Cath Luyten.
Volledig scherm
PREMIUM
Cath Luyten. © Johan Martens

Zwanger na je 40ste zoals Cath Luyten? Dit zijn volgens een gynaecoloog de (verhoogde) risico’s voor mama en baby

Presentatrice Cath Luyten, die dit jaar 44 wordt, maakte gisteren rozewolkgewijs haar zwangerschap wereldkundig. Maar zijn er niet meer gezondheidsrisico’s verbonden aan een zwangerschap na je 40ste, voor zowel de baby als de mama? En wat kan je doen om alles zo optimaal mogelijk te laten verlopen? We vroegen het aan Ellen Roets, dokter in de hoogrisicoverloskunde van het UZ Gent. “Vanaf 38 à 40 jaar spreken wel degelijk over een geriatrische zwangerschap.”

12 reacties

 • Franc saas

  6 dagen geleden
  43-44 jaar is te oud Cath om nog een kind op de wereld te zetten, sorry voor mijn reactie ...als je kind in het lager onderwijs zal zitten ben je een oude moeder ,zo is dat nu eenmaal en je kind zal er door vriendjes worden op aangesproken , een oude moeder of bomma .
 • Willy Scholaart

  6 dagen geleden
  Ieder zijn ding, ben 69 jaar we hebben intussen al dochters van boven de veertig en kleinkinderen van boven de 15 ben liever in mij plaats dan 64 te zijn en een dochter van nog maar net 20 het is maar hoe je het bekijkt maar bij deze wens ik u toch veel geluk met uw zwangerschap.
 • peter vermaelen

  7 dagen geleden
  In de tijd van mijn overgrootmoeder waren quasi alle vrouwen die nog zwanger konden worden en ouder dan 40 waren nog wel eens een keertje zwanger. Het eerste kind was er op je 18ste en je laatste rond je 45ste. In totaal had men toen al snel 10 of meer kinderen. Dat was ook doodnormaal in die tijd.
 • marijke deruyck

  1 week geleden
  Ik was 41 en had de hoop al lang opgegeven, maar na een fantastische zwangerschap en een heel vlotte bevalling ben ik de gelukkigste mama ter wereld van een kerngezonde, intussen 14-jarige, zoon. Je moet weliswaar ook wat geluk hebben, maar ik denk dat ook hoe je ermee omgaat, hoe je je zwangerschap beleeft, hoe je voor jezelf zorgt, hoe je je als ouders voorbereidt, een niet onbelangrijke rol spelen.
 • dominique van damme

  1 week geleden
  Niet slim en ex man snel vergeten
 1. 3 mama’s van 2020 getuigen over hun zwangerschap: “Mijn man had corona en kon zelfs niet bij de bevalling zijn. Hartverscheurend”
  PREMIUM

  3 mama’s van 2020 getuigen over hun zwanger­schap: “Mijn man had corona en kon zelfs niet bij de bevalling zijn. Hartver­scheu­rend”

  2020 loopt stilaan op z’n einde. Het was allesbehalve een evident jaar. Al helemaal niet voor vrouwen die in verwachting waren. Voor hen geen uitgebreide babyborrel, geen grootouders die op kraambezoek kunnen komen. En nog erger: geen troostende knuffels van vrienden en familie als het allemaal vreselijk misloopt en je het kindje verliest. Drie vrouwen, Lynn, Maaike en Sophie, delen hun verhaal. “Plots was ik geen mama meer en hij geen papa. Vrienden waren stil, ouders kwamen niet. We waren alleen met ons verdriet.”
 2. Babyboom voorspeld in 2021: “Coronacrisis heeft er zeker voor gezorgd dat we nu zwanger zijn”
  PREMIUM

  Babyboom voorspeld in 2021: “Coronacri­sis heeft er zeker voor gezorgd dat we nu zwanger zijn”

  Gynaecologen voorspellen in 2021 een nieuwe babyboom. Voor het eerst in tien jaar zou het aantal geboortes in ons land dan weer significant stijgen. Reden? Corona, zoals u wellicht vermoedde. “Maar moeders in spe moeten zich geen zorgen maken: er zijn bedden genoeg op de materniteiten.” Vier Vlaamse koppels vertellen over de zwangerschap en over hoe de lockdown daar wel degelijk voor iets tussen zat.
 1. ‘Femtech’ is in opmars. “De wetenschappelijke wereld is wakker geschud en maakt eindelijk producten voor vrouwen”
  PREMIUM

  ‘Femtech’ is in opmars. “De wetenschap­pe­lij­ke wereld is wakker geschud en maakt eindelijk producten voor vrouwen”

  Last van pijnlijke maandstonden, problemen met borstkolven of de menopauze? Gewoon op de tanden bijten. Een andere optie was er jarenlang niet voor vrouwen. Maar er is verandering op til, want vrouwelijke technologie of ‘femtech’ is booming. We vroegen trendanalisten Kate Stockman en Herman Konings om uitleg. Waar komen die producten vandaan? Werken ze echt? En waarom zijn ze broodnodig? “Het is niet oké dat vrouwenperikelen in het verleden amper onderzocht zijn.”
 1. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter

 2. Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"
  Play

  Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"