Belgische klimaatprestaties bij slechtste van West-Europa: “Tijd om het roer om te gooien”
België is opnieuw gedaald in de jaarlijkse rangschikking van een zestigtal landen op het vlak van de strijd tegen de klimaatverandering, opgesteld door milieu-ngo's. Ons land staat op de 40ste plaats (-5) in de ‘Climate Change Performance Index 2021', nadat het vorig jaar al vier plaatsen gezakt was. België is daarmee een van de slechtste leerlingen van West-Europa. “Als we niet willen blijven zakken, moeten we nu het roer omgooien”, zegt klimaatexpert Mathieu Soete.
Delen per e-mail
De index wordt sinds 2005 jaarlijks gepubliceerd door de ngo's Germanwatch, NewClimate Institute en Climat Action Network. Er werken 400 energie- en klimaatexperten aan mee, van wie een groot deel leden van milieu-ngo's.
De rangschikking, die als onafhankelijk wordt voorgesteld, analyseert het klimaatbeleid van 57 landen en de Europese Unie, die samen verantwoordelijk zijn voor meer dan 90 procent van de wereldwijde broeikasgassen. Dat gebeurt op basis van veertien criteria, onderverdeeld in vier categorieën: de uitstoot van broeikasgassen, het gebruik van hernieuwbare energie, de energie-efficiëntie en het klimaatbeleid.
Klimaatakkoord van Parijs
België scoort niet alleen slechte punten wat betreft de uitstoot van broeikasgassen, maar ook voor gebruik van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en klimaatbeleid. Dat leidt dan ook tot een lage totaalscore. België voldoet niet aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs, zo klinkt het, dat de opwarming onder 2 graden moet houden en indien mogelijk zelfs onder 1,5 graad.
De federale overheid en de gewesten moeten de klimaatplannen updaten in lijn met de Europese Green Deal
“België werd vooral afgestraft in de rangschikking omdat een daling van broeikasgassen uitblijft”, verklaart Laurien Spruyt, klimaatexpert bij Bond Beter Leefmilieu, “en de daling is ook het gevolg van een jarenlang gebrek aan goed klimaatbeleid.” Ze pleit ervoor dat het relancebeleid post-Covid-19 systematisch vervuilende activiteiten afbouwt en de transitie op gang brengt naar een koolstofarm, veerkrachtig en duurzaam model.
“De federale overheid en de gewesten moeten de weg wijzen naar een structurele vermindering van onze uitstoot en de klimaatplannen updaten in lijn met de Europese Green Deal”, zegt Spruyt. “Onder meer door een doorgedreven energiebesparing in gebouwen, het uitfaseren van wagens met een verbrandingsmotor, het voorzien van laadinfrastructuur voor elektrisch transport en door in te zetten op gezonde, plantaardige voeding kunnen de klimaatdoelstellingen van Parijs nog worden gehaald.”
Zo scoren onze buurlanden
Zoals de voorgaande jaren werden de eerste drie plaatsen van het klassement niet ingevuld omdat geen enkel land volgens de auteurs van de index een voldoende ambitieus klimaatplan op tafel heeft gelegd. De vierde plaats, voor het best presterende land in het klassement, gaat opnieuw naar Zweden, dat boven het Verenigd Koninkrijk staat.
Met de 40ste plaats is België een van de slechtste leerlingen van West-Europa. Duitsland staat 19de, Frankrijk 23ste en Nederland 29ste. De laatste plaatsen zijn opnieuw voor Saoedi-Arabië (60ste) en de Verenigde Staten (61ste).
Greenpeace luidt alarmbel
Greenpeace trekt aan de alarmbel over het Belgisch klimaatbeleid. “Als we niet willen blijven zakken, moeten we nu het roer omgooien”, zegt klimaatexpert Mathieu Soete.
“België moet deze week (op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel plaatsvindt, nvdr.) niet alleen de verhoging van het Europese ambitieniveau voor 2030 steunen, maar er mee voor zorgen dat deze niet uitgehold wordt door boekhoudkundige trucs zoals koolstofputten of internationale compensaties”, benadrukt Soete. “Vervolgens moeten we dit doortrekken in het Nationaal Energie- en Klimaatplan en ook hier meer ambitie aan de dag leggen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Remarkable 2 review: hoe voelt en werkt deze ‘papieren’ tablet?
Typen op een pc of een e-book lezen is misschien praktischer, maar schrijven én lezen op papier blijft ondanks de digitalisering iets waar veel mensen van kunnen genieten. Maar wat als je beide werelden combineert? Het kan vanaf nu met de reMarkable 2, een zwart-wit-e-papertablet waarmee je notities en schetsen maakt, en ook pdf-bestanden kunt bekijken. -
Europese bossen zouden dubbel zoveel CO2 kunnen absorberen dankzij beter beheer
Volgens nieuw onderzoek van het Duitse onafhankelijke onderzoeksinstituut Naturwald Akademie zouden de bossen in de Europese Unie elk jaar dubbel zoveel CO2 kunnen absorberen, op voorwaarde dat ze anders beheerd worden. Volgens Greenpeace Duitsland, dat de studie bestelde, moet er daarvoor jaarlijks een derde minder hout gekapt worden, wat ook de biodiversiteit ten goede komt. -
PREMIUM
Muggen zijn er nog steeds, krokussen komen al piepen: 'decemberlente' brengt natuur in de war
-
-
Oostende Grootste windmolenpark in Noordzee is klaar: elektriciteit voor 500.000 gezinnen en nog meer straffe cijfers
Het grootste en verst gelegen windmolenpark in de Noordzee is zo goed als afgewerkt. Dit weekend worden de laatste exemplaren op zee gemonteerd, waarna alle 58 turbines van SeaMade klaar zijn voor gebruik. Het windmolenpark is goed voor het elektriciteitsverbruik van 500.000 gezinnen. Ontdek hier enkele straffe cijfers. -
Livios Isoleren: welk materiaal kies je het best en waar moet je op letten?
Wil je je vloeren, muren of dak isoleren? Dan heb je keuze uit een ruim aanbod aan materialen: minerale wollen, kunststof, cellenglas, natuurlijke en reflecterende materialen. Maar hoe weet je nu welk materiaal je moet kiezen en waar je daarbij vooral op moet letten? Bouwsite Livios zet de meest gebruikte materialen voor jou op een rijtje. -
Nieuw-Zeeland roept klimaatnoodtoestand uit: “Erkenning voor toekomstige generaties”
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft vandaag in het parlement de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Ze noemde daarbij de klimaatverandering “een van de grootste uitdagingen van onze tijd”. Daarmee sluit Nieuw-Zeeland zich aan bij de ruim dertig andere landen die eerder al dergelijke noodtoestand afgekondigden. Binnen vijf jaar, in 2025, moet de overheid er volledig klimaatneutraal zijn. -
Verlaten schip met 1.000.000 olievaten aan boord is tikkende tijdbom in Rode Zee
Voor de kust van Jemen ligt al vijf jaar een verlaten olietanker te vervallen. De zeereus heeft vier keer meer ruwe olie aan boord dan de tanker Exxon Valdez, die in 1989 een enorme milieuramp veroorzaakte in Alaska. Wetenschappers vrezen een nieuwe megaramp in de Rode Zee en trekken aan de alarmbel.
14 reacties
luc meeus
Jacky Vanderplas
william Masson
Edmond Dillien
Maria Vissers Cools