EU-landen schuiven discussie ten gronde over klimaatinspanningen voor zich uit
De Europese leiders wachten de publicatie van de wetsvoorstellen van de Commissie over de klimaatinspanningen in de aanloop naar 2030 af alvorens ze een discussie ten gronde voeren. Dat bleek vandaag op de tweede dag van de Europese top.
De inzet is bekend: tegen 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie met minstens 55% gedaald zijn in vergelijking met 1990. Die tussentijdse doelstelling moet het mogelijk maken om in 2050 een netto-nuluitstoot bereiken, de zogenaamde klimaatneutraliteit. Maar moeilijker dan het vastleggen van die targets, is het vinden van een akkoord over de manieren om de ambities waar te maken.
Het is daarvoor wachten op een pakket van maar liefst 12 wetteksten dat de Commissie op 14 juli wil presenteren. Met de discussie die de leiders vandaag voerden, maakten ze nog eens duidelijk wat voor hen de prioriteiten moeten zijn. Ze vragen de Commissie om per lidstaat de ecologische, economische en sociale impact van het klimaatbeleid van het komende decennium na te gaan.
Solidariteit
"Voor België is het belangrijk dat voor de berekening van de inspanning niet alleen naar het criterium bbp per capita wordt gekeken, maar dat ook de kosteneffectiviteit van de verschillende maatregelen in rekening wordt gebracht", herhaalde premier Alexander De Croo (Open Vld) nog eens het Belgische standpunt. "Die twee moeten op hetzelfde niveau staan.” De Croo voorspelde dat de discussie over solidariteit tussen lidstaten stilaan zal verschuiven naar een discussie over de solidariteit binnen landen. "We mogen geen verstoringen creëren tussen de verschillende groepen in de bevolking.”
Algemene termen
Opvallend is dat de conclusies die de leiders over het klimaatbeleid aannamen slechts vier korte paragrafen tellen en in heel algemene termen blijven steken. "De discussie over de inspanning per lidstaat kun je maar doen eens de analyse door de Commissie is gebeurd", legde De Croo uit. “Een discussie in het luchtledige voeren was een beetje onzinnig." Wel werden de conclusies van de top van december 2020 bevestigd, toen de "billijkheid en kosteneffectiviteit" van de gevraagde inspanningen wel een vermelding kregen.
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf aan tevreden te zijn dat elke lidstaat zijn prioriteiten nog eens naar voren kon schuiven, in de laatste rechte lijn naar de presentatie van het klimaatpakket. "Ik ben blij met deze constructieve discussie."
Over het emissiehandelssysteem (ETS) zei ze dat het zeer goed werkt, maar dat voor enkele sectoren die niet door het systeem gevat worden - met name transport en gebouwen - aan een bijkomende mini-ETS wordt gedacht. "In het begin op kleine schaal en met sociale compensaties. Op dat laatste ligt de nadruk, want dat moeten we goed krijgen."
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het wordt een zomer vol wespen: vanaf augustus worden de ‘geagiteerde baasjes’ zelfs (nog) agressiever
-
Carlsberg gaat 'papieren' bierflesje testen bij consument
De Deense brouwerij Carlsberg gaat in acht Europese landen een proefproject organiseren met ‘papieren’ bierflesjes. De brouwer zal 8.000 flesjes bezorgen aan consumenten, klanten en anderen via bijvoorbeeld festivals en events. De test met het duurzame flesje vindt plaats in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Duitsland en Frankrijk. -
TV
Aftellen naar ‘Love Island’ met exclusieve reünie-afleveringen op Streamz
Nog elf dagen wachten en dan gaat het nieuwe seizoen van ‘Love Island’ van start op Streamz. Tijd voor een terugblik, moet de streamingdienst gedacht hebben. Vanaf donderdag is er dan ook ‘Love Island: Rewind’, een reeks van vijf exclusieve reünie-afleveringen. -
-
Vtwonen
Zo krijg je je barbecue in geen tijd weer brandschoon
De temperaturen gaan weer in stijgende lijn: tijd om je barbecue boven te halen dus! Het enige wat je misschien tegenhoudt, is het schoonmaken ervan. Dat is een vervelende klus, die je het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Vtwonen.be springt echter te hulp en voorziet je van een rits slimme tips waarmee je je barbecue snel én goed schoonmaakt. -
Milieuorganisaties: "Burgers laten opdraaien voor torenhoge kosten van kerncentrales is van de pot gerukt”
De federale regering die mee moet investeren in de verlenging van kerncentrales Doel 4 en Tihange 3? Een overheid die mee zou moeten betalen voor de berging van extra nucleair afval? Drie milieuorganisaties kunnen dat pleidooi van Engie allerminst smaken. “De burger laten opdraaien voor de torenhoge kosten van de levensduurverlenging van de kerncentrales, is van de pot gerukt”, dixit Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace en Inter-Environnement-Wallonie (IEW). -
Europees Parlement spreekt zich uit over groen label voor gas en kernenergie
Het Europees Parlement spreekt zich woensdagmiddag in plenaire zitting uit over de vraag of kernenergie en gas onder bepaalde voorwaarden als groene investeringen kunnen worden aangemerkt. Hoe er gestemd zal worden, is moeilijk te voorspellen. Verschillende fracties zijn verdeeld over de kwestie. -
16
Duitsland start kolencentrales weer op als Rusland stopt met levering aardgas
Duitsland gaat energiecentrales die draaien op steenkool en olie weer opstarten als Rusland stopt met de levering van aardgas aan het land vanwege de oorlog in Oekraïne. De Duitse regering is voorzorgsmaatregelen aan het treffen, aldus het ministerie van Economische Zaken.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFreddie Lamers
piet devlieger
Rudi Adriaensen
luc caels
Veronica Voorhelst