Illustratiebeeld: het effect van klimaatverandering
Volledig scherm
Illustratiebeeld: het effect van klimaatverandering © thinkstock

Gelekte documenten onthullen hoe landen proberen om VN-klimaatrapport af te zwakken

Enkele dagen voor de wereldklimaattop in het Schotse Glasgow zijn tienduizenden aanbevelingen gelekt waarin enkele landen en organisaties een klimaatrapport van de VN proberen af te zwakken. Zo trachten ze de noodzaak om snel af te stappen van fossiele brandstoffen terzijde te schuiven. Maar ook kernenergie, vleesconsumptie en financiële steun voor ontwikkelingslanden zouden gevoelige punten zijn. De experts zeggen dat ze zich niet zullen laten beïnvloeden voor hun rapport.

65 reacties

 • Hendrik Goris

  1 maand geleden
  Beste George Verbeeck, hoeveel mensen gaat u vinden om te leven zoals een keuterboerke, zelf voorzienend met een lapje grond? Want dat is dus inderdaad perfect mogelijk. Alleen, gelooft u nu zelf dat veel mensen in de overbevolkte arme landen daarmee gaan tevreden zijn? Integendeel, naarmate de middenklasse zich daar ontwikkelt willen ze zoals wij leven.
 • George Verbeek

  1 maand geleden
  Het probleem is niet overbevolking, maar wat die wereldbevolking doet, hoe ze leeft. Roofbouw is niet vol te houden. Duurzaam leven is perfect mogelijk, en de enige oplossing. Een omschakeling is nodig indien we willen overleven.
 • kevin vandeweyer

  1 maand geleden
  Verbazen doet dit me niet. Gewoon poppenkast heel die klimaat top Regeringen hebben de aarde al van begin opgegeven. Vandaar dat er zo weinig gebeurt Het geld en de grondstoffen die naar nasa, Esa en andere ruimte Programma's gaan moet ergens gehaald worden. Dus word alles duurder Ne crisis op grondstoffen helpt dan wel om geld en grondstoffen bijeen te krijgen bij de consument. En word kracht bijgezet door alle regeringen op een paar uitzonderingen na. Ge zou voor minder op mars gaan wonen
 • Chris Van den Eede

  2 maanden geleden
  En na afloop begint er een nieuwe dag en blijft alles zoals het was - behalve weer meer excuses voor nieuwe belastingen.
 • Renée Verhoeven

  2 maanden geleden
  Alle maatregels die worden aangehaald om het klimaat te redden en CO2 omlaag te brengen, worden gewoon teniet gedaan door steeds meer mensen op de planeet te zetten. Mocht de politiek dat nu ook eens beginnen inzien dat we met veel te veel zijn, dan kunnen ze daar oplossingen voor zoeken en dat zal de enige manier zijn om verlost te geraken van al onze problemen. één probleem hebben ze dan wel, hun economisch model van steeds meer zal niet meer kloppen en daar wringt het schoentje.
 1. PVDA noemt Vlaams klimaatplan “pestbeleid”: “In welke wereld leven die ministers?”

  PVDA noemt Vlaams klimaat­plan “pestbeleid”: “In welke wereld leven die ministers?”

  De Vlaamse regering heeft een klimaatakkoord bereikt. Vanaf 2029 wordt de verkoop van nieuwe personen- en bestelwagens met verbrandingsmotoren verboden en vanaf 2023 komt er een verplichting tot renovatie voor wie een energieverslindende woning koopt. Oppositiepartij PVDA noemt het resultaat dat uit de bus gekomen is ronduit “pestbeleid”. Volgens Groen schuift de Vlaamse regering met haar plan de moeilijke keuzes door naar de burgers en neemt ze zelf geen doortastende beslissingen.

Wetenschap & Planeet