Biologisch afbreekbaar plastic is schijnoplossing voor vervuiling oceanen
Afbreekbare plastic flesjes en boodschappentasjes zijn geen oplossing voor de problematische hoeveelheid afval in de oceanen, waarschuwen milieuwetenschappers van de VN. Het meeste plastic is bijzonder duurzaam en daardoor worden stukken plastic en microplastics via zeestromen verspreid over de oceanen tussen de Noordpool en Antarctica. Dat staat in een VN-rapport dat vandaag gepubliceerd werd.
Geen duurzaam alternatief
"Veel plastics die het label 'biologisch afbreekbaar' krijgen, zoals boodschappentasjes, breken pas af bij temperaturen van 50 graden Celsius en dat is niet het geval in de oceaan. Ze drijven ook niet, ze zinken, dus ze zullen niet blootgesteld worden aan UV-licht en afbreken."
Plastic dat door de natuur kan afgebroken worden, wordt de laatste jaren steeds vaker naar voren geschoven als een duurzaam alternatief dat de grote hoeveelheid plastic die uiteindelijk in de zee belandt, kan terugdringen.
Maar volgens Jacqueline McGlade, hoofdwetenschapper bij het Milieuprogramma van de VN zijn deze biologisch afbreekbare plastics geen eenvoudige oplossing: "Het is goedbedoeld, maar verkeerd. Veel plastics die het label 'biologisch afbreekbaar' krijgen, zoals boodschappentasjes, breken pas af bij temperaturen van 50 graden Celsius en dat is niet het geval in de oceaan. Ze drijven ook niet, ze zinken, dus ze zullen niet blootgesteld worden aan UV-licht en afbreken."
Tijdens de VN-milieuvergadering in Nairobi, waar de 170 aanwezige landen later deze week waarschijnlijk een resolutie tegen microplastics zullen aannemen, vertelde ze: "We hebben plastics teruggevonden in afgelegen plaatsen zoals de Chagoseilanden (in de Indische Oceaan, red.). Zelfs als je op een afgelegen plek woont, ben je nog niet veilig".
2000 miljoen ton plastic tegen 2050
In 2014 werd meer dan 300 miljoen ton plastic geproduceerd. Als de huidige trend zich blijft voortzetten, zal dat oplopen tot 2000 miljoen ton tegen 2050, zo blijkt uit het VN-rapport. Welk percentage daarvan precies in zee belandt, is niet duidelijk, maar "plastic afval in de zee is nu alomtegenwoordig," concludeert het rapport.
De verspreiding van zowel grotere stukken plastic als microplastics brengen grote ecologische, sociale en economische kosten met zich mee. Dolfijnen raken bijvoorbeeld verstrikt in vislijnen en -netten. Kwallen gebruiken plastic om mee te reizen. Daardoor breiden ze hun bereik uit en dat is volgens experts geen goede zaak: kwallen eten veel plankton, waardoor er minder voedsel is voor vis en ander zeeleven.
"Als consumenten moeten we nadenken over het gebruik van plastic."
Oplossing
De belangrijkste oplossing voor plastic in de oceaan is een betere afvalinzameling en recyclage, voornamelijk in de ontwikkelingslanden, zegt de VN. Maar dat is volgens McGlade onvoldoende: sommige biologisch afbreekbare componenten die plastic moeten helpen afbreken, maken het moeilijker recycleerbaar en mogelijk schadelijk voor de omgeving. "Als consumenten moeten we nadenken over het gebruik van plastic," zegt ze.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
"Rioolzuiveringsinstallaties niet gebouwd om microplastics te verwijderen"
Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet gebouwd om microplastics te verwijderen. Dat zegt beheerder Aquafin in een reactie op de resultaten van een Gents onderzoek, die vandaag in verschillende kranten staan. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
4
Daar zijn de blauwalgen weer (net nu we verkoeling zoeken): hoe herken je ze? Wat moet je doen bij huidcontact?
In heel wat Vlaamse waterlopen en -plassen zijn de afgelopen dagen blauwalgen opgedoken. Ze zijn een domper voor waterratten die op zoek gaan naar verkoeling bij deze hitte. Waag je zeker niet aan een duik in besmet water, want blauwalgen zijn schadelijk voor de gezondheid. Dit moet je weten over de bacteriën. -
-
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
PREMIUM48
Nu al watertekort voor landbouwers, problemen voor industrie en drinkwatervoorziening loeren om de hoek
-
Branden in Bretagne leggen al meer dan 2.000 hectare natuurgebied in de as
De bosbranden die het natuurgebied van de Monts d'Arrée in Bretagne teisteren, hebben sinds het begin van de zomer al zo'n 2.060 hectare verwoest. Dat hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt. Normaal gezien blijft het westen van Frankrijk eerder gespaard van dergelijke branden. -
Tweakers
Een goede laptop voor een lage prijs? Dit is onze favoriet
Een goede laptop hoeft geen fortuin te kosten, zeker niet wanneer je een apparaat zoekt voor je studie of werk. Samen met technologiesite Tweakers zochten wij naar de beste laptops die je voor minder dan 700 euro kunt kopen.