ArcelorMittal wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn, Engie tegen 2045
Staalfabrikant ArcelorMittal wil tegen 2050 volledig CO2-neutraal zijn, Engie Electrabel stelt 2045 als doel. Dat hebben CEO’s Geert Van Poelvoorde en Thierry Saegeman gezegd tijdens het klimaatdebat ‘De Grote Shift’ van de krant ‘De Standaard’.
ArcelorMittal is de grootste CO2-uitstoter van ons land. Vorige maand kondigde het bedrijf aan dat het 1,1 miljard euro investeert in een nieuwe installatie in de Gentse fabriek, die jaarlijks tot 3,9 miljoen ton CO2 minder uitstoot. De staalfabrikant garandeert dat het tegen 2030 35 procent minder CO2 kan uitstoten en tegen 2050 volledig CO2-neutraal kan zijn, als er voldoende groene waterstof voorhanden zal zijn.
Engie verbindt zich ertoe om tegen 2045 wereldwijd volledig CO2-neutraal te opereren. Jacques Beuckelaers, CEO van TotalEnergies Belgium, verzekert dat tegen 2050 veertig procent van zijn gamma uit hernieuwbare energie zal bestaan. BASF Antwerpen, met CEO Jan Remeysen in het debat, mikt op 2035 à 2045 om de productie zonder CO2-uitstoot te krijgen. Dan zullen er nog enkele kleinere CO2-bronnen op de site zijn. “Om die weg te werken zullen we innovatief moeten zijn”, klonk het.
“Meer integratie nodig”
Alle vier de heren aan tafel pleitten voor meer samenwerking tussen bedrijven en sectoren heen. Daar moet ook meer op worden ingezet volgens Tomas Wyns, VUB-onderzoeker in klimaatbeleid. “Er moet meer integratie komen tussen de industrie- en energiesector”, zegt Wyns. “Dat BASF investeert in offshorewindenergie is daar een goed voorbeeld van. Daarnaast zal de manier waarop we materialen gebruiken in de toekomst enorm belangrijk worden. Dat moet efficiënter gebeuren. Er moet ook meer worden ingezet op recyclage en hergebruik van rest- en afvalstoffen als nieuwe grondstof.”
Wyns reageert enigszins tevreden op de plannen en beloftes van de vier grote industriële spelers, maar tempert de verwachtingen. “We zijn er nog niet. Er is nog geen duidelijk traject afgebakend over hoe de bedrijven tot hun doelen willen komen. Er zijn geen bindende garanties dat de inspanningen zullen lonen. We moeten afgaan op de beloftes van de bedrijven.”
“Te veel obstakels voor kernenergie”
Saegeman gaf als voormalige directeur nucleair ook nog aan dat er op dit moment te veel obstakels zijn om opnieuw voor kernenergie te kiezen. Zo moet er allereerst een nieuwe wet gestemd worden: de huidige wetgeving stelt dat de kerncentrales in 2025 afgeschakeld worden.
Er moet daarnaast ook opnieuw kernbrandstof worden aangevoerd, want die voorraad is op dit moment berekend op het eindjaar 2025. Een publieke bevraging in een straal van 1.000 kilometer rond België is ook nodig. “Deze obstakels nu nog omzeilen kan niet meer. Het is te laat”, oordeelt Saegeman.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Klimaattop verwelkomt rampenfonds, maar neemt geen afscheid van fossiele brandstoffen: dan toch Processie van Echternach richting klimaathel? 4 vragen beantwoord
-
Satellietbeelden tonen gigantisch gebrek aan sneeuw in skigebieden: groot verschil met vorig jaar deze tijd
Opvallende satellietbeelden tonen bruine heuvels in de Europese skigebieden. Door de warme temperaturen voor de tijd van het jaar en het gebrek aan sneeuwval zijn veel skipistes noodgedwongen gesloten. -
9
Greenpeace sleurt Volkswagen voor de rechter: “De kans dat ze dit winnen is heel klein”
Een zaak die Greenpeace in Duitsland heeft aangespannen tegen Volkswagen kan doorgaan. Maar het is onwaarschijnlijk dat de milieuorganisatie de zaak ook gaat winnen, aldus een woordvoerder van de rechtbank in Braunschweig. -
-
Independer
Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij. -
Update
Brazilië laat vliegdekschip met asbest in oceaan zinken, milieuorganisaties woest: “Ramp dreigt”
De Braziliaanse marine heeft vrijdag gemeld het oude vliegdekschip Foch te hebben laten zinken, dat vol asbest, verf en andere giftige stoffen zit. De beslissing krijgt forse kritiek van milieuorganisaties. Ook het Braziliaanse Openbaar Ministerie en de federale milieudienst Ibama waren tegen het afzinken van het schip. -
PREMIUM
Je haar recycleren? Brusselse start-up haalt het op bij de kapper en maakt er matten van die olielekken absorberen
-
Jobat
Zoveel verdien je in marketing en communicatie: een overzicht van de lonen en de extralegale voorwaarden
Honderden vacatures in de marketing en communicatie wachten momenteel op talent ter invulling. Het aantal openstaande jobs in deze sector blijft ook stijgen. Jobat.be zocht uit naar wie er exact gezocht wordt en wat je als marketing- en communicatieprofessional mag verwachten aan het einde van de maand.