Vrederechter Dieter Vanoutrive.
Volledig scherm
PREMIUM
Vrederechter Dieter Vanoutrive. © Steven Richardson

Zo voorkom je burenruzies volgens vrederechter: “Stuur géén WhatsAppbericht of sms vol hoofdletters en uitroeptekens”

“Als mensen horen dat ik vrederechter ben, denken ze dat ik hele dagen met burenruzies of overhangende takken bezig ben”, zegt Dieter Vanoutrive. “Maar dat is slechts een klein deeltje van de dossiers die wij behandelen. Al kunnen ze wel tot hardnekkige conflicten leiden.” De vrederechter met het strikje doet een boekje open over korte zomerse lontjes, en deelt advies om ruzies met je buren binnen de perken te houden. 

 1. Een nieuwe keuken kost snel 15.000 euro: met deze 5 tips druk je de prijs
  Livios

  Een nieuwe keuken kost snel 15.000 euro: met deze 5 tips druk je de prijs

  De keuken is vaak de eerste ruimte die je vernieuwt, nadat je een huis of appartement hebt gekocht. We willen deze ruimte meestal anders, beter, meer naar onze eigen smaak en behoefte inrichten. Maar het budget strooit meer dan eens roet in het eten: de gemiddelde prijs voor een volledig uitgeruste keuken ligt namelijk op zo’n 10.000 à 15.000 euro. Bouwsite Livios geeft vijf praktische tips om de prijs te drukken.
 2. Nu we zo vaak thuis zitten, worden de buren plots héél irritant: zoveel ruzies dat bemiddelaars niet kunnen volgen
  PREMIUM

  Nu we zo vaak thuis zitten, worden de buren plots héél irritant: zoveel ruzies dat bemidde­laars niet kunnen volgen

  Te luide muziek, een hond die blaft of een overhangende tak: ze vormen al jaren het voorwerp van burenruzies, maar sinds de lockdown ons met z’n allen in ons kot houdt, kunnen we er nog minder tegen dan vroeger. In Gent krijgt de dienst Burenbemiddeling zóveel klachten binnen, dat ze tijdelijk een meldingsstop invoeren. Ook in Antwerpen merken ze een stijging van het aantal burenruzies sinds de uitbraak van de coronacrisis, in Vlaams-Brabant is het aantal klachten zelfs meer dan verdubbeld.