Giftige algen teisteren Bretoense stranden: “Ze kunnen je in enkele seconden doden”
Ze stinken niet alleen enorm, de groene zee-algen aan de Franse kust in Bretagne kunnen ook dodelijk zijn. Begin juli zijn twee mannen overleden, mogelijk doordat ze in contact gekomen waren met de giftige dampen van de rottende algen. Zes Bretoense stranden werden deze zomer uit voorzorg gesloten.
“Ze kunnen je in enkele seconden doden”, zegt André Ollivro, terwijl hij, niet ver van zijn bungalow met zeezicht in de baai van Saint-Brieuc, zijn gasmasker opzet. “Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn”, aldus de 74-jarige gastechnieker op rust. Hij trekt al weken ten strijde tegen het “killerslib” van de Franse kust, zoals The Guardian het noemt. Hij meet de gaswaarden met zijn toestel.
De giftige groene algen komen al sinds begin jaren 70 in Bretagne voor. “Er zijn ons mooie beloftes gedaan, maar het probleem is er nog altijd”, zegt Ollivro. “Het is jammer dat deze plaats nu geassocieerd wordt met de dood.” Ollivro herinnert zich nog dat hij als 16-jarige samen met zijn oom door de prachtige natuur van de baai kon varen. “Je zag toen nog geen ophoping van zeewier.”
Vandaag dus wél, met potentieel gevaarlijke gevolgen. Als de zee-algen rotten, komt er waterstofsulfide vrij, een giftig gas dat in hoge doses dodelijk kan zijn en een stank van rotte eieren verspreidt. Slachtoffers kunnen het bewustzijn verliezen en een hartstilstand krijgen.
Volgens milieuactivisten is het stinkende slib te wijten aan nitraten in meststoffen en afval uit de intensieve landbouwindustrie in de streek, die meer varkens dan mensen telt. Een op de drie Bretoenen werkt er in de landbouw- en voedselindustrie. Naast varkens worden er vooral runderen en kippen gekweekt. De landbouwers vinden dat ze onterecht als enigen als het zwarte schaap worden beschouwd. Zij wijzen zelf met de vinger naar de kustbewoners die hun afvalwater in de zee lozen.
France 24 meldde dat de stad Saint-Brieuc het “uitzonderlijke” weer aanhaalde als boosdoener dit jaar. “De aanvoer van groene algen begon al heel vroeg”, klonk het. “Er waren weinig stormen en juni was een relatief natte maand, waardoor er meer water uit landbouwgebieden stroomde en er dus meer groene algen waren.” Uit de baai van Saint-Brieuc haalden bulldozers zoveel algen op dat een verwerkingsbedrijf tijdelijk moest sluiten omdat de stank niet meer te harden was. Buurtbewoners konden de slaap niet vatten door de vreselijke geur.
In juli flakkerde de hetze rond de algen weer op in Frankrijk, nadat de familie van Jean-René Auffray klacht indiende tegen de staat omdat die niet genoeg maatregelen nam tegen de verspreiding van de algen. De 50-jarige Auffray was in 2016 gaan joggen aan het strand van Hillion, maar zijn hond keerde op z’n eentje terug. De fitte Auffray werd dood teruggevonden in de modder tussen het rottende zeewier aan de monding van de Gouessant. Vijf jaar eerder waren daar al eens meer dan 30 wilde zwijnen gestorven. De familie van Auffray wil niet dat iemand anders dit ooit nog wil meemaken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee doden in week tijd: toeristen in Bretagne gewaarschuwd voor rottende algen
In Bretagne worden toeristen gewaarschuwd voor mogelijk giftige dampen van zee-algen die verband worden gebracht met de dood van een 18-jarige oesterplukker en een 70-jarige man. Beiden zouden gestorven zijn aan een hartaanval nadat ze in contact kwamen met rottende algen. -
Spaargids.be
Steeds meer groene beleggingsfondsen: maar hoe duurzaam zijn ze echt?
Hoe groen zijn groene beleggingsfondsen? Duurzame fondsen winnen aan fans, maar het is oppassen voor fondsen die zich meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze zijn. Want bedrijven beseffen heel goed dat ze veel beter in de markt liggen als een label voor duurzaamheid de bedrijfsnaam of het logo flankeert. Waar moet je op letten wanneer je duurzaam wil beleggen? Spaargids.be legt het uit. -
Bomen denken dat het al vroege herfst is: wat is er aan de hand en wat zijn de mogelijke gevolgen?
De droogte van de afgelopen weken zorgt voor droogtestress bij bomen. Daardoor verliezen sommige bomen hun bladeren al, ondanks dat het nog zomer is. “We zien nu al dat bomen hun bladeren verliezen als reactie op de droogte, en het is nog maar juli. Dat is vroeg. Op langere termijn dreigen bomen zo uitgeput te raken en zelfs te verdwijnen”, zegt professor bosbeheer Kris Verheyen (UGent) aan ‘VRT NWS’. Volgens Verheyen zitten we in een “vroege herfst”. -
-
HLN Shop
Kosten bij de fietsenmaker vermijden: zo gaat een e-bike langer mee
Een elektrische fiets vergt vaak een flinke investering, maar gelukkig heb je er ook jarenlang plezier van. Tenminste, als je hem goed onderhoudt. Maar hoe doe je dat precies? En zijn er specifieke aandachtspunten voor e-bikes die niet gelden voor klassieke fietsen? HLN Shop helpt je op weg. -
3
Deze maatregelen neemt Vlaamse Waterweg voor scheep- en pleziervaart door aanhoudende droogte
Door de aanhoudende droogte neemt de Vlaamse Waterweg naast bepaalde preventieve, ook effectieve maatregelen om spaarzaam om te gaan met water en het toegankelijk te houden voor iedereen. Aan verschillende sluizen in Vlaanderen worden schepen daarom gegroepeerd versast, zodat er minder water verloren gaat, zo meldt de Vlaamse Waterweg op haar website. -
Mijnenergie
Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips. -
Droogte153
Nog geen verbod op besproeien gazon en auto wassen: “Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt situatie wel acuut”
De adviesgroep Droogte heeft geen bijkomende maatregelen voorgesteld in de strijd tegen de droogte. “De situatie is wel degelijk ernstig, maar we blijven in code oranje”, aldus Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Dat beaamde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vanavond in ‘Terzake’. “De situatie is ernstig, maar niet precair. Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt de situatie wel acuut.”
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPhilippe Schotte
Robert Bruyland
Gustaaf Van Zolder
Anoniem
ro butzen