Illustratiebeeld: het effect van klimaatverandering
Volledig scherm
Illustratiebeeld: het effect van klimaatverandering © thinkstock

Gelekte documenten onthullen hoe landen proberen om VN-klimaatrapport af te zwakken

Enkele dagen voor de wereldklimaattop in het Schotse Glasgow zijn tienduizenden aanbevelingen gelekt waarin enkele landen en organisaties een klimaatrapport van de VN proberen af te zwakken. Zo trachten ze de noodzaak om snel af te stappen van fossiele brandstoffen terzijde te schuiven. Maar ook kernenergie, vleesconsumptie en financiële steun voor ontwikkelingslanden zouden gevoelige punten zijn. De experts zeggen dat ze zich niet zullen laten beïnvloeden voor hun rapport.

65 reacties

 • Hendrik Goris

  1 jaar geleden
  Beste George Verbeeck, hoeveel mensen gaat u vinden om te leven zoals een keuterboerke, zelf voorzienend met een lapje grond? Want dat is dus inderdaad perfect mogelijk. Alleen, gelooft u nu zelf dat veel mensen in de overbevolkte arme landen daarmee gaan tevreden zijn? Integendeel, naarmate de middenklasse zich daar ontwikkelt willen ze zoals wij leven.
 • George Verbeek

  1 jaar geleden
  Het probleem is niet overbevolking, maar wat die wereldbevolking doet, hoe ze leeft. Roofbouw is niet vol te houden. Duurzaam leven is perfect mogelijk, en de enige oplossing. Een omschakeling is nodig indien we willen overleven.
 • kevin vandeweyer

  1 jaar geleden
  Verbazen doet dit me niet. Gewoon poppenkast heel die klimaat top Regeringen hebben de aarde al van begin opgegeven. Vandaar dat er zo weinig gebeurt Het geld en de grondstoffen die naar nasa, Esa en andere ruimte Programma's gaan moet ergens gehaald worden. Dus word alles duurder Ne crisis op grondstoffen helpt dan wel om geld en grondstoffen bijeen te krijgen bij de consument. En word kracht bijgezet door alle regeringen op een paar uitzonderingen na. Ge zou voor minder op mars gaan wonen
 • Chris Van den Eede

  1 jaar geleden
  En na afloop begint er een nieuwe dag en blijft alles zoals het was - behalve weer meer excuses voor nieuwe belastingen.
 • Renée Verhoeven

  1 jaar geleden
  Alle maatregels die worden aangehaald om het klimaat te redden en CO2 omlaag te brengen, worden gewoon teniet gedaan door steeds meer mensen op de planeet te zetten. Mocht de politiek dat nu ook eens beginnen inzien dat we met veel te veel zijn, dan kunnen ze daar oplossingen voor zoeken en dat zal de enige manier zijn om verlost te geraken van al onze problemen. één probleem hebben ze dan wel, hun economisch model van steeds meer zal niet meer kloppen en daar wringt het schoentje.
 1. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
  Jobat

  De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

  Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
 2. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 3. Vlaams parlement keurt interfederale klimaatresolutie goed

  Vlaams parlement keurt interfede­ra­le klimaatre­so­lu­tie goed

  Het Vlaams parlement heeft een interfederale klimaatresolutie goedgekeurd. De resolutie dringt er bij de regeringen onder meer op aan om liefst nog voor de start van de klimaatconferentie in Glasgow volgende maand een akkoord te sluiten over de intra-Belgische lastenverdeling en de internationale klimaatfinanciering. De resolutie kreeg de steun van de indienende partijen (N-VA, Open Vld, CD&V, Groen en Vooruit). PVDA onthield zich, Vlaams Belang stemde tegen.
 1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.