Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © BELGA

Grondwater staat door natte mei hoger dan normaal

Door de natte en koude maand mei zijn de grondwaterstanden op drie kwart van de 153 meetplaatsen in Vlaanderen normaal tot zeer hoog voor de tijd van het jaar. De debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn ten opzichte van begin mei op de meeste plaatsen tot wel 200 procent gestegen. Dat blijkt dinsdag uit een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij.

 1. Wat is PFOS, hoe schadelijk is dit chemische product en wie is getroffen door vervuiling? Mogelijk perimeter van 15 kilometer op komst
  31

  Wat is PFOS, hoe schadelijk is dit chemische product en wie is getroffen door vervuiling? Mogelijk perimeter van 15 kilometer op komst

  Stevig gekibbel in het Vlaams Parlement gisteravond rond de met PFOS vervuilde gronden in Zwijndrecht. Mogelijk komt er nu een onderzoekscommissie. Wat is dit chemische product waar de discussie om draait en hoe schadelijk is het voor de volksgezondheid? Mogelijk komt er een perimeter van 15 kilometer waarbij inwoners geen gewassen en eieren uit eigen tuin meer mogen eten, zeggen wetenschappers volgens schepen voor Leefmilieu Steven Vervaet (Groen).
 2. Ghana plant miljoenen bomen op één dag om ontbossing tegen te gaan
  7

  Ghana plant miljoenen bomen op één dag om ontbossing tegen te gaan

  In het West-Afrikaanse land Ghana hebben vrijwilligers afgelopen vrijdag bijna 2,7 miljoen bomen geplant op één dag. Initieel wou de regering vijf miljoen bomen planten om de ontbossing in het land tegen te gaan. Zo is Ghana een groot deel van de bossen kwijtgeraakt door de landbouwuitbreiding, de goudmijnbouw en het kappen van bomen voor houtproductie. In totaal zou het land nog slechts over een vijfde van de bossen beschikken die het in de jaren 90 had.