De kerncentrale in Tihange.
Volledig scherm
De kerncentrale in Tihange. © Bart Leye

Het debat: hebben we kerncentrales nodig om het klimaat te redden?

Dat er dringend nood is aan meer klimaatmaatregelen, daarover zijn bijna alle politieke partijen het eens. Maar niét over de manier waarop dat moet gebeuren. Bij de N-VA stond kernenergie centraal tijdens een congres over “ecorealisme”. De Amerikaanse spreker Michael Schellenberger hield er zelfs een pleidooi om de centrales niet alleen langer open te houden, maar er ook nieuwe bij te bouwen. Wat denk jij? Hebben we kerncentrales nodig om het klimaat te redden? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.

119 reacties

 • Roger Geens

  3 jaar geleden
  Er zijn mensen die voor en tegen zijn ,stel dat voor wint ,waar gaan we die nieuwe centrale(s) bouwen ? ,in Brussel ,Antwerpen of in Luxemburg ,we zullen daar uit moeten komen en dat is een ander paar mouwen ,molenwieken plaatsen is al een probleem .
 • Geert Tamsyn

  3 jaar geleden
  We moeten niet dromen, een beetje ecorealisme graag: voor nieuwe kerncentrales is er geen geld en geen tijd meer.
 • Gert De Vries

  3 jaar geleden
  Er is voldoende groene stroom binnen Europa + Zwitserland + Scandinavische landen en die stroom stockeren kan ook bijv. met pompcentrales (zoals de waterkrachtcentrale Coo-Trois-Ponts,..), met waterstof,... maar lobbygroepen, vooral Franse, zorgen er al jaren voor dat de power grid voor het transport ervan ontoereikend is én dus dringend met ondergrondse HVDC-lijnen dient uitgebreid te worden
 • jos robben

  3 jaar geleden
  Het wordt tijd dat de “groene” mens wat minder hovaardig wordt want hij denkt dat hij kan scheppen en het klimaat kan beheersen. Kernenergie is en blijft niet alleen nodig voor onze energievoorziening maar is tevens de meest aangewezen manier om energie op te wekken.
 • Toon Schouteden

  3 jaar geleden
  Aan al degenen die nog niet volledig geïnformeerd zijn: 'n kerncentrale hoeft niet persé op uranium draaien! Er zijn andere alternatieven om met kernsplitsing elektriciteit op te wekken.
 1. 
Deze persoonlijkheidstesten worden het vaakst afgenomen bij sollicitaties (en zo bereid je je voor)
  Jobat.be

  Deze persoon­lijk­heids­tes­ten worden het vaakst afgenomen bij sollicita­ties (en zo bereid je je voor)

  Solliciteren is zo al behoorlijk zenuwslopend. Als je dan nog een vragenlijst voor je neus krijgt met stellingen over je persoonlijkheid, of rijtjes vreemde tekens met de opdracht om ze verder aan te vullen, wordt het wel heel moeilijk om je aanwervingskansen in te schatten. Waarom gebruiken recruiters zulke testen? En hoe bereid je je erop voor? Jobat.be vroeg het aan arbeidspsychologe Anke Van Canneyt.
 2. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 1. Groen trapt campagne op gang en richt pijlen op N-VA: "Ecorealisme van N-VA is stap naar econegationisme”

  Groen trapt campagne op gang en richt pijlen op N-VA: "Ecorealis­me van N-VA is stap naar econegatio­nis­me”

  De verkiezingen naderen met rasse schreden. De partijen proberen alles uit de kan te halen om zoveel mogelijk kiezers voor zich te winnen. Vanmiddag heeft Groen-voorzitster Meyrem Almaci het startschot gegeven van hun grootste campagne ooit, die vooral rond het klimaat draait. Net vandaag houdt ook N-VA een V-dag, een soort studiedag, over energie en ecologie in Flanders Expo in Gent. Bij de start van de studiedag voerden enkele leden van de 11 maart-beweging, een organisatie die pleit voor het behoud van de kernuitstap en de overstap naar groene energie, actie. Groen en N-VA staan vandaag lijnrecht tegenover elkaar, maar Almaci sluit niets uit: “We starten nu allemaal aan dezelfde meet en we zullen zien hoe de kaarten liggen op 26 mei.”
 2. Doemscenario dreigt bij onvoldoende nieuwe gascentrales: “Activatie afschakelplan in uiterste geval bij winterpiek”
  Play

  Doemscena­rio dreigt bij onvoldoen­de nieuwe gascentra­les: “Activatie afschakel­plan in uiterste geval bij winterpiek”

  Gaat het licht uit in bepaalde delen van ons land als we na de geplande kernuitstap te maken krijgen met een winterpiek? Die vraag dringt zich meer en meer op, nu er niet genoeg gascentrales dreigen te komen. Die nieuwe centrales zijn cruciaal voor het plan van de federale regering om de kerncentrales tegen 2025 te sluiten. Experts waarschuwen voor een mogelijk doemscenario.
 3. Belgische minister reist samen met delegatie en activisten per trein naar klimaattop in Glasgow

  Belgische minister reist samen met delegatie en activisten per trein naar klimaattop in Glasgow

  Een ‘klimaattrein’ met ongeveer 500 Europese passagiers vertrekt op 30 oktober vanuit de Nederlandse hoofdstad Amsterdam naar de klimaattop in Glasgow. Dat melden de organisatoren in een persbericht. Ook de vertegenwoordiging van de Belgische delegatie, minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal Zakia Khattabi (Groen) en activisten Anuna De Wever en Adelaide Charlier rijden mee met de trein.
 4. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.

Wetenschap & Planeet