Reumatoloog Valérie Lambrecht
Volledig scherm
PREMIUM
Reumatoloog Valérie Lambrecht © Getty Images, rv

“Zonder ingrijpen wordt reuma alleen maar erger": hoe herken je het? En is het te behandelen? Een reumatoloog legt uit

Reumamedicijnen zouden de overlevingskansen van coronapatiënten verbeteren, maar klopt dat ook? Dokter Valérie Lambrecht, diensthoofd Reumatologie van het AZ Maria Middelares in Gent licht toe én vertelt alles wat je moet weten over het gezondheidsprobleem waarmee maar liefst 10% van de Belgen ooit geconfronteerd wordt. “Ook kinderen kunnen getroffen worden door reuma en zonder ingrijpen wordt de pijn alleen maar erger.”

 1. Gerontoloog geeft advies om gezond én positief oud te worden: “Wat wil je nog in dit leven? Dansen? Nog een keer van job veranderen? Doe het dan gewoon”
  PREMIUM

  Geronto­loog geeft advies om gezond én positief oud te worden: “Wat wil je nog in dit leven? Dansen? Nog een keer van job veranderen? Doe het dan gewoon”

  Elke week interviewen we een expert over zijn of haar vakgebied. Deze week: gerontoloog Christel Geerts (59). Hoe is het om ouder te worden in een maatschappij die jeugd en vitaliteit voorop zet? “Zestig zijn betekent niet dat je jezelf moet beperken,” vindt Geerts. “Als je nog dromen hebt, moet je er gewoon voor gaan. Uitstel is op dat moment echt wel afstel.” Ze vertelt hoe je erin slaagt gezonder én gelukkiger oud te worden.
 2. Topdokter waarschuwt voor stijgend aantal pancreaskankers: “Vaak gaat het om vage klachten zoals buik- of maagpijn”
  PREMIUM

  Topdokter waarschuwt voor stijgend aantal pancreas­kan­kers: “Vaak gaat het om vage klachten zoals buik- of maagpijn”

  Je pancreas is een onmisbaar orgaan, maar helaas ook erg fragiel. Jaarlijks worden zo’n 1.500 Belgen getroffen door pancreaskanker, een van de meest agressieve soorten kankers. En door de coronacrisis zien ze in het UZ Gent dit jaar een opvallende stijging van het aantal pancreaspatiënten. Wat zijn de symptomen, hoe ziet de prognose eruit en wie wordt het vaakst getroffen? Dr. Aude Vanlander verduidelijkt. “Bij 70% blijkt de tumor bij de diagnose al te groot of uitgezaaid.”
 1. Franse bulldog met gevoel voor ritme gaat los op Thaise muziek
  Play

  Franse bulldog met gevoel voor ritme gaat los op Thaise muziek

 2. Elke zomerdag lopen 50 kindjes verloren aan de kust, waaronder deze twee
  Play
  Helden van Hier: De Kust

  Elke zomerdag lopen 50 kindjes verloren aan de kust, waaronder deze twee