EU-landen schuiven discussie ten gronde over klimaatinspanningen voor zich uit
De Europese leiders wachten de publicatie van de wetsvoorstellen van de Commissie over de klimaatinspanningen in de aanloop naar 2030 af alvorens ze een discussie ten gronde voeren. Dat bleek vandaag op de tweede dag van de Europese top.
De inzet is bekend: tegen 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie met minstens 55% gedaald zijn in vergelijking met 1990. Die tussentijdse doelstelling moet het mogelijk maken om in 2050 een netto-nuluitstoot bereiken, de zogenaamde klimaatneutraliteit. Maar moeilijker dan het vastleggen van die targets, is het vinden van een akkoord over de manieren om de ambities waar te maken.
Het is daarvoor wachten op een pakket van maar liefst 12 wetteksten dat de Commissie op 14 juli wil presenteren. Met de discussie die de leiders vandaag voerden, maakten ze nog eens duidelijk wat voor hen de prioriteiten moeten zijn. Ze vragen de Commissie om per lidstaat de ecologische, economische en sociale impact van het klimaatbeleid van het komende decennium na te gaan.
Solidariteit
"Voor België is het belangrijk dat voor de berekening van de inspanning niet alleen naar het criterium bbp per capita wordt gekeken, maar dat ook de kosteneffectiviteit van de verschillende maatregelen in rekening wordt gebracht", herhaalde premier Alexander De Croo (Open Vld) nog eens het Belgische standpunt. "Die twee moeten op hetzelfde niveau staan.” De Croo voorspelde dat de discussie over solidariteit tussen lidstaten stilaan zal verschuiven naar een discussie over de solidariteit binnen landen. "We mogen geen verstoringen creëren tussen de verschillende groepen in de bevolking.”
Algemene termen
Opvallend is dat de conclusies die de leiders over het klimaatbeleid aannamen slechts vier korte paragrafen tellen en in heel algemene termen blijven steken. "De discussie over de inspanning per lidstaat kun je maar doen eens de analyse door de Commissie is gebeurd", legde De Croo uit. “Een discussie in het luchtledige voeren was een beetje onzinnig." Wel werden de conclusies van de top van december 2020 bevestigd, toen de "billijkheid en kosteneffectiviteit" van de gevraagde inspanningen wel een vermelding kregen.
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf aan tevreden te zijn dat elke lidstaat zijn prioriteiten nog eens naar voren kon schuiven, in de laatste rechte lijn naar de presentatie van het klimaatpakket. "Ik ben blij met deze constructieve discussie."
Over het emissiehandelssysteem (ETS) zei ze dat het zeer goed werkt, maar dat voor enkele sectoren die niet door het systeem gevat worden - met name transport en gebouwen - aan een bijkomende mini-ETS wordt gedacht. "In het begin op kleine schaal en met sociale compensaties. Op dat laatste ligt de nadruk, want dat moeten we goed krijgen."
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
België draaischijf in handel illegaal gekapt tropisch hout
-
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden
Doe je aan pensioensparen? Hoe zeker ben je dan dat je op de pensioenleeftijd het bedrag dat je verwacht ook effectief krijgt? Spaargids.be pluist de verschillende scenario’s bij het opnemen van je centen uit. -
2.720 gigaton van gletsjers gesmolten op 10 jaar tijd
Gletsjers smolten in de afgelopen jaren snel weg. Tussen 2010 en 2020 is maar liefst 2.720 gigaton gletsjerijs verdwenen, oftewel 2.720 miljard ton of 2.720.000.000.000.000 kilo. Dat staat gelijk aan 2 procent van al het ijs op alle gletsjers in de wereld. Hogere luchttemperaturen liggen aan de oorzaak van dat gigantische verlies, meldt het Europese ruimtevaartagentschap (ESA) woensdag. Vooral in 2011 en 2019 smolt veel ijs. -
-
Vlaamse regering erkent droogte van 2022 als ramp
-
TV3
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
De langverwachte laatste aflevering van het finale seizoen van de Emmy-winnende dramareeks ‘Succession’ is vanaf maandag te zien op Streamz. Wie volgt Logan Roy op? Blijft de relatie tussen Shiv en Tom overeind? En wat gebeurt er met ‘cousin Greg’? We zetten alle belangrijke vragen nog even op een rijtje. -
Glas: het duurzame imago versus de impact op onze ecologische voetafdruk
Het wereldwijde gebruik van glas toont aan hoe belangrijk het materiaal is in onze samenleving, maar is het wel zo duurzaam als we denken? -
Miljoenen dode vissen drijven in Australische rivier: “Stank is verschrikkelijk”
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFreddie Lamers
piet devlieger
Rudi Adriaensen
luc caels
Veronica Voorhelst