aa
Volledig scherm
aa © Shutterstock

Effect van ontbossing op klimaatverandering groter dan gedacht

Ontbossing in de tropen zorgt voor meer CO2-uitstoot dan voorheen gedacht omdat er ook eeuwenoude koolstof vrijkomt uit de bodem. Dat blijkt uit een internationale studie waaraan de Universiteit Gent heeft meegewerkt. De onderzoekers hebben het effect gemeten in Oost-Congo en wijzen op de bijkomende gevolgen voor de klimaatverandering.

30 reacties

 • dirk de smet

  3 jaar geleden
  als het om winst gaat denkt men steeds te laat,met dank aan de groten der aarde die alles besturen en hun zakken vullen aan allerlei dubieuze contracten zijn die echt niet slimmer,dat heeft dan lang naar school geweest om stommer en stommer te worden of rijker en rijker,het tweede keurt alles goed
 • Geert Tamsyn

  3 jaar geleden
  Realiteit is dat ontbossing vooral gebeurt om landbouwgronden te creëren voor voedergewassen voor dieren (soja, mais, ...). Er is dus helemaal geen overbevolking, we leven in het westen gewoon op te grote voet, wat minder vlees consumeren zou al veel helpen.
 • Tino Hellemonds

  3 jaar geleden
  Bomen planten moet me doen,zelfs in droge gebieden,de natuur doet de rest....
 • Ferdinand Engelbeen

  3 jaar geleden
  Eric Grosemans, even gecheckt: de elektriciteitsproductie van China uit wind en zon is van 5,6% in 2017 naar 6,7% gegaan in 2018. België zit op 9%. China heeft wel veel hydro, wat wij niet hebben, dat aandeel is gezakt van 18,5% naar 17,6%, omdat het totale stroomverbruik met 8,4% is gestegen. Idem voor kolen: van 71,1% naar 70,4%, maar de totale productie via kolen en bijbehorende CO2 uitstoot is wel met 7% gestegen! Zo zie je maar weer dat percentages niet veel zeggen...
 • Eric Grosemans

  3 jaar geleden
  China doet veel beter dan 2 of 9% Ferdinand. China haalt 25% van hun elektriciteitsproduktie uit hernieuwbare bronnen. Daarmee doen ze veel beter als menig Europees land. En het wordt nog opgetrokken.
 1. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.
 2. Nederland verbiedt wegwerpplastic op kantoor en festivals in 2024. Hoe zit dat weer in ons land?
  3

  Nederland verbiedt wegwerp­plas­tic op kantoor en festivals in 2024. Hoe zit dat weer in ons land?

  Vanaf 2024 zijn wegwerpbekers en -bestek in Nederland niet meer toegestaan op kantoor, in de horeca of op festivals. Dat heeft de bevoegde staatssecretaris, Vivianne Heijnen (Milieu), in een brief aan de Tweede Kamer (het equivalent van onze Kamer van Volksvertegenwoordigers, red.) laten weten. Op deze plaatsen moet je dan herbruikbare borden of bekers gaan gebruiken. Welke stappen zette ons land al in de strijd tegen wegwerpplastic? We frissen uw geheugen op.
 1. Openbaar onderzoek stikstofakkoord van start, maar boeren blijven woedend: “Beleid van waanzin”
  31

  Openbaar onderzoek stikstofak­koord van start, maar boeren blijven woedend: “Beleid van waanzin”

  Het openbaar onderzoek naar de stikstofplannen van de Vlaamse regering start vandaag. Tot 18 juni 2022 kunnen mensen in hun stad of gemeente de plannen inkijken en eventueel opmerkingen of bezwaren indienen. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Landbouworganisatie Boerenbond spreekt van een “valse start” en zegt dat het haar leden “voluit en onderbouwd (zal) ondersteunen in het opmaken van bezwaren”.
 2. Piekbelasters krijgen binnenkort bezoek van Vlaamse Landmaatschappij in stikstofdossier
  4

  Piekbelas­ters krijgen binnenkort bezoek van Vlaamse Landmaat­schap­pij in stikstofd­os­sier

  De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) plant tussen 9 mei en 17 juni 2022 een bedrijfsbezoek aan elke “piekbelaster”. Dat zijn landbouwbedrijven waarvan de veebezetting en de emissies in het jaar 2015 resulteren in een impactscore hoger dan 50 procent. Dat meldt de VLM in een mededeling waarin ze duiding geeft over “de aanpak van de benadering van de rode bedrijven en de piekbelasters”.

Wetenschap & Planeet