Ontbossing van het Amazonegebied op archiefbeeld uit 2017.
Volledig scherm
Ontbossing van het Amazonegebied op archiefbeeld uit 2017. © AFP

10.000 vierkante kilometer Amazone ontbost in een jaar

Voor het eerst sinds 2008 is er tussen augustus 2018 en juli 2019 meer dan 10.000 vierkante kilometer ontbost in het Braziliaanse Amazonegebied. Het gaat om een stijging van 43 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit cijfers die donderdag zijn bekendgemaakt.

9 reacties

 • Fran Vans

  2 jaar geleden
  Het Amozonewoud is dan ook 5.500.5000 vierkante kilometer groot. Net iets minder dan 0,2% dus.
 • Kristine Delacourt

  2 jaar geleden
  En over de bomenkap door Natuurpunt en de bouwwoede hier wordt niets gezegd. Evenmin over de branden in Bolivia, aangestoken door aanhangers van Evo Morales.
 • Annie Broeckx

  2 jaar geleden
  Moest men eens in verhouding hetzelfde doen met de bossen in Vlaanderen de uitkomst zou hoger liggen.Er is nog nooit zoveel gebouwd als de laatste jaren,huizen,fabrieks hallen,wegen,enz.Er is nog nooit zoveel bos verdwenen om heide en moeras te maken.En bossen planten? De helft van de stekken gaat dood en voor de rest duurt het honderd jaar voor ze de lucht zuiveren.
 • RENE LENAERTS

  2 jaar geleden
  Vooral tropisch bos is belangrijk als long van de wereld omdat het altijd groen blijft. Onze bossen zijn in de winter schijndood en zetten dan geen CO2 om. Klimaatmaatregelen moeten vooral tussen de keerkringen helpen bos behouden. Een prioriteit voor de VN!
 • Mark Timmer

  2 jaar geleden
  Mensen vergeten dat hier vroeger ook meer bos was en dat nu ook hun huis daar plaats heeft ingenomen. Hypocriete mensen

Wetenschap & Planeet