Antwerpen tweede en Brussel achtste Europese stad met dodelijkste stikstofdioxide
In een rangschikking van duizend Europese steden naar de mortaliteitsgraad door stikstofdioxide (NO2) staat Antwerpen op de tweede en Brussel op de achtste plaats. Dat blijkt uit een studie door het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) in samenwerking met onderzoekers van het Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH) en de Universiteit van Utrecht, die gepubliceerd werd in The Lancet Planetary Health.
"Dit nieuwe Europese onderzoek leert dat grote Belgische steden het nog altijd erg slecht doen op vlak van ongezonde luchtvervuiling door stikstofdioxide (NO2)", zegt Joeri Thijs van Greenpeace. "In het bijzonder Antwerpen en Brussel scoren abominabel qua gezondheidsimpact door stikstofdioxide. In Antwerpen is maar liefst 7 procent van de jaarlijkse natuurlijke overlijdens toe te schrijven aan luchtvervuiling door stikstofdioxide. In Brussel is dat 6 procent."
De Vlaamse overheid moet volgens Greenpeace haar Luchtbeleidsplan 2030 in lijn brengen met de Europese regels. "Dat plan moet een duidelijk tijdskader aangeven met ambitieuze maatregelen zoals ultralage-emissiezones, een slimme kilometerheffing, en grotere investeringen in fiets, openbaar vervoer en deelmobiliteit", aldus Thijs.
Het onderzoek toont duidelijk dat "hoewel de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nageleefd worden, honderden Brusselaars toch voortijdig overlijden ten gevolge van stikstofdioxide", zegt Pierre Dornier, voorzitter van de vzw Les chercheurs d'air. "De limieten voor de pollutie met NO2 moeten dus dringend omlaag en er moeten efficiënte controles komen om te verzekeren dat de drempels niet overschreden worden."
In Brussel zouden jaarlijks bijna 530 voortijdige overlijdens vermeden kunnen worden als het niveau van stikstofdioxideverontreiniging gelijkaardig zou zijn als dat van de properste steden van Europa, zoals Tromso in Noorwegen, aldus de vzw.
De studie wijst ook op de hoge mortaliteit door luchtvervuiling ten gevolge van het verkeer in Brussel. "Nog onrustwekkender is dat het netwerk dat moet toezien op de luchtkwaliteit in Brussel niet werkt en de reële vervuiling in de stad onderschat", zegt Ugo Taddei, jurist bij de ngo ClientEarth.
ClientEarth heeft daarom samen met burgers beslist om naar het gerecht te stappen. Ze eisen van de regionale autoriteiten dat die met precisie de luchtvervuiling zouden meten en een "ambitieus, robuust en gedetailleerd plan opmaken rond luchtkwaliteit". Een beslissing van de rechter wordt eind deze maand verwacht.
"Er zijn al instrumenten in de strijd tegen NO2, zoals de lage-emissiezone. Die moeten zo snel mogelijk versterkt worden. Brussel moet tegen 2030 een zero-emissiezone inrichten, zoals Parijs, Amsterdam en Rome. Laat ons niet tot 2035 wachten", aldus Dornier.
Volgende week zal de rechtbank van eerste aanleg van Namen een uitspraak doen over het proces over luchtkwaliteit dat Greenpeace aanspande tegen het Waals gewest. In februari komt de "lucht-zaak" van Greenpeace tegen het Vlaams Gewest voor het hof van beroep, een uitspraak wordt verwacht in maart.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
Kilometerheffing in Brussel: “Niet slecht dat we er weinig over horen”
De Brusselse ministers van Mobiliteit en Leefmilieu Elke Van den Brandt (Groen) en van Leefmilieu, Klimaattransitie en Energie Alain Maron (Ecolo) hebben maandagavond een debat bijgewoond over de toekomst van de luchtkwaliteit in Brussel. Daar werd het thema van de kilometerheffing nogmaals aangesneden. Het is er momenteel stil rond, al is dat volgens minister Van den Brandt geen slecht nieuws. -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
-
Jaarlijks tot 6.800 vroegtijdige overlijdens door te hoge luchtconcentraties schadelijke stoffen in Vlaanderen
De Vlaamse Milieumaatschappij raamt dat er jaarlijks zo'n 6.500 tot 6.800 Vlamingen vroegtijdig overlijden door te hoge concentraties van fijn stof, ozon en stikstofdioxide. Dat blijkt dinsdag uit een rapport over de luchtkwaliteitsmetingen van 2019 en de emissies tot en met 2018. -
Carlsberg gaat 'papieren' bierflesje testen bij consument
De Deense brouwerij Carlsberg gaat in acht Europese landen een proefproject organiseren met ‘papieren’ bierflesjes. De brouwer zal 8.000 flesjes bezorgen aan consumenten, klanten en anderen via bijvoorbeeld festivals en events. De test met het duurzame flesje vindt plaats in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Duitsland en Frankrijk. -
Bron van dodelijke ‘Blob’ ontdekt: gigantisch warmtebad verantwoordelijk voor mariene hittegolven
Onderzoekers hebben eindelijk ontdekt waar de “Blob” of “Klodder” - een onderwaterhittegolf in de Stille Oceaan - vandaan komt. Deze klodder was al enkele keren verantwoordelijk voor de massale sterfte van vissen en andere zeedieren. In het vaktijdschrift ‘Communications Earth and Environment’ omschrijven wetenschappers een ‘warmtebad' in het noordoosten van de Stille Oceaan, dat vermoedelijk voor nog meer mariene hittegolven zal zorgen. -
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden.
15 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJean Vandepitte
François Defosse
Yves Steenssens
Luc Vandenhaute
Cyriel Claessens