1. Al bijna honderd dode schildpadden aangespoeld na scheepsramp voor kust van Sri Lanka
  2

  Al bijna honderd dode schildpad­den aange­spoeld na scheeps­ramp voor kust van Sri Lanka

  Nog één en nog één en nog één. De teller van dode zeedieren die aanspoelen na de scheepsramp voor de kust van Sri Lanka blijft oplopen. Inmiddels zijn naast vele vissen ook al bijna honderd karkassen van schildpadden gevonden, er zijn ook al een dozijn dolfijnen aangespoeld. Zelfs een blauwe vinvis die honderden kilometers noordelijker aanspoelde, kan waarschijnlijk in verband worden gebracht met de immense vervuiling door de ‘X-Press Pearl’.
 1. Wat is PFOS, hoe schadelijk is dit chemische product en wie is getroffen door vervuiling? Mogelijk perimeter van 15 kilometer op komst
  31

  Wat is PFOS, hoe schadelijk is dit chemische product en wie is getroffen door vervuiling? Mogelijk perimeter van 15 kilometer op komst

  Stevig gekibbel in het Vlaams Parlement gisteravond rond de met PFOS vervuilde gronden in Zwijndrecht. Mogelijk komt er nu een onderzoekscommissie. Wat is dit chemische product waar de discussie om draait en hoe schadelijk is het voor de volksgezondheid? Mogelijk komt er een perimeter van 15 kilometer waarbij inwoners geen gewassen en eieren uit eigen tuin meer mogen eten, zeggen wetenschappers volgens schepen voor Leefmilieu Steven Vervaet (Groen).
 1. De vernietigende ontslagbrief waarin werknemer 3M aan de alarmbel trok rond vervuiling PFOS: “Meer bezorgd om afzetmarkt dan om milieu”

  De vernieti­gen­de ontslag­brief waarin werknemer 3M aan de alarmbel trok rond vervuiling PFOS: “Meer bezorgd om afzetmarkt dan om milieu”

  Op de hoofdzetel van de Amerikaanse chemiereus 3M in Minnesota wisten ze veertig jaar geleden al dat hun fluorchemicaliën PFOS en PFOA giftig waren. Toch greep de bedrijfstop niet in, en bleven ze hun wondermiddel om tapijten en kledij te beschermen produceren tot het jaar 2000. In 1999 schreef Richard Purdy, milieuspecialist van 3M, een vernietigende ontslagbrief waarin hij de top van het bedrijf “onethisch” noemt en beweert dat zij zich “meer zorgen maken over afzetmarkten, aansprakelijkheid en imago dan over milieuveiligheid”.
 1. Natuurboegbeeld David Attenborough (95) waarschuwt: “G7 staat voor belangrijkste beslissingen in geschiedenis van mensheid”
  9

  Natuurboeg­beeld David Atten­borough (95) waarschuwt: “G7 staat voor belangrijk­ste beslissin­gen in geschiede­nis van mensheid”

  Op de laatste dag van de G7-top in Cornwall (in het zuiden van Engeland) staat vandaag de klimaatproblematiek centraal. De staats- en regeringsleiders zullen hun plannen uiteenzetten om de CO2-uitstoot te verminderen en de biodiversiteit te herstellen. ‘s Werelds bekendste natuurdocumentairemaker, David Attenborough (95), gaat er de politieke elite toespreken in een videoboodschap, maar vooral ook waarschuwen. “De beslissingen die we dit decennium nemen zijn de belangrijkste in de menselijke geschiedenis”, alarmeert hij.
 2. “Dit is ongezien”: Miljoenen dode insecten kleuren voeten van Amerikaanse strandgangers zwart

  “Dit is ongezien”: Miljoenen dode insecten kleuren voeten van Amerikaan­se strandgan­gers zwart

  Na hun strandwandeling in de Amerikaanse staat Maine keren mensen met pikzwarte voeten terug huiswaarts. Er ontstaat onrust over de raadselachtige verkleuring. Het zou alleszins niet om een giftige substantie gaan - zo is na enig onderzoek duidelijk geworden - maar wel om de karkassen van miljoenen aangespoelde insecten. Alleen is nog niet opgehelderd om welke beestjes het precies gaat en waarom ze zo massaal zijn aangespoeld.
 1. Ghana plant miljoenen bomen op één dag om ontbossing tegen te gaan
  8

  Ghana plant miljoenen bomen op één dag om ontbossing tegen te gaan

  In het West-Afrikaanse land Ghana hebben vrijwilligers afgelopen vrijdag bijna 2,7 miljoen bomen geplant op één dag. Initieel wou de regering vijf miljoen bomen planten om de ontbossing in het land tegen te gaan. Zo is Ghana een groot deel van de bossen kwijtgeraakt door de landbouwuitbreiding, de goudmijnbouw en het kappen van bomen voor houtproductie. In totaal zou het land nog slechts over een vijfde van de bossen beschikken die het in de jaren 90 had.
 1. Vlaamse regering legt ook niet energie-intensieve bedrijven energiebesparende ingrepen op

  Vlaamse regering legt ook niet ener­gie-intensieve bedrijven energiebe­spa­ren­de ingrepen op

  De Vlaamse regering legt energiebesparende maatregelen op aan een 1.000-tal niet energie-intensieve ondernemingen. "Niet energie-intensieve bedrijven verbruiken gemiddeld evenveel energie als 260 tot 870 Vlaamse gezinnen. Het besparingspotentieel bij hen is dus enorm groot. Ook zij zijn een deel van de oplossing als we onze energiebesparingsdoelstelling willen behalen", legt minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) uit.