BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Eerste resultaten OVAM-onderzoek naar PFOS-vervuiling bekend: bodemsaneringsnormen overschreden in landbouw- en natuurgebied, niet in woongebied

De eerste resultaten van de PFAS-controlestalen in de omgeving van de 3M-site in Zwijndrecht, Beveren en Antwerpen zijn gekend. Ze geven geen overschrijding van de bodemsaneringsnorm in woongebied aan, maar wel verontreiniging in landbouw- en natuurgebied. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), weten. 

70 reacties

 • Linda Heintjens

  4 weken geleden
  Iedereen heeft wel eens bij de notaris gezeten. Laten we stellen dat OVAM niet karig is met boringen wanneer het erop aankomt bij herbestemming van gronden, vooral niet binnen de zogenaamde private/publieke samenwerking met de overheid. Dan moet en zal er vervuiling gevonden worden! Kortom, als particuliere eigenaar kan je het dan wel schudden. In omgekeerde richting, zoals hier bij 3M waren ze natuurlijk al heel wat minder enthousiast. Doordachte milieubewuste manier?
 • karel dillen

  4 weken geleden
  Jokke, elk chemisch bedrijf vervuilt, hoe je het ook draait of keert. Pas in 2017 overschreed die vervuiling de normen, voordien mogelijk ook maar dat heeft geen enkele studie aangetoond en dat geeft zelfs oppergod BDW toe. Dus waarom zou de burgemeester van Zwijndrecht andere info hebben gekregen dan BDW. Maar dat is ook niet de essentie. De grote vraag is waarom de bevolking in 2017 niet werd ingelicht en waarom slechts een select clubje die info kreeg onder wie BDW. Intimidatie?
 • Alfons LABIE

  4 weken geleden
  3M en oosterweel onmiddelijk stillegen. Voorzien belastingsged gebruiken om in Noord Limburg eindelijk na 45jaar gepalaver de Noord Zuid (vroegere A24) aan te leggen.
 • vanaeken jokke

  4 weken geleden
  Karel Dillen de groene burgemeesters zij zijn de schuldige zij hebben 30 jaar gezwegen over de vervuiling draai het hoe je wil.Het zijn en blijven de groene burgemeesters die wisten van de vervuiling en zwegen omdat er poen te verdienen was.Het grondwater is er vervuild vanaf dag 1 dat de groene burgemeesters het toelieten het daar te storten en niet vanaf 2017.
 • Ludwig Vanden Boer

  1 maand geleden
  Waarom schrijven ze er niet bij dat de normen voor natuurgebied veel strenger zijn dan voor woongebied? De vogelkes en konijntjes moeten gezondere leefomgeving hebben dan mensenkinderen. Begrijpe wie kan.

Wetenschap & Planeet