Bacterie ontdekt die zich kan voeden met giftig plastic
WetenschapWetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar een stort gebracht omdat het extreem lastig te recycleren is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
Het bestaan van de bacterie is gisteren door de onderzoekers gemeld in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Microbiology. In de publicatie staat dat bij de afbraak van polyurethaan - dat in grote hoeveelheden op stortplaatsen ligt en ook op grote schaal in de zee terechtkomt - giftige en kankerverwekkende chemicaliën vrijkomen die de meeste bacteriën zouden doden. De nieuw ontdekte soort heeft daar echter geen last van en kan uitstekend overleven met de stoffen die in polyurethaan zitten.
Hermann Heipieper van het Helmholtz Centrum voor Milieuonderzoek in de Duitse stad Leipzig, stelt in de publicatie dat de ontdekking nog geen reden is om nu al te gaan juichen. Volgens hem duurt het nog minstens 10 jaar voordat de bacterie op grote schaal kan worden ingezet voor het afbreken en recyclen van de kunststofsoort.
Heipieper meldt dat het gaat om een nieuwe stam van de zogenoemde Pseudomonas-bacteriën, een ‘familie’ die bekend staat om het vermogen om zware omstandigheden te weerstaan, zoals hoge temperaturen en zure, giftige omgevingen. “Voordat de nieuwe bacterie daadwerkelijk aan de slag kan, is en blijft het noodzakelijk om het gebruik en de productie van lastig te recycleren plastics terug te dringen. Dit om het milieu er niet te veel mee te belasten”, vertelde Heipieper aan The Guardian.
Schimmels
Dat de nieuwe bacterie polyurethaan kan eten, bleek tijdens uitgebreid laboratoriumonderzoek. De wetenschappers voedden de bacterie met de belangrijkste chemische componenten van polyurethaan. “We ontdekten dat de bacteriën deze verbindingen voor zichzelf kunnen gebruiken als bron van koolstof, stikstof en energie”, aldus Heipieper.
De volgende stap in het onderzoek is te kijken hoe de bacteriën op grote schaal en op industrieel niveau kunnen worden gebruikt om de kunststofsoort af te breken. “Eerder zijn daar al schimmels en enzymen voor gebruikt, maar bacteriën zijn veel gemakkelijker voor industrieel gebruik.”
Heipieper stelt de uitvinding van de microbiologen nooit tot een complete oplossing van het wereldwijde plasticprobleem zal leiden. “De belangrijkste boodschap zou moeten zijn te voorkomen dat plastic überhaupt in het milieu terechtkomt.”
Voedsel voor mensen
Hoe dan ook kijkt hij, nu de bacterie is gevonden, positief naar de toekomst. Hij rept in het onderzoek zelfs over de mogelijkheid dat het door de bacteriën ‘opgegeten’ polyurethaan, ooit misschien als voedsel voor mensen kan worden gebruikt. Het gaat dan om de stofjes die vrijkomen als de bacterie zijn ‘maaltijd’ heeft verorberd. De expert verwacht nog meer, soortgelijke ontdekkingen. “Er bestaan ontelbaar veel bacteriesoorten en die kunnen ook nog evolueren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geen milieuschade door gezonken olietanker voor kust Tunesië
Een bevoorradingstanker die een week geleden is gezonken in de Tunesische Golf van Gabès, vormt geen gevaar voor het milieu. Volgens de Tunesische autoriteiten was het 58 meter lange schip niet geladen toen het tijdens slecht weer verging. De zevenkoppige bemanning kon tijdig van boord worden gehaald. -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
-
Groen: wie bos wil kappen, krijgt in 9 op de 10 gevallen positief advies
Wie in Vlaanderen een bos wil kappen en daarvoor een vergunning aanvraagt, krijgt in 9 op de 10 gevallen een positief advies. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Mieke Schauvliege heeft verzameld. “Zo goed als iedereen die bos wil kappen, krijgt daar de nodige vergunning voor, ook als het om oud en erg kostbaar bos gaat. Dat is compleet waanzinnig”, zegt Schauvliege. Zij roept de Vlaamse regering op “de kapdrift meteen te stoppen en veel strengere voorwaarden uit te werken”. -
“Genoeg is genoeg”: Californië start onderzoek naar plasticvervuiling door petrochemische bedrijven
De Amerikaanse staat Californië start een groot onderzoek naar mogelijke plasticvervuiling door grote petrochemische bedrijven. De industrie zou "de mythe dat recyclage het wereldwijde probleem met plastic op kan lossen" al decennialang in stand houden, stelt de staat. -
PREMIUM
23 jaar na containerramp spoelt nog steeds LEGO aan op de Belgische stranden: “Ik droom stiekem nog een draak en octopus te vinden”
Liefst 23 jaar nadat 62 containers van een cargoschip overboord sloegen, zo'n 20 mijl voor de kust van het Engelse Cornwall, spoelt aan de Belgische kust nog steeds LEGO aan. In een van de zeecontainers zaten namelijk 4,8 miljoen stukjes van de Deense speelgoedfabrikant. Kevin Pierloot (39) van de Strandwerkgroep deed recent nog een vondst in Blankenberge. “Een LEGO-zwemvlies, al meer dan twee decennia aan het rondzwerven en nog steeds in perfecte staat. LEGO is geen brol, dat is zeker. Maar het toont ook hoe ons milieu onder plastic lijdt”, vertelt Kevin. -
4
"Bedankt voor je steun Leo!": Bolsonaro geeft sneer aan Leonardo DiCaprio na stemoproep aan Braziliaanse jeugd
Leonardo DiCaprio roept de Braziliaanse jeugd via Twitter op te gaan stemmen tijdens de presidentsverkiezingen van oktober. Het is bekend dat de Amerikaanse steracteur niet hoog oploopt met de huidige president van Brazilië. De extreemrechtse Jair Bolsonaro heeft op Twitter sarcastisch gereageerd op DiCaprio’s stemoproep. “Bedankt voor je steun Leo! Het is erg belangrijk dat iedere Braziliaan gaat stemmen tijdens de komende verkiezingen.”
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRobert De Meulder
Feline Noé
Andy De Schieter
Guy Crommen
Evelyne Dewulf