Kankeronderzoeker Johan Swinnen (rechts)
Volledig scherm
PREMIUM
Kankeronderzoeker Johan Swinnen (rechts) © Getty Images / KU Leuven - Rob Stevens

"Zo'n 40 procent van de kankers kunnen we voorkomen door gezonder te leven": experts beantwoorden 10 veelgestelde vragen over de ziekte

Hoe wordt kanker veroorzaakt? Welke behandelingen bestaan er? En hoe kan je iemand helpen die de diagnose krijgt? Als kankeronderzoeker en ervaringsdeskundige weet Johan Swinnen als geen ander welke vragen kankerpatiënten en hun omgeving hebben. Samen met andere experten uit het werkveld beantwoordt hij de tien meest gestelde. “Wie rookt, heeft 20 keer meer kans op longkanker dan een niet-roker.”

 1. “Iedere dag sterven er 40 tot 50 Belgen aan de sigaret.” Expert toont wat (stoppen met) roken met je lichaam doet
  PREMIUM

  “Iedere dag sterven er 40 tot 50 Belgen aan de sigaret.” Expert toont wat (stoppen met) roken met je lichaam doet

  Grijp je sinds de coronacrisis vaker naar een sigaret? Je bent niet alleen. Volgens Sciensano rookt 37 procent van de rokers meer dan in pre-coronatijden. “Stress is de grote boosdoener”, aldus Professor Filip Ladron, kankerspecialist en diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch onderzoek (UA). De lijst aan gezondheidsproblemen veroorzaakt door de sigaret is eindeloos. Maar wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken? “Niet alle DNA-schade is onomkeerbaar, maar wie stopt met roken kan het risico voor heel wat aandoeningen reduceren tot bijna nul.”
 2. 6 op 10 de werknemers zagen loon dit jaar nauwelijks groeien: zo beïnvloedt de pandemie je salaris
  Jobat

  6 op 10 de werknemers zagen loon dit jaar nauwelijks groeien: zo beïnvloedt de pandemie je salaris

  De impact van de coronacrisis op ons loon is even groot als die van de financiële crisis van 2008. Dat blijkt uit de jaarlijkse salarisstudie van hr-specialist Hudson, in een gesprek met Jobat.be. “De verwachting is wel dat we volgend jaar opnieuw naar een normaal niveau groeien”, zegt senior manager Wouter Beuckels. Hij stelt dat de precieze impact afhankelijk is van sector tot sector.
 1. Wat zijn de meest voorkomende kankers en hoe kan je ze herkennen? 5 specialisten geven uitleg
  PREMIUM

  Wat zijn de meest voorkomen­de kankers en hoe kan je ze herkennen? 5 specialis­ten geven uitleg

  Volgens Stichting Kankerregister zijn er in 2020 zes procent minder kankerdiagnoses vastgesteld dan in 2019. Naar schatting zouden er 4.000 ontbrekende diagnoses zijn. Of het nu borst-, long- of prostaatkanker is: volgens specialisten is het bijzonder belangrijk dat een eventuele kankerdiagnose in een zo vroeg mogelijk stadium gesteld wordt. Vijf gezondheidsexperts belichten de zes meest voorkomende kankers in ons land en vertellen hoe je ze kan herkennen.
 2. Daten na je vijftigste: hoe pak je dat aan? "Ga naar buiten. Je moet anderen zien, voelen of die klik er is”
  PREMIUM

  Daten na je vijftigste: hoe pak je dat aan? "Ga naar buiten. Je moet anderen zien, voelen of die klik er is”

  Tussen tien uur ’s avonds en vijf uur ’s ochtends heerst het uur van de wolf en slaat de ‘allenigheid’ toe. Zelfs de vrijgezel met een vol en bevredigend leven kan zich dan een beetje eenzaam voelen. Ann Lemmens en Hélène Van Herck vertellen hoe je dat gevoel kan tegengaan. Van je vrienden koesteren tot verstandig daten: twee ervaren 50+ vrouwen geven advies voor de (niet zo) gelukkige single.