Gelekte documenten onthullen hoe landen proberen om VN-klimaatrapport af te zwakken
Enkele dagen voor de wereldklimaattop in het Schotse Glasgow zijn tienduizenden aanbevelingen gelekt waarin enkele landen en organisaties een klimaatrapport van de VN proberen af te zwakken. Zo trachten ze de noodzaak om snel af te stappen van fossiele brandstoffen terzijde te schuiven. Maar ook kernenergie, vleesconsumptie en financiële steun voor ontwikkelingslanden zouden gevoelige punten zijn. De experts zeggen dat ze zich niet zullen laten beïnvloeden voor hun rapport.
De meer dan 32.000 gelekte documenten, die de BBC kon inkijken, tonen dus aan hoe landen alles in werking stellen om een cruciaal wetenschappelijk rapport over de aanpak van klimaatverandering te veranderen.
Het gaat om inzendingen van regeringen, bedrijven en andere belanghebbende partijen aan het adres van het team wetenschappers, dat een VN-rapport opstelt met het voornaamste wetenschappelijke bewijs over de aanpak van de klimaatverandering. Het rapport vormt ook een belangrijk uitgangspunt voor de onderhandelingen op de klimaattop COP26.
BBC News kreeg die inzendingen en het laatste ontwerp van het rapport in handen door Unearthed, het collectief van onderzoeksjournalisten van de Britse tak van milieuorganisatie Greenpeace. De inzendingen van regeringen die BBC News kon inzien, zijn voor het overgrote deel constructief en gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het eindrapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC). Maar er wordt ook stevig gelobbyd om het rapport aan te passen.
Fossiele brandstoffen en vleesconsumptie
Uit de documenten blijkt namelijk dat sommige landen er bij de VN op aandringen om de nood om af te stappen van fossiele brandstoffen af te zwakken of ze raden de klimaatexperts aan om CO2 op te slaan in plaats van te gaan voor groene energie. Het gaat om landen met een grote olie- of steenkoolindustrie zoals Saoedi-Arabië, Australië en India. Ze zwakken de impact af van hun vervuilende energiebronnen. Zo zou een hoge Australische regeringsfunctionaris zich hebben verzet tegen de conclusie dat kolencentrales gesloten moeten worden.
Brazilië en Argentinië verzetten zich dan weer tegen het bewijs dat het verminderen van de vleesconsumptie noodzakelijk is om de uitstoot van broeikasgassen in te dammen. De landen willen dat bepaalde delen van het conceptrapport worden aangepast of helemaal verwijderd. Meerdere Oost-Europese landen en India pleiten ondertussen voor een positiever verhaal over het gebruik van kernenergie. India zou zich hebben beklaagd over vooringenomenheid met betrekking tot die energiesoort, waar volgens de Indiërs internationaal ook veel politieke steun voor is.
Het lek laat eveneens zien dat sommige rijke landen in vraag stellen of er daadwerkelijk meer geld moet betaald worden aan armere landen om over te stappen op groene technologieën.
Roept vragen op
Dit gelobby roept grote vragen op voor de COP26-klimaattop die zal plaatsvinden van 31 oktober tot 12 november in Glasgow. Die top wordt gezien als de belangrijkste mogelijkheid om afspraken te maken zodat de doelen van Parijs nog kunnen worden gehaald.
Maar de gelekte documenten tonen net aan dat sommige landen de VN-aanbevelingen proberen af te zwakken, slechts enkele dagen voordat ze belangrijke toezeggingen zouden moeten doen om de klimaatverandering te vertragen en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius. De experts van hun kant maken zich sterk dat ze zich niet zullen laten beïnvloeden door de lobbyisten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Vlaams parlement keurt interfederale klimaatresolutie goed
Het Vlaams parlement heeft een interfederale klimaatresolutie goedgekeurd. De resolutie dringt er bij de regeringen onder meer op aan om liefst nog voor de start van de klimaatconferentie in Glasgow volgende maand een akkoord te sluiten over de intra-Belgische lastenverdeling en de internationale klimaatfinanciering. De resolutie kreeg de steun van de indienende partijen (N-VA, Open Vld, CD&V, Groen en Vooruit). PVDA onthield zich, Vlaams Belang stemde tegen. -
-
Europese dieselauto's stoten te veel stikstof uit
Veel dieselauto's in Europa stoten te hoge hoeveelheden stikstofoxide uit. Dat blijkt uit een overkoepelende beoordeling van testen en onderzoeken van de voorbije jaren, uitgevoerd door de Amerikaanse ngo International Council on Clean Transportation (ICCT). -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
PREMIUM8
Nederland vreest natuurbranden die niet meer geblust kunnen worden: “Ook bij ons neemt risico toe”
Nederlandse experts waarschuwen dat we door de klimaatverandering steeds vaker te maken zullen krijgen met onbeheersbare natuurbranden. Ook in ons land riskeren we almaar meer bosbranden. Een bijkomend probleem: ons land heeft weinig middelen om natuurbranden te blussen: “Ons land heeft één blushelikopter.” -
Poetin stuurt zijn kat naar klimaattop in Glasgow
De Russische president Vladimir Poetin zal niet aanwezig zijn op de klimaattop COP26 in Glasgow. Dat heeft het Kremlin woensdag bekendgemaakt. Dat benadrukte wel dat de klimaatzaak een "prioriteit" is voor Rusland.
65 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHendrik Goris
George Verbeek
kevin vandeweyer
Chris Van den Eede
Renée Verhoeven