Klimaatexpert Jos Delbeke
Volledig scherm
Klimaatexpert Jos Delbeke © VTM Nieuws

Haalt België klimaatdoelstellingen? Dit zegt expert

Volgens Jos Delbeke, voormalig directeur-generaal klimaatbeleid bij de Europese commissie, is ons land aan het afglijden in het aanleveren van zijn klimaatdoelstellingen. Dat zegt hij in een interview met VTM NIEUWS. “Wat transport betreft, moeten we alternatieven aantrekkelijker maken”, klinkt het.

 1. “Moeilijk te analyseren” en “niet ambitieus”: EU hard voor Belgisch energie- en klimaatplan

  “Moeilijk te analyseren” en “niet ambitieus”: EU hard voor Belgisch energie- en klimaat­plan

  De Europese Commissie heeft haar bevindingen gepubliceerd van het Nationaal Energie- en Klimaatplan dat elke lidstaat vorig jaar moest indienen. De analyse van het Belgische plan blijkt kritisch. De doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent te verminderen voldoet aan de verwachtingen, maar het beleid op het vlak van hernieuwbare energie is "niet ambitieus". Ook wat betreft energie-efficiëntie straalt ons land "weinig ambities" uit.
 2. "Historische" 70.000 tot 75.000 deelnemers volgens organisatie op grootste Belgische klimaatmars ooit

  "Histori­sche" 70.000 tot 75.000 deelnemers volgens organisa­tie op grootste Belgische klimaat­mars ooit

  Zeker 65.000 mensen stappen en fietsen in Brussel mee in de grootste klimaatmars ooit in ons land. Dat maakt de politie bekend. De organisatoren van “Claim The Climate” stellen het deelnemerscijfer zelfs bij tot ongeveer 70.000 à 75.000. “Dit is overdonderend en historisch”, zegt Charlotte Scheerens van Climate Express. De mars vertrok om 13 uur aan het Noordstation en de kop bereikte rond 14.30 uur het Jubelpark. Daar staan er optredens, speeches en andere activiteiten op het programma.
 1. Morgen vieren de Amerikanen Thanksgiving. Maar wat is dat?
  Play

  Morgen vieren de Amerikanen Thanksgi­ving. Maar wat is dat?

 2. Skydiver springt uit ballon en slingert boven Californië
  Play

  Skydiver springt uit ballon en slingert boven Californië

Wetenschap & Planeet