Enkele kinderen op een klimaatmars in Brussel in 2019.
Volledig scherm
Enkele kinderen op een klimaatmars in Brussel in 2019. © BELGA

Academici van Universiteit Antwerpen scharen zich achter klimaatrechtszaak

Een aantal academici van de Universiteit Antwerpen (UA) sluiten zich aan bij de klimaatrechtszaak die zes Portugese jongeren hebben aangespannen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens de jongeren worden hun mensenrechten door 33 Europese landen geschonden, omdat die te weinig maatregelen nemen om het broeikasgasprobleem aan te pakken. 

1 reactie

 • Jozef Van Mellaert

  4 maanden geleden
  Het falend klimaatbeleid komt niet voort van Europa, hier staan we nr 1 op gebied van klimaat regelgeving. Oorzaak is de toename van de bevolking, met zijn verhoogde behoefte. Iedereen een of meerdere wagens, goedkoop vliegen, enorme toename van voedsel, goederen en energie behoefte, wegwerp cultuur. Statistieken over decennia verklaren alles. Het hof van "De rechten van de mens" kan wel veroordelen, maar dit zal het probleem niet oplossen. Op de aarde wordt het kiezen tussen mens of klimaat.
 1. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.
 2. 2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessante methodes zet je makkelijk geld opzij
  Spaargids.be

  2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessan­te methodes zet je makkelijk geld opzij

  66 procent van de Belgen vrezen dat ze geen deftig pensioen zullen ontvangen. De mediaan van alle werknemerspensioenen bedroeg in januari 2020 1.449 euro bruto. Hoeveel dat in de toekomst zal zijn, is onduidelijk. Wie dus na zijn pensionering voldoende financiele armslag wil behouden, bouwt tijdens zijn beroepsloopbaan best een extraatje op. Mogelijkheden zijn er genoeg, en ze krijgen vaak ook fiscale aanmoediging. Spaargids.be zet zeven interessante formules op een rij.
 1. Democraten: “Oliebedrijven moeten met 500 miljard dollar VS-klimaatfonds spekken”
  8

  Democraten: “Oliebe­drij­ven moeten met 500 miljard dollar VS-klimaat­fonds spekken”

  Een groep van ruim veertig Democratische politici heeft plannen voor een klimaatfonds van 500 miljard dollar, omgerekend ongeveer 420 miljard euro. Dat fonds zou door olie- en gasbedrijven als Shell, Chevron, ExxonMobil en BP moeten worden gevuld. Met het geld uit het fonds zouden investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur kunnen worden gedaan die door klimaatverandering noodzakelijk zijn geworden.

Wetenschap & Planeet