Archiefbeeld. Luchtfoto van een bosbrand in het Amazonewoud in Brazilië.
Volledig scherm
Archiefbeeld. Luchtfoto van een bosbrand in het Amazonewoud in Brazilië. © AFP

Amazonewoud stoot al tien jaar meer CO2 uit dan het absorbeert

Als slachtoffer van klimaatverandering en menselijke activiteit heeft het Braziliaanse regenwoud de laatste tien jaar meer CO2 uitgestoten dan het absorbeert. Onderzoekers schrijven dat in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature Climate Change’.

 1. Groen: wie bos wil kappen, krijgt in 9 op de 10 gevallen positief advies

  Groen: wie bos wil kappen, krijgt in 9 op de 10 gevallen positief advies

  Wie in Vlaanderen een bos wil kappen en daarvoor een vergunning aanvraagt, krijgt in 9 op de 10 gevallen een positief advies. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Mieke Schauvliege heeft verzameld. “Zo goed als iedereen die bos wil kappen, krijgt daar de nodige vergunning voor, ook als het om oud en erg kostbaar bos gaat. Dat is compleet waanzinnig”, zegt Schauvliege. Zij roept de Vlaamse regering op “de kapdrift meteen te stoppen en veel strengere voorwaarden uit te werken”.
 2. Investeren in groene warmte, restwarmte of stadsverwarming? Vraag steun aan Vlaamse overheid, die budget van 32 miljoen euro voorziet
  4

  Investeren in groene warmte, restwarmte of stadsver­war­ming? Vraag steun aan Vlaamse overheid, die budget van 32 miljoen euro voorziet

  Wie investeert in projecten rond groene warmte, restwarmte of energie-efficiënte stadsverwarming kan tussen 2 mei en 16 mei steun aanvragen bij de Vlaamse overheid. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) lanceert via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) een nieuwe projectoproep. Voor de call is een budget van 32 miljoen euro voorzien.

Wetenschap & Planeet