Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
HLN ShopZit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht.
Waarom zijn mensen in zuiderse landen doorgaans opgewekter, minder gestresseerd en staan ze positiever in het leven? Juist ja: die gele, hete bol aan de hemel. Niet alleen plantjes hebben zon nodig, ook voor ons is het essentieel. Maar zonlicht is méér dan de sleutel tot een beter humeur. Het verhoogt eveneens onze alertheid en productiviteit én voorkomt dat we in een winterdepressie sukkelen.
Een aanvaardbaar aantal zonuren moeten we in onze contreien - zeker tijdens de winter - helaas missen, maar gelukkig heeft de wetenschap daar iets op gevonden. Deze drie gadgets bootsen het daglicht na en doen je in no-time opfleuren.
1. Laat de zon in je... huis
Onze bioklok is de dirigent van onze interne huishouding en wordt op haar beurt aangestuurd door de samenstelling van het licht. Blauw licht overdag geeft zo het signaal dat er werk aan de winkel is, en bezorgt je lichaam daarom een energieboost. Tijdens korte winterdagen krijg je jammer genoeg amper daglicht te zien. En al helemaal niet als je ook nog eens wegduikt achter de dikke muren van een woning of kantoor.
Standaard kunstlicht kan in geen geval tippen aan natuurlijk licht, en dat is waar de daglichtlamp in beeld komt. Vervang je het traditionele peertje door zo'n medisch gecertificeerd exemplaar, dan geniet je dagelijks van een weldadige lichttherapie in huis. Dankzij de 10.000 lux LED daglichtlamp lijkt die gure dag in januari voor je lichaam een zonnige julidag te zijn.
Je humeur fleurt op, je voelt je minder moe, want dankzij het licht maak je geen slaaphormoon (melatonine) aan, en slaapt bovendien ook beter wanneer het wel bedtijd is. Voldoende daglicht draagt immers bij aan een gezond slaapritme, wat opnieuw een hele rits gezondheidsvoordelen oplevert. Let wel dat je de lamp enkel overdag gebruikt, want anders breng je je bioritme opnieuw in de war. ‘s Avonds kan je daarom switchen naar zachte sfeerverlichting in vier kleuren.
Een daglichtlamp aan ruim 30 procent korting op de kop tikken? Via de HLN Shop vind je alle info én kan je bestellen.
2. Zie het leven door een lichtbril
Een daglichtlamp kan behoorlijk intens zijn. Je kan de intensiteit van het licht instellen volgens je eigen voorkeuren, maar is het witte licht je nog steeds te fel, dan bestaat ditzelfde principe ook in brilvorm. Een lichttherapiebril filtert het werkzame blauwe licht uit wit licht, om je hersenen te laten weten dat het dag is, waarop je lichaam geen melatonine aanmaakt.
Een bijkomend voordeel van een lichtbril is dat je er mobieler mee bent. Een daglichtlamp werkt maar goed tot op een bepaalde afstand van de lamp. Je bent er dus tot op zekere hoogte aan gekluisterd. Met een bril ben je daarentegen zeker dat het licht eender waar je je bevindt je netvlies bereikt. Je kan hem ook makkelijk meenemen op vakantie of naar je werk. Anderzijds is een bril hierdoor kwetsbaarder en je moet hem natuurlijk ook nog de hele tijd op je neus houden.
Interesse in deze lichtbril? Dan kan je hier terecht voor meer info en de mogelijkheid tot aankoop.
3. Goedgemutst ontwaken
En dan is er nog de lichtwekker. Ook die maakt gebruik van dezelfde technologie. Raak je ‘s ochtends maar moeilijk uit je bed, dan kan je het vervelende piepsignaal van je wekker of gejengel van je telefoon inruilen voor deze lamp, die de zonsopgang nabootst. Door geleidelijk aan de hoeveelheid blauw licht te vermeerderen, maakt zulke lichtwekker je op natuurlijke wijze wakker en tilt je zachthandig uit je slaap. Je staat een stuk frisser op en kan energiek aan de dag beginnen.
Meer weten over deze lichtwekker? Op deze pagina vind je alle info en kan je je bestelling plaatsen.
Gezondheidstip
Ga het nieuwe jaar gezond in. HLN Shop helpt je en zet daarom gezondheid centraal in de maand januari. Wil je gezonder bewegen, lezen, slapen, eten en leven, met handige gadgets en hulpmiddelen aan een extra voordelige prijs? Neem dan nu een kijkje in het uitgebreide assortiment.
Lees ook:
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling van DPG Media en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
Vrijdag hamburgerdag: wat is een ‘smashed’ burger? En hoe maak je ze zelf? “Zowel sappig als enorm krokant”
Met een ‘gewone’ hamburger doe je nooit iets mis, maar tegenwoordig zie je daarnaast ‘smashed burgers’ opduiken. In Amerika zijn deze platgeslagen hamburgers al langer populair en ook in ons land winnen ze steeds meer aan terrein. Wat is zo’n smashed burger? Hoe maak je ze zelf? En waar kan je ze bestellen in België? Paolo Guffens van burgerrestaurant Plump in Antwerpen legt uit. -
PREMIUM
Makelaar waarschuwt voor valkuilen tijdens huizenjacht in Spanje: “Sommigen lokken klanten met prijzen die compleet fout zijn”
Vorig jaar kocht een recordaantal van 4.635 Belgen een tweede verblijf in Spanje. Omdat er zelden exclusiviteit rust op het vastgoed en iedereen er zich makelaar mag noemen, zijn er velen die van de koophype proberen te profiteren. Bert Tock heeft al twaalf jaar een immokantoor aan de Costa del Sol. Hij waarschuwt de vele landgenoten die tijdens de paasvakantie op huizenjacht gaan voor een reeks valkuilen. -
-
PREMIUM
De zoektocht naar buitenaards leven is weer helemaal in. Maar hoe beginnen wetenschappers aan zoiets? “Misschien is onze blik veel te beperkt”
Lange tijd kreeg de zoektocht naar buitenaardse beschavingen amper aandacht van de wetenschap. Maar de zoektocht naar leven in ons universum is de laatste jaren weer helemaal terug. Maar hoe doen wetenschappers dat nu precies? “We jagen op iets waarvan we niet weten of het er is, en niet weten waar we naar zoeken” -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
PREMIUM
Niets zo vervelend als turbulentie: wat veroorzaakt al dat geschok en waar in het vliegtuig heb je er het minste last van?
Bij de start van de paasvakantie stappen heel wat mensen het vliegtuig op. Een groot deel krijgt daarbij ongetwijfeld te maken met turbulentie. Plots moet je jouw veiligheidsgordel vastklikken en schudt het vliegtuig jou helemaal door elkaar. Voor de ene is het vervelend, voor de andere een ware nachtmerrie. Maar wat veroorzaakt turbulentie tijdens een vlucht? Hoe gevaarlijk is het? En op welke plaats in het vliegtuig heb je er het minste last van?