foto ter illustratie
Volledig scherm
foto ter illustratie © Shutterstock

Bacterie ontdekt die zich kan voeden met giftig plastic

WetenschapWetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar een stort gebracht omdat het extreem lastig te recycleren is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.

6 reacties

 • Robert De Meulder

  2 jaar geleden
  Ik lees,het is giftig plastiek en mag zomaar gestort worden in de zee.Maar als ik nu met iemand praat moet ik 1m50 van die persoon blijven terwijl de industrie nog altijd miljoenen tonnen smurrie in de lucht blaast en wat met de duizenden vluchten per dag.Door de regen komt die smurrie in de voedselketen en de vuile lucht in onze longen. Loontje komt om zijn boontje en nu mag men met de vooruitgang die gemaakt is thuisblijven.
 • Feline Noé

  2 jaar geleden
  Plastic zal zoals hout worden dan. Heel belangrijk om de aarde op te ruimen.
 • Andy De Schieter

  2 jaar geleden
  Ze doen weer een doos open waarvan ze de gevaren niet van weten.
 • Guy Crommen

  2 jaar geleden
  Stop met zo’n testen. Straks Corona 2.0
 • Evelyne Dewulf

  2 jaar geleden
  Dat die onderzoekers de evolutie van deze bacterien maar nauwlettend opvolgen. Niet ondenkbaar dat deze de bovenhand zouden kunnen krijgen in het milieu...
 1. Groen: wie bos wil kappen, krijgt in 9 op de 10 gevallen positief advies

  Groen: wie bos wil kappen, krijgt in 9 op de 10 gevallen positief advies

  Wie in Vlaanderen een bos wil kappen en daarvoor een vergunning aanvraagt, krijgt in 9 op de 10 gevallen een positief advies. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Mieke Schauvliege heeft verzameld. “Zo goed als iedereen die bos wil kappen, krijgt daar de nodige vergunning voor, ook als het om oud en erg kostbaar bos gaat. Dat is compleet waanzinnig”, zegt Schauvliege. Zij roept de Vlaamse regering op “de kapdrift meteen te stoppen en veel strengere voorwaarden uit te werken”.
 2. 23 jaar na containerramp spoelt nog steeds LEGO aan op de Belgische stranden: “Ik droom stiekem nog een draak en octopus te vinden”
  PREMIUM

  23 jaar na container­ramp spoelt nog steeds LEGO aan op de Belgische stranden: “Ik droom stiekem nog een draak en octopus te vinden”

  Liefst 23 jaar nadat 62 containers van een cargoschip overboord sloegen, zo'n 20 mijl voor de kust van het Engelse Cornwall, spoelt aan de Belgische kust nog steeds LEGO aan. In een van de zeecontainers zaten namelijk 4,8 miljoen stukjes van de Deense speelgoedfabrikant. Kevin Pierloot (39) van de Strandwerkgroep deed recent nog een vondst in Blankenberge. “Een LEGO-zwemvlies, al meer dan twee decennia aan het rondzwerven en nog steeds in perfecte staat. LEGO is geen brol, dat is zeker. Maar het toont ook hoe ons milieu onder plastic lijdt”, vertelt Kevin.
 3. "Bedankt voor je steun Leo!": Bolsonaro geeft sneer aan Leonardo DiCaprio na stemoproep aan Braziliaanse jeugd
  4

  "Bedankt voor je steun Leo!": Bolsonaro geeft sneer aan Leonardo DiCaprio na stemoproep aan Braziliaan­se jeugd

  Leonardo DiCaprio roept de Braziliaanse jeugd via Twitter op te gaan stemmen tijdens de presidentsverkiezingen van oktober. Het is bekend dat de Amerikaanse steracteur niet hoog oploopt met de huidige president van Brazilië. De extreemrechtse Jair Bolsonaro heeft op Twitter sarcastisch gereageerd op DiCaprio’s stemoproep. “Bedankt voor je steun Leo! Het is erg belangrijk dat iedere Braziliaan gaat stemmen tijdens de komende verkiezingen.”

Wetenschap & Planeet