Zo weet je of je loon de komende jaren zal stijgen (en dit kan je er zelf aan doen)
SalarisWist je dat de gemiddelde Vlaming op het einde van zijn of haar carrière 84% meer verdient dan bij de start? Dat is bijna een verdubbeling! Maar aangezien het om een gemiddelde gaat zal de ene een pak meer opslag krijgen dan de andere. De volgende factoren bepalen volgens Jobat.be tot welke categorie jij behoort.
Ben je als starter niet zo gelukkig met je verdienste? Dan hebben we goed nieuws. Waar je ook werkt, je loon zal sowieso toenemen naarmate je meer ervaring opbouwt. En snel. Daar waar het gemiddelde startloon in Vlaanderen en Brussel volgens het Salariskompas van Jobat.be 2.425 euro bedraagt, ligt het gemiddelde loon van werknemers met 2 tot 3 jaar ervaring al op 2.599 euro. Dat komt neer op een stijging van 7,2%.
De grootste sprong mag je verwachten wanneer je 10 tot 15 jaar in het werkveld staat: het salaris van de gemiddelde werknemer gaat dan ruim 12,5% omhoog (van 3.158 euro naar 3.552 euro).
Heb je al 25 jaar anciënniteit? Dan is de kans groot dat je al aan je plafond zit. In cijfers komt dat neer op een brutoloon van zo’n 4.464 euro per maand.
Wil je een beter salaris onderhandelen? Bekijk hier hoe je dat best aanpakt in onze handige e-gids.
Diploma
Heb je geen hoger diploma, dan zal de stijging van je salaris helaas minder uitgesproken zijn dan de gemiddelde cijfers voorspellen. Wie geen bachelor- of masterstudie heeft gevolgd ziet zijn of haar loon niet met 84% maar met 53% groeien. Heb je een master op zak? Verwacht je dan aan een stijging van 160%. Dat komt omdat werknemers met een hoger diploma doorgaans in beter betaalde jobs terechtkomen en vaker leidinggevende functies opnemen.
Locatie
Ook de locatie waar je werkt speelt een rol. In Brussel stijgen de lonen het meest (gemiddeld 103%), in West-Vlaanderen het minst (gemiddeld 68%). Dat komt omdat de meeste grote bedrijven in onze hoofdstad gevestigd zijn. Die hebben doorgaans meer middelen dan kleine firma’s, tellen meer leidinggevende functies en zetten in op een concurrentieel loonbeleid. Iets om in het achterhoofd te houden als je jouw verdienste vindt tegenvallen?
Sector
Het is alom geweten dat bepaalde sectoren beter betalen dan andere. De chemische en farmaceutische industrie staat bijvoorbeeld met stip op één. Werk je in die sector, dan mag je ervan uitgaan dat je loon je hele carrière lang zal blijven stijgen. Ook binnen het domein energie en milieu en bank en verzekeringen zal je salaris grote sprongen maken. In de horeca bereik je daarentegen al na 15 jaar je plafond.
Je onderhandelingsvaardigheden
Uiteraard zal je loon automatisch stijgen naarmate je langer bij een bepaald bedrijf werkt en meer verantwoordelijkheden opneemt. Maar onderschat je eigen rol hierin niet! Onderhandelen over je verdienste wanneer je een nieuwe uitdaging aangaat en regelmatig je salaris aankaarten bij je leidinggevende als je voelt dat het niet langer aansluit bij je takenpakket is een must als je het beste salaris wil binnenrijven.
Lees meer op Jobat.be:
Bron: jobat.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMZoveel verdien ik
“Een gepensioneerde leerkracht met financiële problemen ga je niet snel tegenkomen”: hoeveel pensioen krijgt ex-leraar Jan (65)?
-
PREMIUM
EXCLUSIEF. “Je kan maar zo lang volhouden tegen de klant dat alles goedkomt”: Telenet-technici klappen uit de biecht over aanhoudende problemen
“Vroeger gaf ik met plezier mijn gsm-nummer aan klanten. Nu ben ik ermee gestopt, want anders blijven ze maar bellen.” De softwareproblemen bij Telenet blijven aanslepen en dat begint nu ook op het personeel te wegen. Twee technici zijn het moe en klappen bij HLN uit de biecht. Ze vertellen over boze klanten, oude toestellen en ontslag. “Ik ken een klant die twee maanden zonder internet en telefonie heeft gezeten.” -
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
Voor bijna een half miljoen Belgen valt op 1 juli het doek over het sociaal energietarief. Zij vallen dan terug op de commerciële energieprijzen en betalen in één klap een pak meer. Voor aardgas loopt het verschil zelfs op tot 1.000 euro per jaar. Maar hoe weet je of jij tot die groep behoort en wat onderneem je in dat geval het best? Mijnenergie.be zocht het voor je uit. -
-
Livios
Water al ruim 10 procent duurder in 2023: dit kan je doen om toch te besparen
-
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
PREMIUMGetest
Van McDonald’s tot KFC: waar eet je de lekkerste chicken nuggets? Dominique Persoone test 5 fastfoodketens:“Eén duidelijke winnaar”
Een lekker stukje kip in een krokant jasje: een heleboel kinderen én volwassenen zijn grote fan van chicken nuggets. Maar waar bestel je op vettige vrijdag de allerlekkerste om in je kip cravings te voorzien? Welke zijn de prijs waard? Chef Dominique Persoone ging op pad voor HLN Eten en bezocht 5 bekende fastfoodketens in eigen land. Wie wint ‘the battle of the chicken nuggets’? En bij welke keten blijf je liefst zo ver mogelijk vandaan? -
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen