Zo solliciteer je met een mondmasker
SolliciterenHoewel veel bedrijven compleet zijn overgeschakeld op afstandswerk, is een ‘live’ sollicitatiegesprek soms echt onvermijdelijk. Maar hoe hou je het veilig? Kan je ten volle je persoonlijkheid tonen met een mondmasker op? En hoe zorg je ervoor dat de communicatie vlot verloopt? Jobat.be geeft vijf tips.
Delen per e-mail
Informeer je op voorhand over de richtlijnen
Draag sowieso je mondmasker als je naar het sollicitatiegesprek gaat. Zo ben je zeker dat je de regels volgt en hou je het veilig. De richtlijnen hieromtrent kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Ben jij er niet zo happig op om het hele gesprek lang je mondmasker op te houden? Informeer je dan op voorhand bij de rekruteerder of het toegelaten zal zijn om je mondmasker af te nemen.
Omgekeerd kan ook: de rekruteerder geeft de voorkeur aan een gesprek zonder mondmasker (uiteraard in een grote ruimte met voldoende ventilatie), maar jij voelt je daar niet comfortabel bij. Dat laat je dan best weten aan de rekruteerder. Spreek dan bijvoorbeeld af dat hij of zij je kan onderbreken als je niet zo verstaanbaar bent.
Kies in ieder geval voor een proper en neutraal mondmasker, dat zo min mogelijk de aandacht afleidt van wat je te vertellen hebt.
Solliciteren in stijl: lees hier onze handige tips rond dresscode.
Vermijd misverstanden
Hoe je het ook draait of keert, communiceren met een mondmasker op verloopt niet altijd even vlot. Je wil uiteraard vermijden dat je de vragen van de rekruteerder niet goed beantwoordt omdat je ze niet volledig hebt verstaan. Durf dus zeker vragen om de vraag te herhalen, zelfs al gebeurt dat meerdere keren. Je sollicitatiegesprek is te belangrijk om het te laten verpesten door misverstanden.
Spreek luid en duidelijk
Zorg ervoor dat je luider spreekt dan gewoonlijk en dat je goed articuleert. Blijf rustig en praat dus niet te snel. Ook dat zal je verstaanbaarheid verhogen. Jezelf op voorhand opnemen terwijl je spreekt met een mondmasker op, kan je al een idee geven van hoe je zal overkomen bij de rekruteerder.
Oogcontact en gebaren zijn essentieel
Tijdens een sollicitatiegesprek wil je je persoonlijkheid laten zien. Die blijkt niet alleen uit wat je zegt, maar ook uit hoe je het zegt, je intonatie en gezichtsuitdrukking. Op dat vlak steekt een mondmasker natuurlijk stokken in de wielen. Maak daarom ten volle oogcontact en zet je woorden kracht bij door handgebaren. Zo kom je dynamisch en enthousiast over. Overdrijf echter niet. Te veel handgebaren kunnen immers ook te druk overkomen.
Wanneer je gesprekspartner aan het woord is, moet je ondanks het mondmasker duidelijk maken dat je aandachtig luistert. Dat doe je door af en toe te knikken, of iets te noteren.
Lees ook eens onze gratis e-gids ‘Bereid je voor op het sollicitatiegesprek’ om tot in de puntjes voorbereid te zijn.
Lees meer op Jobat.be:
Bron: jobat.be en Robert Walters.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Van kleine aanpassingen tot een volledige woonunit: onze woonexpert toont hoe je kan (ver)bouwen met het oog op later
-
Hulp nodig bij je plannen om te bouwen of renoveren? Welke lening kan je afsluiten voor je project? Woon-, tuin- en geldexperts geven hun adviezen
De baksteen in de maag van de Belg kriebelt in deze periode van het jaar. Batibouw op de Heizel mag dan wel vervangen zijn door een virtueel salon, onze redactie wil iedereen die denkt aan een nieuwbouw, een nieuwe keuken of een mooie tuin toch op weg helpen. En dat zijn er heel wat, zo bleek uit de resultaten van onze woonenquête. -
58
1 op de 3 heeft last van lichte bijwerkingen coronavaccin: “Niet panikeren, dit is normaal”
-
-
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
PREMIUM63
“1 op de 2 Belgen is te zwaar”: twee experts leggen uit hoe je op een gezonde en langdurige manier gewicht verliest
-
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen.