1. Tuin- en landschapsarchitect leert ons voedselbossen ontwerpen: “Waarom jaarlijks spitten en eenjarige planten bemesten als je een boom kan planten waar je kleinkinderen nog van zullen eten?”
    PREMIUM
    5

    Tuin- en landschaps­ar­chi­tect leert ons voedselbos­sen ontwerpen: “Waarom jaarlijks spitten en eenjarige planten bemesten als je een boom kan planten waar je kleinkinde­ren nog van zullen eten?”

    Hij leerde ons het gazon niet te maaien en de herfstbladeren te laten liggen. Tuin- en landschapsarchitect Louis De Jaeger (29) wil ons nu leren een eigen voedselbos aanleggen. Omdat zo’n voedselbos landbouw met natuur verzoent, de klimaatverandering en de impact ervan verzacht én de ecosystemen herstelt. En ja, dat lukt ook in jouw bescheiden (stads)tuin.
  2. Experten waarschuwen in nieuw rapport voor “klimaat-tijdbom”: “Nú handelen voor leefbare toekomst”

    Experten waarschu­wen in nieuw rapport voor “kli­maat-tijd­bom”: “Nú handelen voor leefbare toekomst”

    Zelfs als de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren drastisch vermindert, is het “waarschijnlijk” dat de opwarming van de aarde in de nabije toekomst boven de 1,5 graad Celsius uitkomt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. De klimaatwetenschappers zien tal van “uitvoerbare en effectieve” opties om de uitstoot te verlagen. “Als we nú handelen, kunnen we nog steeds een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veiligstellen”, zegt IPCC-voorzitter Hoesung Lee.
  3. 85% minder plastic in de oceanen tegen 2050? Volgens deze Oekraïense onderzoekster is dat mogelijk
    PREMIUM

    85% minder plastic in de oceanen tegen 2050? Volgens deze Oekraïense onderzoek­ster is dat mogelijk

    Nog nooit zat er wereldwijd zoveel plastic afval in onze rivieren en oceanen. Dat bleek recent nog uit een wetenschappelijke studie gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift ‘PLOS One’. Maar er is goed nieuws. Want volgens de Oekraïense wetenschapster Maryna Strokal (Wageningen Universiteit) kunnen we het tij keren. “We kunnen heel wat watervervuiling voorkomen. Wereldwijd kan aan het einde van deze eeuw zelfs 95 procent ervan weggewerkt zijn.”
  1. Ook op zijn 96ste zorgt Sir David Attenborough nog voor controverse: nieuwe reeks ‘Wild Isles’ roept op om natuur beter te beschermen
    PREMIUM

    Ook op zijn 96ste zorgt Sir David Atten­borough nog voor controver­se: nieuwe reeks ‘Wild Isles’ roept op om natuur beter te beschermen

    Sir David Attenborough (96) heeft nog maar eens een nieuwe documentairereeks klaar. ‘Wild Isles’ vertelt over de Britse eilanden en de teloorgang van de natuur daar. Een soort testament, dat nog voor het op antenne gaat al voor heisa zorgt. Want als het over het beschermen van de natuur gaat, is Attenborough nog zo jong en strijdvaardig als een zekere Zweedse twintiger.
  2. Onderzoekers wijzen wc-papier aan als bron van PFAS-vervuiling
    2

    Onderzoe­kers wijzen wc-papier aan als bron van PFAS-vervuiling

    Wc-papier bevat volgens Amerikaans onderzoek kleine hoeveelheden PFAS. De chemische stoffen komen waarschijnlijk in het papier terecht doordat het vaak wordt gemaakt van gerecycleerd papier waar ook PFAS in zit, leggen de wetenschappers uit in een publicatie van de American Chemical Society. Ze pleiten voor nader onderzoek, omdat al het wc-papier dat wordt doorgespoeld opgeteld weleens een “significante” bijdrage kan leveren aan de totale PFAS-vervuiling van rioolwater.
  1. Kans op winterprik door opwarmende stratosfeer. Is dit uitzonderlijk? Moeten we ons zorgen maken? 5 vragen beantwoord
    PREMIUM

    Kans op winterprik door opwarmende stratos­feer. Is dit uitzonder­lijk? Moeten we ons zorgen maken? 5 vragen beantwoord

    Hoog boven de Noordpool in een luchtlaag genaamd de stratosfeer is de temperatuur fel aan het stijgen. Men spreekt dan van een ‘plotse stratosfeer opwarming’. Het is een natuurfenomeen dat niet elk jaar voorkomt maar wel een invloed kan hebben op het weer hier bij ons. Maar hoe zeldzaam is deze opwarming? Moeten we ons zorgen maken? En zit de klimaatverstoring er voor iets tussen?
  1. Ngo's starten "eerste klimaatproces ter wereld" tegen BNP Paribas

    Ngo's starten "eerste klimaatpro­ces ter wereld" tegen BNP Paribas

    Drie ngo's starten naar eigen zeggen "het eerste klimaatproces ter wereld tegen een bank", met name tegen het Franse BNP Paribas, waarvan de Belgische staat een belangrijke aandeelhouder is. Aanleiding is het feit dat de bank nog steeds financiële steun geeft aan nieuwe gas- en olieprojecten. "Gezien haar aanzienlijke bijdrage aan de klimaatcrisis, zal de bank zich voor de rechter moeten verantwoorden", klinkt het bij Friends of the Earth Frankrijk, Notre Affaire à Tous en Oxfam Frankrijk.
  1. Grote stap: Australië blokkeert voor het eerst bouw van nieuwe steenkoolmijn, om Great Barrier Reef te beschermen

    Grote stap: Australië blokkeert voor het eerst bouw van nieuwe steenkool­mijn, om Great Barrier Reef te beschermen

    Voor het eerst heeft Australië de komst van een koolmijn geblokkeerd. Het land beroept zich daarvoor op milieuwetten. De koolmijn zou op amper tien kilometer van het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, komen. Volgens de Australische minister van Milieu Tanya Plibersek houdt het project een te groot risico in voor het beroemde koraalrif, dat al heel kwetsbaar is.
  1. Hoe drink je nu best je koffie, met milieu in het achterhoofd? “Vooroordelen rond capsules blijken onterecht”

    Hoe drink je nu best je koffie, met milieu in het achter­hoofd? “Vooroorde­len rond capsules blijken onterecht”

    Koffiecapsules hebben de kwalijke reputatie niet zo milieuvriendelijk te zijn omdat ze moeilijk recycleerbaar zijn. Nieuw onderzoek van de universiteit van Quebec (Canada) brengt daar echter verandering in. Uit de resultaten blijkt immers dat traditioneel gezette filterkoffie nu toch de grootste boosdoener voor het klimaat zou zijn. “De vooroordelen rond capsules blijken onterecht”, klinkt het.
  1. Uitblijven stikstofakkoord heeft ook grote gevolgen voor luchthaven: “Nood aan stopzetting van politieke spelletjes, welvaart staat op het spel”

    Uitblijven stikstofak­koord heeft ook grote gevolgen voor luchthaven: “Nood aan stopzet­ting van politieke spelletjes, welvaart staat op het spel”

    Tegen de zomer moet Brussels Airport een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. Zonder is vliegverkeer onmogelijk. Maar de vergunning staat op de helling omdat de Vlaamse regering nog steeds geen bindend stikstofakkoord heeft. Zowel Zuhal Demir als de luchthaven zelf trekken aan de alarmbel, maar Open Vld en CD&V zien er een politieke strategie in, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
  1. Neen, dit is geen stort: meer dan 10.000 m³ (!) afval komt op enkele dagen tijd terecht in Bosnische rivier
    Play

    Neen, dit is geen stort: meer dan 10.000 m³ (!) afval komt op enkele dagen tijd terecht in Bosnische rivier

    In verschillende Balkanlanden heeft hevige regenval de voorbije dagen voor overstromingen gezorgd. Daardoor is meer dan 10.000 m³ afval in de Bosnische Drina terechtgekomen. Op bovenstaande beelden is te zien hoe er op sommige plekken zo veel rotzooi ligt dat het water amper zichtbaar is. Het verwerken van de afvalhoop zou meer dan zes maanden in beslag nemen. De lokale Bosniërs slaken een noodkreet: “Dit is een enorm probleem.”