"De echte redenen voor de milieucrisis? Overconsumptie en obsessieve groei."
Volledig scherm
"De echte redenen voor de milieucrisis? Overconsumptie en obsessieve groei." © iStock

De echte redenen voor de milieucrisis: “Onze levensstijl gebaseerd op overvloed moet veranderen”

Technologie zal ons helpen oplossingen te vinden voor de klimaat- en voedselcrisis. “Maar de technologie alleen zal niet volstaan, we hebben ook verregaande veranderingen nodig van onze huidige levensstijl.” Dat concluderen wetenschappers in een Australisch onderzoek.

25 reacties

 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  We kunnen waarschijnlijk dezelfde levensstijl aanhouden als we dat zouden doen met duurzame producten in de plaats van met onze huidige wegwerp producten. Een antieke massieve tafel ging honderden jaren mee, meerdere generaties. Producten maken die nagenoeg onverslijtbaar zijn kan. Maar dat past niet in het huidige neoliberale model van winstmaximalisatie.
 • Freddy De Vos

  2 jaar geleden
  Overconsumptie is idd een probleem, maar wat er daarna met het afval gebeurd is belangrijker. Veel afval wordt gedumpt in de zee of arme landen, net zoals onze oude dieselwagens die nu rondrijden in één of ander ontwikkelingsland.
 • Geert Tamsyn

  2 jaar geleden
  We zijn niet met te veel, we leven als te veel. Wordt hier nog maar eens bevestigd.
 • Gilles Glorieux

  2 jaar geleden
  In de meest welvarende landen heeft de mens het gevoel met de natuurlijke wereld verloren. Het besef dat alles dat we gebruiken en verbruiken ooit aan zijn natuurlijke limiet gaat komen, en nu zeker door de overbevolking is bij de meesten nog niet doorgedrongen. Ik zie de mentaliteit van de doorsnee wereldbewoner ook niet veranderen ten gunste van het milieu. En waarom moeten bepaalde beroepen zoveel geld verdienen? Voetballers, acteurs, CEO's... die kunnen het toch allemaal met minder doen.
 • Willy Masson

  2 jaar geleden
  Overbevolking is dus niet het probleem volgens deze ‘geleerden’ het heeft géén belang , enkel voor uw stem, met hoeveel je bent zolang je niets consumeert. Dus geef maar van Jetje , kweek als ratten en stem vooral Op een milieupartij .
 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 1. Iederéén heeft zo’n zak vol met zakken, maar Nederlander Jasper heeft een oplossing: “Albert Heijn, mag ik ze aan je teruggeven?”

  Iederéén heeft zo’n zak vol met zakken, maar Nederlan­der Jasper heeft een oplossing: “Albert Heijn, mag ik ze aan je teruggeven?”

  Het overkomt iedereen: oei, een boodschappentas vergeten mee te nemen naar de supermarkt. Of oei, wat meer gekocht dan in mijn zakken past en geen dozen te zien. Dan moet je noodgedwongen aan de kassa nog maar eens een nieuwe herbruikbare plastic zak kopen, met als resultaat een groeiende berg van zakken thuis. Nederlander Jasper van ‘t Wel (24) vindt dat heel vreemd. Hij gaat nu viraal met een opvallend idee: “Appie (bijnaam voor Albert Heijn, red.), mag ik alsjeblieft mijn zak vol zakken aan je teruggeven?”, schrijft hij in een post op LinkedIn. Intussen is de Nederlander al uitgenodigd op het hoofdkantoor van Albert Heijn.