BELGA
Volledig scherm
© BELGA

"België op zucht van black-out in januari"

België is op 17 januari nipt aan een elektriciteitstekort ontsnapt. "Het scheelde maar enkele megawatts of de stroom zou onderbroken zijn op een deel van het net", bevestigt hoogspanningsnetbeheerder Elia in de krant L'Avenir. Dat zou een primeur zijn geweest voor het land. Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet ontkent.

 1. “Dit is ongezien”: Miljoenen dode insecten kleuren voeten van Amerikaanse strandgangers zwart

  “Dit is ongezien”: Miljoenen dode insecten kleuren voeten van Amerikaan­se strandgan­gers zwart

  Na hun strandwandeling in de Amerikaanse staat Maine keren mensen met pikzwarte voeten terug huiswaarts. Er ontstaat onrust over de raadselachtige verkleuring. Het zou alleszins niet om een giftige substantie gaan - zo is na enig onderzoek duidelijk geworden - maar wel om de karkassen van miljoenen aangespoelde insecten. Alleen is nog niet opgehelderd om welke beestjes het precies gaat en waarom ze zo massaal zijn aangespoeld.
 2. Capaciteitstarief vanaf 2022: zullen eigenaars van een digitale meter meer moeten betalen?
  Energie

  Capaci­teits­ta­rief vanaf 2022: zullen eigenaars van een digitale meter meer moeten betalen?

  Volgend jaar treedt het capaciteitstarief in werking: de netkosten van je elektriciteit zullen berekend worden op basis van je piekverbruik. Het hoogste stroomverbruik dat je iedere maand tijdens één kwartier optekent, bepaalt dan het zogenaamde capaciteitstarief. Je digitale meter zal die gegevens registreren. Maar wat verandert er als je nog steeds een klassieke, analoge meter hebt? En betaal je meer of minder als je een digitale meter hebt? Mijnenergie.be zocht het uit.

Wetenschap & Planeet