thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

Grootste grot ter wereld nog wat groter dan gedacht

Son Doong, gelegen in het Vietnamese Phong Nha-Ke Bang National Park, staat bekend als de grootste grot ter wereld. Drie Britse duikers - die ook deelnamen aan de reddingsoperatie van de voetballertjes in de Thaise grot in 2018 - ontdekten vorige maand tijdens een expeditie een nog onbekende onderwatertunnel in Son Doong. Die verbindt de al enorme grot met een andere, de Tung-grot.

10 reacties

 • ANN LIMBOS

  2 jaar geleden
  En nu allen daarheen om het te verpesten ?
 • Resist You

  2 jaar geleden
  Nog mooie stukjes en pareltjes om te koesteren.
 • Paul De Bie

  2 jaar geleden
  De term "grootste grot" is wat misleidend. "Omvangrijkste of meest volumineuze grot" zou correcter zijn. Deze grot is slechts 5 km lang. Enkel in België zijn er al 6 grotten langer (Han-sur-Lesse = 10,7 km) en wereldwijd zijn er 357 grotten langer/groter dan 15 km met als recordhouder Mammoth Cave System dat 651 km aan gangen totaliseert. Son Doong heeft wel gigantische afmetingen, de 5 km lange galerij is op enkele plaatsen 90 m breed en 180 m hoog.
 • Gerd Peeters

  2 jaar geleden
  Er is nog zoveel dat ze nog niet weten van onze planeet.
 • Peter Janssens

  2 jaar geleden
  Alles moet kapot voor het geld van de toeristen. Schandalig.
 1. Doemscenario dreigt bij onvoldoende nieuwe gascentrales: “Activatie afschakelplan in uiterste geval bij winterpiek”
  Play

  Doemscena­rio dreigt bij onvoldoen­de nieuwe gascentra­les: “Activatie afschakel­plan in uiterste geval bij winterpiek”

  Gaat het licht uit in bepaalde delen van ons land als we na de geplande kernuitstap te maken krijgen met een winterpiek? Die vraag dringt zich meer en meer op, nu er niet genoeg gascentrales dreigen te komen. Die nieuwe centrales zijn cruciaal voor het plan van de federale regering om de kerncentrales tegen 2025 te sluiten. Experts waarschuwen voor een mogelijk doemscenario.

Wetenschap & Planeet