De Terra-satelliet van NASA legde dit beeld van het drijvende puim vast op 13 augustus.
Volledig scherm
De Terra-satelliet van NASA legde dit beeld van het drijvende puim vast op 13 augustus. © NASA

Gigantisch 'vlot' van puimsteen drijft naar Australië en kan Great Barrier Reef helpen helen

Een enorme rotsblok van vulkanisch gesteente zo groot als Manhattan drijft richting Australië. Dat kan goed nieuws zijn voor het bedreigde Great Barrier Reef, omdat het ‘vlot’ puim heel wat zeeleven meezeult.

5 reacties

 • Wim Mues

  3 jaar geleden
  Peter Ridd wordt gesponserd door de agro-industrie. Deze willen geen verscherping van de bescherming want dan moeten ze het gebruik van chemicaliën dat in de zee terecht komt voorkomen. https://www.google.be/amp/s/amp.theguardian.com/environment/2019/aug/28/great-barrier-reef-expert-panel-says-peter-ridd-misrepresenting-science
 • Vladimir De Leeuw

  3 jaar geleden
  Prof. Peter Ridd heeft aangetoond dat het verbleken niets te maken heeft met de opwarming. Dat is eigenlijk helemaal niet moeilijk, er is koraal te vinden dat in water leeft, en het wel stelt, dat gemiddeld 2°C warmer is dan het water van het Great Barrier Reef. De oorzaak van de verbleking is meer dan waarschijnlijk het teveel droogliggen van het rif. Prof. Peter Ridd heeft aangetoond de het GBR het goed stelt en dat er schromelijk overdreven wordt.
 • Karel Valgaern

  3 jaar geleden
  Andy, tenzij de mens zich bemoeit, en die doet dat altijd.
 • Andy De Bock

  3 jaar geleden
  De natuur herstelt zich altijd .
 • DIRK RASSCHAERT

  3 jaar geleden
  Die verbleking gaat samen met de opwarming van het water, daar kan die pluimsteen niet veel aan veranderen vrees ik
 1. OESO: “Jaarlijks doel van 100 miljard dollar klimaatfinanciering niet bereikt in 2020"

  OESO: “Jaarlijks doel van 100 miljard dollar klimaatfi­nan­cie­ring niet bereikt in 2020"

  In 2020 verstrekten rijke landen, waaronder ook België, samen 83,3 miljard dollar klimaatfinanciering aan ontwikkelingslanden, als steun voor de klimaatuitdagingen. Ze behaalden daarmee niet de doelstelling om vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar (ongeveer 98 miljoen euro aan de huidige wisselkoers) te voorzien, zoals dat tijdens de klimaatconferentie in Kopenhagen in 2009 (COP15) werd afgesproken. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vandaag bekendgemaakt in een nieuw rapport.

Wetenschap & Planeet