De Carnival Fantasy van Carnival Corporation.
Volledig scherm
De Carnival Fantasy van Carnival Corporation. © AP

Grootste cruiseoperator stoot tien keer zoveel zwavel uit als alle Europese wagens samen

In 2017 stootte Carnival Corporation, de grootste aanbieder van luxecruises ter wereld, bijna tien keer zoveel zwaveloxide uit langs de Europese kusten als alle 260 miljoen wagens in Europa samen. Dat blijkt uit onderzoek van transportorganisatie Transport and Environment. Vooral in Spanje en Italië is de uitstoot enorm, in ons land krijgt vooral de haven van Zeebrugge veel uitstoot van cruiseschepen te verwerken.

54 reacties

 • Wilfried Ingels

  1 jaar geleden
  Die Lez zone heeft gewoon geen enkele zin.Is gewoon pesterij van de gewone Mens die zich geen nieuwe auto kan kopen.Hoe kan zoiets klein In opprrvlakte de wereld redden.Met dank aan groen.Dom gewoon en nog dommer.Nooit meer een stem voor groen.Blijf eens redelijk.
 • Patrick Peeters

  2 jaar geleden
  Amai Greta, daar gaan je mooie praatjes. En maar opscheppen dat ze het vliegtuig nooit neemt!
 • Jean-Pierre Vercruysse

  2 jaar geleden
  Niet alle cruiseschepen zijn "gigantisch"! In tegendeel de schepen welke onze haven bezoeken zijn klein of middel groot en geen "giganten van een aantal duizenden passagiers". Verder zijn de passagiers direct in de stad, en toeristen die aan de handelaars, of café of restaurants geld laten verdienen!
 • Marco Maerten

  2 jaar geleden
  Zwaveloxide zorgt voor zure regen,deze stof werd jaren geleden uit vele brandstoffen verbannen,maar bij scheepvaart is er dus nog werk aan de winkel. Anderzijds zorgt zwaveloxide op grote hoogte(stratosfeer na zeer explosieve vulkaanuitbarstingen) voor afkoeling op aarde aangezien deze stoffen zonlicht weerkaatsen in de ruimte.
 • Raf Lieten

  2 jaar geleden
  En Antwerpen dan met zijn emmisiezone? Rechts en links van de Schelde. En op die Schelde dus nougabollen. De containerschepen die door de stad varen stoten volgens mij 100x meer vuile lucht uit dan 1 jaar alle auto’s die in Antwerpen rijden. Vertel mij de logica eens aub?
 1. Eerste resultaten OVAM-onderzoek naar PFOS-vervuiling bekend: bodemsaneringsnormen overschreden in landbouw- en natuurgebied, niet in woongebied
  70

  Eerste resultaten OVAM-onderzoek naar PFOS-vervuiling bekend: bodemsane­rings­nor­men overschre­den in landbouw- en natuurge­bied, niet in woongebied

  De eerste resultaten van de PFAS-controlestalen in de omgeving van de 3M-site in Zwijndrecht, Beveren en Antwerpen zijn gekend. Ze geven geen overschrijding van de bodemsaneringsnorm in woongebied aan, maar wel verontreiniging in landbouw- en natuurgebied. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), weten.
 2. Al bijna honderd dode schildpadden aangespoeld na scheepsramp voor kust van Sri Lanka
  4

  Al bijna honderd dode schildpad­den aange­spoeld na scheeps­ramp voor kust van Sri Lanka

  Nog één en nog één en nog één. De teller van dode zeedieren die aanspoelen na de scheepsramp voor de kust van Sri Lanka blijft oplopen. Inmiddels zijn naast vele vissen ook al bijna honderd karkassen van schildpadden gevonden, er zijn ook al een dozijn dolfijnen aangespoeld. Zelfs een blauwe vinvis die honderden kilometers noordelijker aanspoelde, kan waarschijnlijk in verband worden gebracht met de immense vervuiling door de ‘X-Press Pearl’.

Wetenschap & Planeet