1. Zwitserse gletsjers blijven aan "onrustwekkend tempo" smelten

  Zwitserse gletsjers blijven aan "onrustwek­kend tempo" smelten

  In Zwitserland blijven de gletsjers aan een onrustwekkend tempo smelten. Ook de sneeuwophoping op de grootste Alpengletsjer is nooit zo laag geweest. Dat blijkt uit een studie die vrijdag werd gepubliceerd door de Zwitserse Academie der wetenschappen. De gletsjers verloren dit jaar 2 procent van hun volume. Dat is in lijn met het gemiddelde van de voorbije tien jaar, maar auteur Matthias Huss noemt de cijfers toch “zeer onrustwekkend”. “De cijfers liggen iets lager dan de drie vorige jaren, toen we heel hoge temperaturen haalden, maar toch hebben de gletsjers veel van hun massa verloren.”
 1. “Moeilijk te analyseren” en “niet ambitieus”: EU hard voor Belgisch energie- en klimaatplan

  “Moeilijk te analyseren” en “niet ambitieus”: EU hard voor Belgisch energie- en klimaat­plan

  De Europese Commissie heeft haar bevindingen gepubliceerd van het Nationaal Energie- en Klimaatplan dat elke lidstaat vorig jaar moest indienen. De analyse van het Belgische plan blijkt kritisch. De doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent te verminderen voldoet aan de verwachtingen, maar het beleid op het vlak van hernieuwbare energie is "niet ambitieus". Ook wat betreft energie-efficiëntie straalt ons land "weinig ambities" uit.
 1. “Omschakeling naar groene economie is duur, maar niets doen zou nog veel meer geld kosten”

  “Omschake­ling naar groene economie is duur, maar niets doen zou nog veel meer geld kosten”

  De omschakeling naar een groene economie in de Europese Unie zal ook op een sociaal rechtvaardige manier moeten gebeuren. Zoniet dreigt een groep mensen de hakken in het zand te zetten en komt de transitie er niet. En tragisch genoeg zullen het uitgerekend die mensen zijn die het grootste slachtoffer zijn van de klimaatcrisis. Die boodschap gaf vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie aan vertegenwoordigers van de verschillende Belgische parlementen.
 1. “Windmolenbouwers rijven miljoenen binnen met sjoemelsoftware”: minister Demir ontdekt grootschalig misbruik subsidies
  PREMIUM

  “Windmolen­bou­wers rijven miljoenen binnen met sjoemel­soft­wa­re”: minister Demir ontdekt grootscha­lig misbruik subsidies

  Niet alleen autoconstructeurs maken gebruik van sjoemelsoftware, ook bouwers van windmolens gebruiken elektronica om de boel te belazeren. Dat ontdekte Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). "Subsidies worden misbruikt, puur uit winstbejag", zucht ze. Demir greep in en voorkwam zo dat er straks 72 miljoen euro extra op de energiefactuur van gezinnen en bedrijven verschijnt.
 2. Vlaanderen ver onder de klimaatnorm, Demir wil realistische doelstellingen: “Anders moeten we factuur betalen”

  Vlaanderen ver onder de klimaat­norm, Demir wil realisti­sche doelstel­lin­gen: “Anders moeten we factuur betalen”

  Vlaanderen zal eind dit jaar de klimaatdoelstellingen voor broeikasemissies niet halen. Een voortgangsrapport van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) toont aan dat Vlaanderen er amper in geslaagd is om de emissies te verminderen, ondanks de inspanningen uit het verleden. Demir pleit voor een constructief overleg met de nieuwe federale regering over "realistische doelstellingen".
 3. Natuurpunt en Antigifcentrum waarschuwen bij start paddenstoelenseizoen: kijken mag, plukken niet en opeten nog veel minder
  PREMIUM

  Natuurpunt en Antigifcen­trum waarschu­wen bij start paddenstoe­len­sei­zoen: kijken mag, plukken niet en opeten nog veel minder

  Zeker na de regenval van de voorbije weken dreigt een opstoot aan paddenstoelen in onze bossen. Dat baart het Antigifcentrum en Natuurpunt zorgen, want meer zwammen betekent ook meer wildpluk. “Terwijl heel wat eetbare soorten nauwelijks te onderscheiden vallen van de giftigste, soms zelfs dodelijke exemplaren.” Vorig jaar werden al 470 gevallen van intoxicatie gemeld.
 1. Gletsjerwater uit Groenland belandt via Antwerpen in Zwitserland: “En intussen blijven de poolkappen smelten”

  Gletsjerwa­ter uit Groenland belandt via Antwerpen in Zwitser­land: “En intussen blijven de poolkappen smelten”

  Het gebottelde bronwater van het merk Berg, dat gemaakt is van gesmolten gletsjers op Groenland, heeft in Zwitserland de jaarlijkse milieuprijs voor het meest absurde product gewonnen. Dat heeft de organisatie Swiss Alpine Initiative bekendgemaakt. "Het gesmolten gletsjerwater wordt vervoerd over een afstand van 9.600 kilometer. Extra cynisch als je kijkt naar de smeltende poolkappen", luidt de redenering.
 2. Ozongat boven Antarctica een van grootste en diepste van afgelopen jaren

  Ozongat boven Antarctica een van grootste en diepste van afgelopen jaren

  Het ozongat boven Antarctica heeft, volgens wetenschappers van het Copernicus Athmosphere Monitoring Service (CAMS), zijn maximale omvang bereikt. Dit jaar is het ozongat een van de grootste en diepste gaten die in de afgelopen 15 jaar werden waargenomen. "Dit bevestigt dat we door moeten gaan met het handhaven van het Montrealprotocol dat de uitstoot van ozonafbrekende chemicaliën verbiedt", zegt Vincent-Henri Peuch, directeur van Copernicus-atmosfeermonitoringsdienst bij het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn.