De kerncentrale in Tihange.
Volledig scherm
De kerncentrale in Tihange. © Bart Leye

Het debat: hebben we kerncentrales nodig om het klimaat te redden?

Dat er dringend nood is aan meer klimaatmaatregelen, daarover zijn bijna alle politieke partijen het eens. Maar niét over de manier waarop dat moet gebeuren. Bij de N-VA stond kernenergie centraal tijdens een congres over “ecorealisme”. De Amerikaanse spreker Michael Schellenberger hield er zelfs een pleidooi om de centrales niet alleen langer open te houden, maar er ook nieuwe bij te bouwen. Wat denk jij? Hebben we kerncentrales nodig om het klimaat te redden? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.

119 reacties

 • Roger Geens

  4 jaar geleden
  Er zijn mensen die voor en tegen zijn ,stel dat voor wint ,waar gaan we die nieuwe centrale(s) bouwen ? ,in Brussel ,Antwerpen of in Luxemburg ,we zullen daar uit moeten komen en dat is een ander paar mouwen ,molenwieken plaatsen is al een probleem .
 • Geert Tamsyn

  4 jaar geleden
  We moeten niet dromen, een beetje ecorealisme graag: voor nieuwe kerncentrales is er geen geld en geen tijd meer.
 • Gert De Vries

  4 jaar geleden
  Er is voldoende groene stroom binnen Europa + Zwitserland + Scandinavische landen en die stroom stockeren kan ook bijv. met pompcentrales (zoals de waterkrachtcentrale Coo-Trois-Ponts,..), met waterstof,... maar lobbygroepen, vooral Franse, zorgen er al jaren voor dat de power grid voor het transport ervan ontoereikend is én dus dringend met ondergrondse HVDC-lijnen dient uitgebreid te worden
 • jos robben

  4 jaar geleden
  Het wordt tijd dat de “groene” mens wat minder hovaardig wordt want hij denkt dat hij kan scheppen en het klimaat kan beheersen. Kernenergie is en blijft niet alleen nodig voor onze energievoorziening maar is tevens de meest aangewezen manier om energie op te wekken.
 • Toon Schouteden

  4 jaar geleden
  Aan al degenen die nog niet volledig geïnformeerd zijn: 'n kerncentrale hoeft niet persé op uranium draaien! Er zijn andere alternatieven om met kernsplitsing elektriciteit op te wekken.
 1. Groen trapt campagne op gang en richt pijlen op N-VA: "Ecorealisme van N-VA is stap naar econegationisme”

  Groen trapt campagne op gang en richt pijlen op N-VA: "Ecorealis­me van N-VA is stap naar econegatio­nis­me”

  De verkiezingen naderen met rasse schreden. De partijen proberen alles uit de kan te halen om zoveel mogelijk kiezers voor zich te winnen. Vanmiddag heeft Groen-voorzitster Meyrem Almaci het startschot gegeven van hun grootste campagne ooit, die vooral rond het klimaat draait. Net vandaag houdt ook N-VA een V-dag, een soort studiedag, over energie en ecologie in Flanders Expo in Gent. Bij de start van de studiedag voerden enkele leden van de 11 maart-beweging, een organisatie die pleit voor het behoud van de kernuitstap en de overstap naar groene energie, actie. Groen en N-VA staan vandaag lijnrecht tegenover elkaar, maar Almaci sluit niets uit: “We starten nu allemaal aan dezelfde meet en we zullen zien hoe de kaarten liggen op 26 mei.”