1. Piekbelasters krijgen binnenkort bezoek van Vlaamse Landmaatschappij in stikstofdossier
  4

  Piekbelas­ters krijgen binnenkort bezoek van Vlaamse Landmaat­schap­pij in stikstofd­os­sier

  De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) plant tussen 9 mei en 17 juni 2022 een bedrijfsbezoek aan elke “piekbelaster”. Dat zijn landbouwbedrijven waarvan de veebezetting en de emissies in het jaar 2015 resulteren in een impactscore hoger dan 50 procent. Dat meldt de VLM in een mededeling waarin ze duiding geeft over “de aanpak van de benadering van de rode bedrijven en de piekbelasters”.
 1. Zelfs cactussen bedreigd door opwarming van de aarde: “60 tot 90 procent ondervindt negatieve invloed”

  Zelfs cactussen bedreigd door opwarming van de aarde: “60 tot 90 procent ondervindt negatieve invloed”

  Ongeveer 60 tot zelfs 90 procent van de cactussoorten zal de komende decennia te maken krijgen met een minder gastvrij klimaat als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Arizona, gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Plants. Die trekken ook de hypothese in twijfel dat deze planten zullen gedijen bij stijgende temperaturen.
 2. België nog te afhankelijk van fossiele brandstoffen volgens nieuw rapport, Van der Straeten: “Energie crucialer dan ooit”
  18

  België nog te afhanke­lijk van fossiele brandstof­fen volgens nieuw rapport, Van der Straeten: “Energie crucialer dan ooit”

  België is nog te afhankelijk van fossiele brandstoffen, een afhankelijkheid die na de gedeeltelijke kernuitstap in 2025 waarschijnlijk nog zal toenemen. Daardoor heeft ons land ook amper vorderingen gemaakt met het inperken van de CO2-uitstoot. Dat zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een nieuwe doorlichting van het Belgische energielandschap. Het IEA heeft wel lof voor de Belgische offshore windindustrie, die in 2021 de zesde grootste van de wereld was. Volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is energie te midden van de huidige crisis “crucialer dan ooit”.