Australië legt half miljard op tafel voor herstel van Great Barrier Reef
De Australische overheid zet 500 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 312 miljoen euro) opzij om het Great Barrier Reef te redden van de totale vernietiging. De fondsen moeten de waterkwaliteit rondom het rif helpen opkrikken en het koraal beschermen tegen zeesterren. De overheid maakte het nieuws vandaag zelf bekend. "Het gaat om de grootste investering uit de geschiedenis", luidt het.
Delen per e-mail
De Amerikaanse minister van Energie Josh Frydenberg zei vandaag in een televisie-interview dat een deel van het geld rechtstreeks naar boeren zou vloeien, opdat zij hun landbouwmethodes zouden aanpassen "om te garanderen dat het rif niet langer te kampen zal hebben met de afvoer van grote hoeveelheden sediment, stikstof en pesticiden die zo schadelijk zijn voor het koraal en die helpen bij de voortplanting van doornenkronen (een soort zeester met doornachtige stekels)."
Bedreigingen
De koraaletende doornenkronen zijn aan een opmars bezig en hebben al grote delen van het rif vernietigd. In januari werd er al een grote ruimingsactie van de dieren voorzien.
Daarnaast is ook de afwatering van suikerrietboerderijen en veehouderijen erg vervuilend en schadelijk voor het koraal. "Het sediment verstikt het [koraal] gewoon, terwijl de meststoffen ervoor zorgen dat algen het koraal wegconcurreren", zegt Bradley Opdike, zeewetenschapper aan de Australian National University.
Werelderfgoed
Het Great Barrier Reef, het spectaculairste koraalrif ter wereld, beslaat een oppervlakte van 348.000 vierkante kilometer en werd in 1981 geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed. UNESCO overwoog vorig jaar om het rif te klasseren als "bedreigd", maar zag daar uiteindelijk vanaf om de Australische regering de vernedering te besparen en om het toerisme in het land geen schade te berokkenen.
Frydenberg wees zondag nog op het belang van het rif voor de Australische economie, vooral op vlak van toerisme. Het levert 64.000 jobs op en brengt jaarlijks 6,4 miljard Australische dollar (4 miljard euro) in het laatje.
Sceptisch
Hoewel de meeste wetenschappers enthousiast zijn over het nieuws, vragen sommigen zich af of de extra middelen enig verschil kunnen maken.
Volgens Jon Brodie, professor aan het Kenniscentrum voor Koraalrifstudies aan de James Cook University zijn de middelen gewoon een verlenging van de bestaande, mislukte programma's. "Het werkt niet. Het bereikt geen grote verbeteringen op vlak van waterkwaliteit", vertelde hij aan Reuters.
De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop wijst erop dat Australië wereldleider is op vlak van beheer en bescherming van het rif. Het Reef 2050 Plan van de regering is goedgekeurd door het Werelderfgoedcomité van UNESCO als de standaard voor de rest van de wereld, haalt ze aan. "Ze kijken naar Australië om de technische expertise, het wetenschappelijk onderzoek en het beste praktijkmanagement van koraalriffen aan te leveren en dat is wat we doen", aldus Bishop.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Met deze werken kan je de verkoopwaarde van je woning vergroten
Renoveren doe je vooral voor je eigen comfort. Als je woning daardoor meer opbrengt bij verkoop, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar weet dat je er niet alle investeringen ook werkelijk terug uithaalt. Welke ingrepen betekenen een meerwaarde voor je woning of welke werken leiden tot een snellere verkoop? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
1
Trieste primeur voor Nepalese kinderen: scholen dicht door dikke wolk van smog
Nepal heeft opdracht gegeven om de scholen te sluiten als gevolg van luchtvervuiling, een primeur in de geschiedenis van het land. De hoofdstad Kathmandu, gehuld in een dikke wolk van smog, behoort momenteel tot een van de meest vervuilde steden ter wereld. -
Jobs
Van werfleider tot schilder: zoveel verdien je in de bouw
Overweeg je soms een job in de bouw? De sector kent in ieder geval heel wat zware knelpuntberoepen. Jobat.be somt op wat de mogelijkheden zijn en wat je (bruto) kan verdienen. -
-
Zoveel brengt buitenlands vastgoed op
-
30% van koralen Great Barrier Reef gestorven tijdens catastrofale hittegolf
De extreem hoge temperaturen die in 2016 Australië hebben geteisterd, hebben grote gevolgen gehad voor het Great Barrier Reef. Uit onderzoek blijkt dat 30% van de koralen van het bekende rif is afgestorven tijdens de hittegolf die negen maanden heeft aangehouden. De resultaten, die gepubliceerd zijn in Nature, verrassen zelfs onderzoeker Terry Hughes. -
19
Advocate verdedigt Belgische staat in klimaatzaak: “Wij zijn niet de domkop van de Europese klas”
“België is niet de domkop van de Europese klas." Dat heeft advocate Nathalie Van Damme namens de Belgische staat gezegd op het klimaatproces voor de burgerlijke rechtbank van Brussel. -
8
“Japan gaat 1,25 miljoen ton vervuild water uit Fukushima in zee lozen”
Japan heeft beslist om het vervuilde water dat werd gebruikt om de nucleaire centrale van Fukushima te koelen in zee te lozen, ondanks hevige lokale tegenstand. Dat melden lokale media.
11 reacties
Christine Laevers
Heidi Werbrouck
Danny De Graeve
pascal devillé
Andy De Schieter