Industrie rond de haven van Antwerpen.
Volledig scherm
Industrie rond de haven van Antwerpen. © © Bart Leye

CO2-uitstoot energiesector daalt in de EU, maar stijgt in de rest van de wereld

De CO2-uitstoot van de energiesector in de Europese Unie is tijdens de eerste helft van 2021 gedaald ten opzichte van de eerste helft van 2019. De CO2-uitstoot in de hele wereld is echter gestegen. Dat blijkt uit een studie van Ember, een Britse onafhankelijke denktank die zich bezighoudt met de thema's klimaat en energie. Volgens Ember gaat de relance na de coronapandemie niet de goede kant uit.

 1. IPCC gooit alle twijfel overboord: “Mens doet aarde, oceanen en atmosfeer opwarmen”, klimaatverandering gaat extreem snel

  IPCC gooit alle twijfel overboord: “Mens doet aarde, oceanen en atmosfeer opwarmen”, klimaatver­an­de­ring gaat extreem snel

  Het staat onomstotelijk vast dat menselijke activiteit aan de basis ligt van de klimaatopwarming. Die opwarming gaat bovendien sneller dan verwacht, is wijdverspreid tot in elke uithoek van de planeet, of het nu op het land, in de oceanen of in de lucht is, en de gevolgen worden steeds intenser. Een klimaatopwarming van 1,5 graad Celsius wereldwijd is niet meer te vermijden. Dat zijn de conclusies van het nieuwste langverwachte klimaatrapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties.
 2. Nieuw klimaatrapport: “Code rood voor de mensheid”
  PREMIUM

  Nieuw klimaatrap­port: “Code rood voor de mensheid”

  Het nieuwe klimaatrapport van het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties, het IPCC, is snoeihard: de opwarming van de aarde is onomstotelijk aan de mens te wijten en gaat sneller dan eerder voorspeld, met steeds vaker voorkomende overstromingen en hittegolven tot gevolg. Enkel in het beste scenario kunnen we de temperatuurstijging deze eeuw onder de 1,5 graden houden. Maar dan moeten we onmiddellijk en drastisch ingrijpen. Klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain) legt uit hoe dat nog mogelijk is.

Wetenschap & Planeet