Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Science Photo Library

Bron van dodelijke ‘Blob’ ontdekt: gigantisch warmtebad verantwoordelijk voor mariene hittegolven

Onderzoekers hebben eindelijk ontdekt waar de “Blob” of “Klodder” - een onderwaterhittegolf in de Stille Oceaan - vandaan komt. Deze klodder was al enkele keren verantwoordelijk voor de massale sterfte van vissen en andere zeedieren. In het vaktijdschrift ‘Communications Earth and Environment’ omschrijven wetenschappers een ‘warmtebad' in het noordoosten van de Stille Oceaan, dat vermoedelijk voor nog meer mariene hittegolven zal zorgen.

 1. "Komende jaren krijgen we grootste koraalsterfste ooit"
  Wetenschap

  "Komende jaren krijgen we grootste koraal­sterf­ste ooit"

  De toekomst voor koraalriffen ziet er almaar grimmiger uit. Een wereldwijd consortium van koraalwetenschappers heeft vandaag gemeld dat de derde globale koraalverbleking een feit is en zal leiden tot een massale sterfte van koralen in alle wereldzeeën. Tenzij er meteen drastische maatregelen genomen worden, voorspellen de wetenschappers een rampzalige toekomst voor de riffen, hun bewoners en de miljoenen mensen die ervan afhankelijk zijn.
 2. Wetenschappers waarschuwen voor ‘climate endgame’: “Er zijn voldoende redenen om te geloven dat klimaatverandering kan leiden tot een catastrofe"

  Wetenschap­pers waarschu­wen voor ‘climate endgame’: “Er zijn voldoende redenen om te geloven dat klimaatver­an­de­ring kan leiden tot een catastrofe"

  Het mogelijke verval van de maatschappij of de kans op uitsterven door de klimaatverandering wordt onvoldoende onderzocht. Dat schrijven klimaatwetenschappers in een analyse in een wetenschappelijk vaktijdschrift. Er zijn volgens hen voldoende redenen om te geloven dat de klimaatverandering tot een apocalyptische ramp of ‘climate endgame’ zou kunnen leiden, een scenario waar we momenteel niet op voorbereid zijn.
 1. Bomen denken dat het al vroege herfst is: wat is er aan de hand en wat zijn de mogelijke gevolgen?
  Play

  Bomen denken dat het al vroege herfst is: wat is er aan de hand en wat zijn de mogelijke gevolgen?

  De droogte van de afgelopen weken zorgt voor droogtestress bij bomen. Daardoor verliezen sommige bomen hun bladeren al, ondanks dat het nog zomer is. “We zien nu al dat bomen hun bladeren verliezen als reactie op de droogte, en het is nog maar juli. Dat is vroeg. Op langere termijn dreigen bomen zo uitgeput te raken en zelfs te verdwijnen”, zegt professor bosbeheer Kris Verheyen (UGent) aan ‘VRT NWS’. Volgens Verheyen zitten we in een “vroege herfst”.

Wetenschap & Planeet