Zwaar werk en veel vrijheid: zo ziet een job als arbeider in de bouw eruit
JobsVDAB telde in maart maar liefst 5.500 openstaande vacatures, daarmee zijn er opnieuw meer jobs in de sector dan voor de coronacrisis. De voornaamste oorzaak is de vergrijzing, verklaart de Vlaamse Confederatie Bouw. Op Jobat.be ontdek je momenteel ruim 1.200 vacatures in de bouwsector. Wij gingen na of het al dan niet interessant is om een job in deze sector te zoeken. Wat zijn de voor- en nadelen?
Werk in de buurt
Zoals de vele openstaande vacatures getuigen, hebben heel wat jobs in de bouwsector in 2021 een plek op de knelpuntberoepenlijst van VDAB. Het voordeel hiervan is dat je relatief eenvoudig werk vindt en dit waarschijnlijk ook dichtbij huis. In de lange rij knelpuntberoepen zien we onder meer: werfleiders, calculators, kraanbestuurders, dakwerkers, metselaars, stukadoors, vloerders,...
Interesse in een van deze jobs? Ontdek hier alle vacatures in de bouwsector
Meer dan €3.500/maand
Omdat er zoveel vacatures openstaan, sta je in een sterke positie bij je loononderhandelingen. Bedrijven die dringend nood hebben aan een vakman/-vrouw om hun werven tijdig op te leveren, zullen bereid zijn een extra duit in het zakje te doen. De bouwsector boogt sowieso al op goede arbeids- en loonvoorwaarden die vervat zijn in sterke Cao’s. Het harde werk blijft dus niet onbeloond. Volgens het laatste Salariskompas verdient een werknemer in de bouwsector iedere maand gemiddeld 3.591 euro bruto, oftewel 2.250 euro netto. Wie zijn loon verder wil aandikken, krijgt doorgaans mooie kansen om op te klimmen.
Meer weten over het salaris in de bouwsector? Dit artikel zoomt er dieper op in
Vrijaf tijdens hittegolf
Een van de arbeidsvoorwaarden die bijna geen enkele andere sector voorziet is weerverlet. Bij noodweer of extreme koude of hitte, kan je het werk neerleggen. Je valt dan terug op het systeem van tijdelijke werkloosheid. Daarnaast geniet je waarschijnlijk van een mooi pakketje extralegale voordelen. Meer dan de helft (53%) van de werknemers in de bouw krijgt zo een bedrijfswagen en maar liefst 57% heeft een gsm van het werk, aldus het laatste Salariskompas.
Vrijheid
Je krijgt de ruimte om volgens jouw methodes en op je eigen tempo te werken. Autonomie en verantwoordelijkheidszin zijn erg belangrijk in bouw. Desondanks werk je meestal in een hecht team waarop je steeds kan terugvallen. Bovendien krijg je ook ondersteuning van de modernste technologieën die het werk verlichten, zoals 3D, elektronica en drones. Je ziet onmiddellijk resultaat van je inspanningen en bouwt letterlijk aan een portfolio dat je met trots kan aanschouwen.
Sixpack of hernia
Het werk is wel fysiek zwaar. Je zal er goed over moeten waken dat je je rug en nek niet overbelast door een verkeerde houding. Een bijkomende training om de juiste spieren te verstevigen kan nuttig zijn. Liters zweet verspillen, is hoe dan ook onvermijdelijk. Maar pak je het goed aan, krijg je een er een strak lijf voor in de plaats.
Vele gevaren
Er zijn ook risico’s verbonden aan werken in bouw. Je bedient vaak vervaarlijke machines of werkt op hoogte. Aandacht voor veiligheid en een adequate opleiding zijn dus van levensbelang. Een helm, veiligheidsschoenen en gehoorbescherming behoren tot je standaarduitrusting. Veel bouwarbeiders komen ook in aanraking met gevaarlijke stoffen. Zo is het beroep asbestverwijderaar een hardnekkig knelpunt aangezien de gezondheidsrisico’s heel wat arbeiders afschrikken.
Portie viezigheid
Andere ongemakken bestaan eruit dat je steeds voor dag en dauw uit de veren moet. Om mee te blijven met de nieuwste ontwikkelingen zal je je ook regelmatig moeten bijscholen, hoewel dit meestal binnen je uren gebeurt en je werkgever voor de kosten opdraait. Uiteraard mag je niet vies zijn je handen vuil te maken. Je werkt in het stof en komt in aanraking met weinig pittoreske taferelen, zoals door vocht verteerde muren of verstopte afvoerbuizen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
“Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf. -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
-
PREMIUM
Nieuw onderzoek: videogames kunnen goed zijn voor je carrière. “Opvallend: één game springt eruit omdat er het grootste aantal skills mee worden ontwikkeld”
Wie videogames speelt, ontwikkelt cruciale professionele vaardigheden als zelfmotivatie, teamwerk en kritisch denken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van HR-dienstverlener Randstad. “Als een verleden in de jeugdbeweging of vrijwilligerswerk tot aanbeveling strekken, zou gamen dat ook moeten doen.” Wij bekeken hoe videospellen je vaardigheden helpen ontwikkelen en welke games daarvoor de beste zijn. -
PREMIUM
Hulpverlener Koen (38) weet wie coke gebruikt en waarom: “Een chirurg die snuift om de job vol te houden? Ja, dat hebben wij hier al gezien”
Nergens in Europa worden er meer restanten van cocaïne in het rioolwater teruggevonden dan in Antwerpen. Het is geen koppositie om trots op te zijn. En als je de krantenberichten van de voorbije weken mag geloven, lijkt de drug wijdverspreid, maar is dat wel zo? En wat doet het nu precies met de gebruiker? “Het is simpel, helaas. Drugs verwoesten je leven en dat van iedereen rondom jou”, zegt hulpverlener Koen (38), die zelf achttien jaar verslaafd was, in Dag Allemaal. -
Verwarm je met pellets? Vanaf vandaag kan je een premie van 250 euro aanvragen
Wie voor de verwarming van zijn huis aangewezen is op houtpellets, kan vanaf 1 februari een premie aanvragen. Vanaf wanneer maak je aanspraak op de pelletcheque? En hoe vraag je die precies aan? Onze journalist legt het uit. -
PREMIUM
Wat zijn de grootste energieverslinders in de keuken? “Als je oude toestellen vervangt, verdien je de prijs in 1 of 2 jaar zeker terug”
In de keuken kunnen je keuzes je helpen om je energiefactuur de kop in te drukken. Was je dan best terug af met de hand in plaats van je afwasmachine te gebruiken? En werkt die zogenaamde ‘boosterfunctie' van een vuur of oven echt om energie te besparen? Energie-expert Koen Vanthournout fileert welke aanpassingen zinvol zijn en welke inspanningen te weinig winst opleveren om de moeite waard te zijn.