ShutterStock
Volledig scherm
© ShutterStock

Earth Overshoot Day: ecologische voetafdruk opnieuw met 6,6 procent gestegen, grondstoffen aarde uitgeput voor rest van het jaar

Na het bijzondere coronajaar 2020 consumeert de mensheid nu weer even snel de natuurlijke hulpbronnen van de aarde als ze voor het virus en de lockdowns deed. Earth Overshoot Day vindt dit jaar immers opnieuw plaats op 29 juli. Dat is vier weken vroeger dan vorig jaar en exact dezelfde dag als in 2019.

 1. “Solvay onvoorzichtig met PFAS-vervuiling in Italië”: “eeuwige chemicaliën” hebben zich overal verspreid

  “Solvay onvoorzich­tig met PFAS-vervuiling in Italië”: “eeuwige chemica­liën” hebben zich overal verspreid

  Mensen die in de buurt van de Solvayfabriek in het Italiaanse Spinetta wonen, zijn tussen de vijf en tien keer meer blootgesteld aan PFOA, of perfluoroctaanzuur, een hulpstof bij de bereiding van teflon. Dat blijkt uit een reportage die de Franstalige openbare omroep RTBF woensdag uitzendt. De stof behoort tot de PFAS, de "eeuwige chemicaliën" die giftig zijn, moeilijk afbreekbaar zijn en zich overal in het milieu hebben verspreid, met alle gezondheidsrisico's vandien.
 1. Groene mama Kari deelt tips voor een duurzame opvoeding. “Het is niet erg dat je twintig keer je katoenen broodzak vergeet”
  PREMIUM

  Groene mama Kari deelt tips voor een duurzame opvoeding. “Het is niet erg dat je twintig keer je katoenen broodzak vergeet”

  Een hele maand je plasticgebruik terugschroeven. Dat is wat de campagne Mei Plasticvrij van je vraagt. Niet zo eenvoudig met kinderen in huis, denk je dan? Moeilijk gaat ook, bewijst de Nederlandse Kari van der Heide. Zij heeft een mamablog voor ouders die milieuvriendelijker willen leven en schreef er een boek over. Voor wie nog wat tips kan gebruiken, zet ze haar belangrijkste inzichten op een rij en licht ze toe hoe je je kinderen een duurzame opvoeding kunt meegeven.