aa
Volledig scherm
aa © Shutterstock

Effect van ontbossing op klimaatverandering groter dan gedacht

Ontbossing in de tropen zorgt voor meer CO2-uitstoot dan voorheen gedacht omdat er ook eeuwenoude koolstof vrijkomt uit de bodem. Dat blijkt uit een internationale studie waaraan de Universiteit Gent heeft meegewerkt. De onderzoekers hebben het effect gemeten in Oost-Congo en wijzen op de bijkomende gevolgen voor de klimaatverandering.

30 reacties

 • dirk de smet

  4 jaar geleden
  als het om winst gaat denkt men steeds te laat,met dank aan de groten der aarde die alles besturen en hun zakken vullen aan allerlei dubieuze contracten zijn die echt niet slimmer,dat heeft dan lang naar school geweest om stommer en stommer te worden of rijker en rijker,het tweede keurt alles goed
 • Geert Tamsyn

  4 jaar geleden
  Realiteit is dat ontbossing vooral gebeurt om landbouwgronden te creëren voor voedergewassen voor dieren (soja, mais, ...). Er is dus helemaal geen overbevolking, we leven in het westen gewoon op te grote voet, wat minder vlees consumeren zou al veel helpen.
 • Tino hellemonds

  4 jaar geleden
  Bomen planten moet me doen,zelfs in droge gebieden,de natuur doet de rest....
 • Ferdinand Engelbeen

  4 jaar geleden
  Eric Grosemans, even gecheckt: de elektriciteitsproductie van China uit wind en zon is van 5,6% in 2017 naar 6,7% gegaan in 2018. België zit op 9%. China heeft wel veel hydro, wat wij niet hebben, dat aandeel is gezakt van 18,5% naar 17,6%, omdat het totale stroomverbruik met 8,4% is gestegen. Idem voor kolen: van 71,1% naar 70,4%, maar de totale productie via kolen en bijbehorende CO2 uitstoot is wel met 7% gestegen! Zo zie je maar weer dat percentages niet veel zeggen...
 • Eric Grosemans

  4 jaar geleden
  China doet veel beter dan 2 of 9% Ferdinand. China haalt 25% van hun elektriciteitsproduktie uit hernieuwbare bronnen. Daarmee doen ze veel beter als menig Europees land. En het wordt nog opgetrokken.