Nina Mouton (rechts)
Volledig scherm
PREMIUM
Nina Mouton (rechts) © Getty Images / Studio Rammeloo

Zo vermijd je een ‘stress-tember’ volgens psychologe Nina Mouton: “Het is oké als je kind geen zin heeft om terug naar school te gaan”

Het nieuwe schooljaar zit in de pijplijn. Waar de één niet kan wachten om opnieuw structuur te vinden, zou de ander het liefst in vakantiemodus blijven. En dat geldt voor zowel ouders als kinderen. Hoe zorg je ervoor dat jullie weekdagen stressloos verlopen, zeker nu we na anderhalf jaar weer iets meer terug naar ‘normaal’ gaan? En welke tips zijn er voor kinderen die voor het eerst de lagere of middelbare school trotseren? Psycholoog en gezinstherapeut Nina Mouton geeft advies om een valse start te vermijden.

 1. Verkeersdeskundige geeft essentiële tips voor eerste ritje naar school (en dit is hoe deze twee gezinnen alvast oefenen en het aanpakken)
  PREMIUM

  Verkeers­des­kun­di­ge geeft essentiële tips voor eerste ritje naar school (en dit is hoe deze twee gezinnen alvast oefenen en het aanpakken)

  Veel ouders testen deze week met hun kinderen het fietstraject naar school uit, op 1 september moeten hun oogappels het zelf zien te klaren. Maar wat zijn nu de do’s en don’ts? We vroegen het verkeersdeskundige Sofie Lenaerts, politie-inspecteur en bekend als presentatrice van het verkeersprogramma ‘Kijk uit’. Ook spraken we met de mama's van Kaatje (8) en Ferre (11) over hun ‘fietsoefenritten’.
 2. Leerlingen schrijven te weinig, leerkrachten wijzen naar de invulboeken: “Mijn dochter schreef in één jaar 20 zinnen en 4 teksten voor het vak taal”
  PREMIUM

  Leerlingen schrijven te weinig, leerkrach­ten wijzen naar de invulboe­ken: “Mijn dochter schreef in één jaar 20 zinnen en 4 teksten voor het vak taal”

  Omcirkel. Vul aan. Schrap wat niet past. Steeds meer scholen vervangen hun traditionele handboeken door invulboeken, of ‘leer en werkboeken’. Makkelijk, dat wel. Maar vooral ook problematisch, vinden leerkrachten. VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws doken in tientallen schriften en spraken met meer dan honderd leerkrachten, op zoek naar verklaringen. Wat blijkt: door invulboekjes gaat het niveau van onze leerlingen volgens experts zienderogen achteruit.
 1. “Meer dan de helft van alle pannes kan je zelf oplossen”: onze motorexpert legt uit wat in je toolkit hoort
  PREMIUM

  “Meer dan de helft van alle pannes kan je zelf oplossen”: onze motorex­pert legt uit wat in je toolkit hoort

  Iedereen kan wel eens een motorpanne hebben. Wie maar genoeg kilometers maakt, krijgt ooit te maken met een platte band, benzinepanne of losgetrilde bout. Ingewikkelde elektronica is moeilijker te repareren naast de weg, maar in 90 procent van alle pechgevallen gaat het om simpele zaken die je kan verhelpen met de kleine toolkit die onze motorexpert Arno Jaspers heeft samengesteld: “Deze kleine gereedschapsset onder je duozadel maakt vaak het verschil tussen vijf minuten vertraging of wachten op de sleepdienst.”