AP/AFP
Volledig scherm
© AP/AFP

"Afgebroken ijsberg zal het hele ecosysteem veranderen"

De gigantische ijsberg - twee keer zo groot als Luxemburg - die zich heeft afgescheurd van de Zuidpool, vormt zowel uitdagingen als kansen voor het Antarctische mariene leven. Dat zegt het wetenschappelijk comité voor Antarctisch onderzoek (SCAR), dat deze week bijeen is in Leuven.

  1. 3M stootte jarenlang veel meer broeikasgassen uit dan gedacht: “Ik ben met verstomming geslagen door gevolgen van rapportering”

    3M stootte jarenlang veel meer broeikas­gas­sen uit dan gedacht: “Ik ben met verstom­ming geslagen door gevolgen van rapporte­ring”

    Het chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht stootte jarenlang een pak meer broeikasgassen uit dan gedacht. Dat heeft minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) bevestigd in de Kamer. Omdat de emissies in 2017 uiteindelijk naar boven werden herzien, kan er in het komende decennium bovendien meer vervuild worden. De Europese emissiereductiedoelstellingen worden immers berekend op basis van de uitstoot in de periode daarvoor. “Het zal u niet verwonderen dat ik met verstomming geslagen ben door de gevolgen van zulke rapportering”, aldus Khattabi.

Wetenschap & Planeet