Great Barrier Reef lijdt opnieuw onder verbleking
Het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, wordt opnieuw getroffen door een algemene verbleking. Een van de oorzaken is de bovengemiddelde oceaantemperatuur voor de kust van Noordoost-Australië.
"In het hele mariene park is verbleking geconstateerd", aldus de Great Barrier Reef Authority in haar wekelijkse update. Het fenomeen, dat leidt tot verkleuring, wordt veroorzaakt door stijgende watertemperaturen - een gevolg van de opwarming van de aarde - die leiden tot de uitdrijving van symbiotische algen die het koraal zijn heldere kleur geven.
Uit bewakingsvluchten boven het rif, dat een gebied van 2.300 km beslaat, is gebleken dat het rif schade heeft opgelopen door hittestress, aldus de Authority.
In de loop van de week lagen de zeetemperaturen in het hele mariene park tussen 0,5 en 2 graden Celsius boven het gemiddelde, terwijl in het uiterste noorden en de kustgebieden temperaturen tussen 2 en 4 graden boven het gemiddelde werden geregistreerd.
De Authority meldt "vroegtijdige sterfte waar de hittestress het grootst was".
Herbekijk: Australië investeert 630 miljoen in Great Barrier Reef
Unesco
De alarmerende berichten komen op een moment dat de Unesco een inspectie van de site zal uitvoeren om de gezondheid ervan te controleren. Als de resultaten van de missie, die in juni 2022 aan het Werelderfgoedcomité moeten worden voorgelegd, negatief uitvallen, kan het rif op de lijst van bedreigde locaties worden geplaatst, aldus de Unesco.
Toen de VN in 2015 dreigden de status van het Great Barrier Reef, dat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst staat, te verlagen, lanceerde Australië een investeringsplan van miljarden dollars om de achteruitgang van het rif tegen te gaan.
Maar sindsdien heeft het rif zwaar geleden na drie zeer ernstige perioden van koraalverbleking, in 2016, 2017 en 2020.
Een gezond rif kan zich herstellen van koraalverbleking, maar dat kost tijd.
Volgens een recente studie heeft de verbleking sinds 1998 maar liefst 98 procent van het Australische Groot Barrièrerif aangetast. "Dit toont aan onder welke constante druk ons rif vandaag staat door de opwarming van de aarde”, zegt Lissa Schindler van het Australische Marine Conservation.
"Een gezond rif kan zich herstellen van koraalverbleking, maar dat kost tijd. Door de toename van de frequentie van hittegolven op zee, die hoofdzakelijk te wijten is aan de verbranding van kolen en gas, zal het die tijd niet hebben”, zo legt ze uit.
De Australische economie is nog steeds sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is radioactief afval ondergronds bergen een veilige optie? HLN brengt exclusief bezoek aan onderzoekslabo dat 225 meter onder de grond ligt
-
"Stikstofakkoord is stap in goede richting, maar er zijn nog stevige verbeteringen nodig”
Het stikstofakkoord is een stap in de goede richting, maar er zijn stevige verbeteringen nodig. Zo ontbreekt momenteel een integrale aanpak. “De problemen met water, bodem en lucht moeten samen aangepakt worden, anders dreigen landbouwers volgend jaar alweer voor een voldongen feit te staan”, zeggen een aantal natuur- en milieuverenigingen. -
Tweakers
De 5 beste smartphones onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoestellen van vorig jaar”
De Falcon Supernova iPhone 6 Pink Diamond is de duurste smartphone ter wereld. Voor de speciale editie betaal je – hou je vast – 43,7 miljoen (!) euro. Daar zit het bijhorend 24-karaats goud voor heel wat tussen. Wij gooien het over een iets betaalbaardere boeg. Donovan Kerssenberg, smartphone-expert bij technologiesite Tweakers, selecteert de beste 5 smartphones onder 300 euro. -
-
13
Twintig projecten geselecteerd voor steun uit Energietransitiefonds (dankzij nucleaire belasting)
Twintig projecten die bijdragen aan de versnelling van de energieswitch, kunnen rekenen op een budget van 25 miljoen euro uit het Energietransitiefonds. Ze zijn geselecteerd uit 63 aanvragen die hadden gereageerd op een projectoproep. Zonder ongelukken zet de ministerraad vandaag het licht op groen voor de lijst. -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Australië investeert 630 miljoen in Great Barrier Reef
Australië gaat de komende negen jaar 1 miljard Australische dollar (630 miljoen euro) investeren in de bescherming van het Great Barrier Reef. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison aangekondigd. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen.