Earth Overshoot Day: "Vanaf morgen overschrijden we de draagkracht van de aarde"
'Earth Overshoot Day', of de dag dat we de draagkracht van de aarde overschrijden, valt dit jaar op 13 augustus, of 6 dagen eerder dan in 2014. Vanaf morgen begint de huidige wereldbevolking de natuurlijke rijkdom te verbruiken van de volgende generaties. We hebben dan evenveel verbruikt en vervuild als de planeet in één jaar tijd kan produceren en absorberen.
Delen per e-mail
De datum van Earth Overshoot Day, een concept bedacht door de Britse denktank New Economics Foundation, wordt ieder jaar herberekend door de internationale denktank Global Footprint Network. De voorbije jaren valt de datum telkens enkele dagen eerder.
Global Footprint Network geeft op zijn website aan dat Earth Overshoot Day in 2006 nog in oktober viel. Op minder dan tien jaar tijd is deze symbolische datum dus twee maanden verschoven. De bedoeling van de campagne is politieke leiders en burgers te laten nadenken over de kwestie.
"Earth Overschoot Day is slechts een schatting van de richting die de consumptie van natuurlijke rijkdommen uitgaat. Toch is het de beste wetenschappelijke benadering van het verschil tussen de vraag naar natuurlijke rijkdommen en de capaciteit van onze planeet om daarin te voorzien", zegt de denktank.
Vanaf donderdag, na 7,5 maanden dus, is de ecologische voetafdruk van de mens dit jaar dus groter dan de capaciteit van de planeet om de natuurlijke rijkdommen weer aan te vullen en "afvalstoffen" te absorberen. Het gaat dan onder meer om CO2 die afkomstig is van menselijke activiteiten. Als de aarde de uitstoot ervan niet voldoende kan compenseren, stapelen broeikasgassen zich op in de atmosfeer en warmt de aarde op.
Earth Overshoot Day wordt berekend door de ecologische voetafdruk en de biocapaciteit van een gebied tegen elkaar af te wegen. Zeeën of bossen bijvoorbeeld dragen bij aan de biocapaciteit, omdat ze het natuurlijk aanbod versterken. De ecologische voetafdruk daarentegen hangt onder meer af van de CO2 die wordt uitgestoten bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Zowel de biocapaciteit als de ecologische voetafdruk worden uitgedrukt in "globale hectare", wat overeenkomt met het globale gemiddelde van de biologische productiviteit van een hectare.
Vooral sinds de jaren 2000 is Earth Overshoot Day snel vroeger beginnen vallen. Toch is de problematiek niet nieuw: in de jaren 70 was er voor het eerst een "ecologisch deficit".
Er zijn ook berekeningen per land. De "Overshoot Day" van België viel al op 13 maart. Dat komt voor een groot stuk doordat België relatief klein is en zeer dichtbevolkt. Sinds 1961, het eerste jaar dat het Global Footprint Network in rekening neemt, ligt de ecologische voetafdruk in België op gemiddeld 5 à 6 globale hectare per persoon. De biocapaciteit daarentegen bedraagt ongeveer 1 globale hectare per persoon.
'Koploper' is Singapore. In 2015 viel Overshoot Day daar al op 2 januari. Sommige Europese landen, zoals Zweden bijvoorbeeld, hebben daarentegen een biocapaciteit die hoger ligt dan de ecologische voetafdruk. Zij hebben meer natuurlijke rijkdommen dan ze verbruiken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Google brengt luchtvervuiling in kaart
De wagens van Google Street View starten met een nieuw project om luchtvervuiling in kaart te brengen. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
-
De donkere toekomst van onze oceanen in onheilspellende (of voorspellende?) foto's
Wat als de waterkwaliteit van onze oceanen zo slecht wordt dat je enkel nog met beschermingspak en masker in de zee kan gaan? Dat jezelf heerlijk laten meeglijden op de wiegende golven van de zee of ze trotseren met een surfplank simpelweg levensgevaarlijk is? Michael Dyrland toont hoe dat eruit zou zien. Met deze fotoreeks wil hij iedereen extra bewust maken van de verslechterende waterkwaliteit van onze oceanen. Want wat als dit echt toekomstmuziek wordt? -
Opwarming aarde leidde tot uitsterven mammoet
Niet alleen de mens, maar ook het klimaat is verantwoordelijk voor het uitsterven van de mammoet. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Obama wil klimaatdoelstellingen verscherpen
De Amerikaanse president Barack Obama wil de doelstellingen voor de bestrijding van de klimaatverandering scherper stellen. Fabrieken zouden hun schadelijke uitstoot daardoor tegen 2030 met 32 procent moeten verlagen in vergelijking met 2005, meldt de New York Times. In dat geval moeten honderden kolencentrales sluiten, schrijft de krant.