Mensen bij de Thames in Londen.
Volledig scherm
Mensen bij de Thames in Londen. © EPA

‘Een chemische cocktail’: de smerigste rivieren van Europa vind je in het Verenigd Koninkrijk

Rivieren in het Verenigd Koninkrijk behoren tot de meest vervuilde van Europa. In een onderzoek van het Britse parlement, dat donderdag verschijnt, staat dat de rivieren een ‘chemische cocktail’ zijn van rioolwater, landbouwafval en plastic. Door jarenlange bezuinigingen op watermanagement en waterzuivering kan geen enkele rivier in het land nog gezond worden genoemd.

 1. Alarmerende PFAS-vervuiling in Westerschelde: vissen overschrijden tot 813 keer de norm, maar ook Antwerps kraantjeswater gevaarlijk dicht bij norm
  PREMIUM

  Alarmeren­de PFAS-vervuiling in Wester­schel­de: vissen overschrij­den tot 813 keer de norm, maar ook Antwerps kraantjes­wa­ter gevaarlijk dicht bij norm

  In opdracht van milieuorganisatie Grondrecht onderzocht de Vrije Universiteit van Amsterdam vissen, zeegroente en oppervlaktewater uit de Westerschelde op meer dan veertig PFAS-stoffen. Het is de eerste keer dat zo’n grootschalig onderzoek gebeurt. ‘Het Laatste Nieuws’ kon de resultaten al inkijken en ze zijn op z’n minst onrustwekkend te noemen. Alles in de Westerschelde is gigantisch vervuild met PFAS. Maar ook het Antwerpse kraantjeswater haalt nauwelijks de norm. “Dit is een wake-upcall.”
 2. Hindoes baden in rivier bedekt met giftig schuim
  India

  Hindoes baden in rivier bedekt met giftig schuim

  Een laag giftig schuim heeft delen van een heilige rivier in India bedekt. De rivier Yamuna, een zijrivier van de Ganges, bevindt zich dichtbij de Indiase hoofdstad New Delhi. Aan de rivier kwamen heel wat hindoes samen voor het religieuze festival ‘Chhath Puja’. Verschillende mensen baadden in de rivier om te bidden tot de hindoeïstische zonnegod, al was dat niet zonder gevaar. Zo kan het toxische schuim onder meer ademhalingsklachten en huidproblemen veroorzaken.

Wetenschap & Planeet