Kankeronderzoeker Johan Swinnen (rechts)
Volledig scherm
PREMIUM
Kankeronderzoeker Johan Swinnen (rechts) © Getty Images / KU Leuven - Rob Stevens

"Zo'n 40 procent van de kankers kunnen we voorkomen door gezonder te leven": experts beantwoorden 10 veelgestelde vragen over de ziekte

Hoe wordt kanker veroorzaakt? Welke behandelingen bestaan er? En hoe kan je iemand helpen die de diagnose krijgt? Als kankeronderzoeker en ervaringsdeskundige weet Johan Swinnen als geen ander welke vragen kankerpatiënten en hun omgeving hebben. Samen met andere experten uit het werkveld beantwoordt hij de tien meest gestelde. “Wie rookt, heeft 20 keer meer kans op longkanker dan een niet-roker.”

 1. “Iedere dag sterven er 40 tot 50 Belgen aan de sigaret.” Expert toont wat (stoppen met) roken met je lichaam doet
  PREMIUM

  “Iedere dag sterven er 40 tot 50 Belgen aan de sigaret.” Expert toont wat (stoppen met) roken met je lichaam doet

  Grijp je sinds de coronacrisis vaker naar een sigaret? Je bent niet alleen. Volgens Sciensano rookt 37 procent van de rokers meer dan in pre-coronatijden. “Stress is de grote boosdoener”, aldus Professor Filip Ladron, kankerspecialist en diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch onderzoek (UA). De lijst aan gezondheidsproblemen veroorzaakt door de sigaret is eindeloos. Maar wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken? “Niet alle DNA-schade is onomkeerbaar, maar wie stopt met roken kan het risico voor heel wat aandoeningen reduceren tot bijna nul.”
 2. Onweer op komst? Vlei je in de zetel voor deze nieuwe streamingtoppers

  Onweer op komst? Vlei je in de zetel voor deze nieuwe streaming­top­pers

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste vijf nieuwe films en series voor het weekend. Deze week vullen we onze Kijkgids aan met een reboot van het populaire ‘Doogie Howser, M.D.’ getiteld ‘Doogie Kamealoha’ (Disney+), een flinke portie wielernostalgie in ‘Regenboog’ (Streamz) en het bloedstollende laatste seizoen van ‘Lucifer’ (Netflix). Dit is onze streaming top 5!