Biologisch afbreekbaar plastic is schijnoplossing voor vervuiling oceanen
Afbreekbare plastic flesjes en boodschappentasjes zijn geen oplossing voor de problematische hoeveelheid afval in de oceanen, waarschuwen milieuwetenschappers van de VN. Het meeste plastic is bijzonder duurzaam en daardoor worden stukken plastic en microplastics via zeestromen verspreid over de oceanen tussen de Noordpool en Antarctica. Dat staat in een VN-rapport dat vandaag gepubliceerd werd.
Geen duurzaam alternatief
"Veel plastics die het label 'biologisch afbreekbaar' krijgen, zoals boodschappentasjes, breken pas af bij temperaturen van 50 graden Celsius en dat is niet het geval in de oceaan. Ze drijven ook niet, ze zinken, dus ze zullen niet blootgesteld worden aan UV-licht en afbreken."
Plastic dat door de natuur kan afgebroken worden, wordt de laatste jaren steeds vaker naar voren geschoven als een duurzaam alternatief dat de grote hoeveelheid plastic die uiteindelijk in de zee belandt, kan terugdringen.
Maar volgens Jacqueline McGlade, hoofdwetenschapper bij het Milieuprogramma van de VN zijn deze biologisch afbreekbare plastics geen eenvoudige oplossing: "Het is goedbedoeld, maar verkeerd. Veel plastics die het label 'biologisch afbreekbaar' krijgen, zoals boodschappentasjes, breken pas af bij temperaturen van 50 graden Celsius en dat is niet het geval in de oceaan. Ze drijven ook niet, ze zinken, dus ze zullen niet blootgesteld worden aan UV-licht en afbreken."
Tijdens de VN-milieuvergadering in Nairobi, waar de 170 aanwezige landen later deze week waarschijnlijk een resolutie tegen microplastics zullen aannemen, vertelde ze: "We hebben plastics teruggevonden in afgelegen plaatsen zoals de Chagoseilanden (in de Indische Oceaan, red.). Zelfs als je op een afgelegen plek woont, ben je nog niet veilig".
2000 miljoen ton plastic tegen 2050
In 2014 werd meer dan 300 miljoen ton plastic geproduceerd. Als de huidige trend zich blijft voortzetten, zal dat oplopen tot 2000 miljoen ton tegen 2050, zo blijkt uit het VN-rapport. Welk percentage daarvan precies in zee belandt, is niet duidelijk, maar "plastic afval in de zee is nu alomtegenwoordig," concludeert het rapport.
De verspreiding van zowel grotere stukken plastic als microplastics brengen grote ecologische, sociale en economische kosten met zich mee. Dolfijnen raken bijvoorbeeld verstrikt in vislijnen en -netten. Kwallen gebruiken plastic om mee te reizen. Daardoor breiden ze hun bereik uit en dat is volgens experts geen goede zaak: kwallen eten veel plankton, waardoor er minder voedsel is voor vis en ander zeeleven.
"Als consumenten moeten we nadenken over het gebruik van plastic."
Oplossing
De belangrijkste oplossing voor plastic in de oceaan is een betere afvalinzameling en recyclage, voornamelijk in de ontwikkelingslanden, zegt de VN. Maar dat is volgens McGlade onvoldoende: sommige biologisch afbreekbare componenten die plastic moeten helpen afbreken, maken het moeilijker recycleerbaar en mogelijk schadelijk voor de omgeving. "Als consumenten moeten we nadenken over het gebruik van plastic," zegt ze.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV14
Bekijk hier de eerste beelden van Johny Voners als angstaanjagende maffiabaas in ‘Een goed jaar’
We kennen hem vooral als de sympathieke Xavier uit ‘F.C. De Kampioenen’, maar wijlen Johny Voners had wel meer in z'n mars. Dat bewees de acteur in de gloednieuwe Streamz-reeks ‘Een goed jaar' — z’n laatste rol ooit — waarin hij een Antwerpse maffiabaas vertolkt. Minder sympathiek, maar daarom niet minder straf. -
173 kilogram voedselverspilling per Europeaan per jaar
Om de voedselzekerheid te garanderen moet de Europese Unie niet meer, maar minder voeding produceren en haar consumptiepatronen aanpassen. Dat zegt het wereldnatuurfonds (WWF) in het rapport 'Europe eats the world' dat vandaag werd gepubliceerd. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
-
"Rioolzuiveringsinstallaties niet gebouwd om microplastics te verwijderen"
Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet gebouwd om microplastics te verwijderen. Dat zegt beheerder Aquafin in een reactie op de resultaten van een Gents onderzoek, die vandaag in verschillende kranten staan. -
27
Milieuorganisaties eisen aanpassing stikstofakkoord
Een coalitie van milieuorganisaties tekent bezwaar aan tegen het stikstofakkoord van de Vlaamse regering. Ze vreest dat sommige maatregelen hun doel voorbijschieten, meldt De Morgen. -
Studie: vervuiling eist negen miljoen voortijdige overlijdens per jaar
Vervuiling heeft in 2019 tot 9 miljoen vroegtijdige overlijdens geleid. Dat blijkt uit een studie die woensdag gepubliceerd wordt in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De toestand verbetert niet, vooral door de slechte luchtkwaliteit en door chemische stoffen, in de eerste plaats lood. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen.