PHOTO_NEWS
Volledig scherm
© PHOTO_NEWS

CREG bezig met voorstel tot prijsaanpassing van Elia's groenestroomcertificaten

Wie na 1 augustus zonnepanelen installeert, krijgt via de Vlaamse overheid 90 euro voor een groenestroomcertificaat. Tot voor kort was dat nog 210 euro. Bij Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, kunnen consumenten voorlopig nog 150 euro per certificaat krijgen. "We hebben de CREG echter gevraagd om een voorstel tot prijsaanpassing te doen", zegt Sophie Van de Woestyne, woordvoerster van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH).

 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Vlaams parlement keurt interfederale klimaatresolutie goed

  Vlaams parlement keurt interfede­ra­le klimaatre­so­lu­tie goed

  Het Vlaams parlement heeft een interfederale klimaatresolutie goedgekeurd. De resolutie dringt er bij de regeringen onder meer op aan om liefst nog voor de start van de klimaatconferentie in Glasgow volgende maand een akkoord te sluiten over de intra-Belgische lastenverdeling en de internationale klimaatfinanciering. De resolutie kreeg de steun van de indienende partijen (N-VA, Open Vld, CD&V, Groen en Vooruit). PVDA onthield zich, Vlaams Belang stemde tegen.
 3. Brussels hof van beroep fluit CREG terug

  Brussels hof van beroep fluit CREG terug

  De federale energieregulator CREG is in de fout gegaan toen ze in maart en april 2011 toeliet dat distributienetbeheerders Eandis en Infrax hun distributietarieven fiks verhoogden. Volgens het hof van beroep kon de CREG de aanpassing wel goedkeuren, maar baseerde die zich daarbij op de verkeerde rechtsregels. De beslissing zou nu vernietigd moeten worden maar omdat het hof, in tegenstelling tot de Raad van State, niet kan oordelen over de gevolgen van die vernietiging, is er een prejudiciële vraag gesteld aan het Grondwettelijk Hof.

Wetenschap & Planeet