Psycholoog Filip Raes (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Psycholoog Filip Raes (rechts). © Getty Images / Photonews

Zing jezelf vrolijker: psycholoog legt uit waarom muziek je humeur een echte boost kan geven

Last van een winterdipje? Zet dan vooral je favoriete muziek op en brul luidkeels mee, want zingen is gezond en doet sombere gedachten en gepieker verdwijnen, blijkt uit onderzoek. “Het doet de tijd stilstaan en je kan er helemaal in opgaan”, zegt gedragstherapeut Filip Raes. Operazangeres Kelly Poukens geeft ook 5 handige zangtips.

3 reacties

 • SONNY Pollaere

  2 maanden geleden
  Ik wordt doorgaan slechtgezind van muziek.
 • Liz De Vuyst

  2 maanden geleden
  Ik zing of fluit - soms tot ergernis of amusement van mijn collega’s- elke dag achter mijn machine.
 • Emi Hergersberg

  2 maanden geleden
  Dààrom wéér véél méér muziek en samenzang in het kleuter en lager onderwijs aub ! Vroeger kon elke kleuterleidster een of meerdere instrumenten bespelen. Er was geen nood aan commerciele inbreng die zoals tegenwoordig van het internet geplukt wordt om "cool" te zijn... In sommige Aziatische landen begint elke schooldag met muziek...
 1. Ben je somber en moe? Psycholoog Annelies Smolders: “Lichttherapie is de oplossing”
  PREMIUM

  Ben je somber en moe? Psycholoog Annelies Smolders: “Lichtthe­ra­pie is de oplossing”

  Door de lockdown voelen veel mensen zich lusteloos. Tel daar nog eens bij op dat het buiten donker en druilerig is, en je hebt het recept voor een serieuze winterdip. Gelukkig valt daar iets aan te doen. “Iedereen is gebaat bij lichttherapie!” Psycholoog en slaapexpert Annelies Smolders vertelt wat de impact is van licht op ons brein en hoe je er zelf mee aan de slag kunt. Spoiler: gewoon buiten wandelen is niet voldoende.
 2. Therapie blijft voor veel Belgen onbetaalbaar, met zware gevolgen. Evelien (30): “Ik krijg 120 euro per jaar terugbetaald. Daar ben ik 1 maand mee geholpen”

  Therapie blijft voor veel Belgen onbetaal­baar, met zware gevolgen. Evelien (30): “Ik krijg 120 euro per jaar terugbe­taald. Daar ben ik 1 maand mee geholpen”

  Onze mentale gezondheid is belangrijker dan ooit. Maar terwijl we nieuwsberichten lezen over jongeren die massaal in de put zitten of burn-outs die de pan uit rijzen, blijft therapie onmenselijk duur. Zo’n 55 euro om een uurtje te praten met een psycholoog? Toch maar niet, denken we dan. Of we kunnen niet anders en betalen ons blauw. Evelien Chiau (30) betaalt al tien jaar therapie en vertelt hoe die financiële last alles nog zwaarder maakt. “Onze overheid ziet mensen lijden en zelfmoordcijfers stijgen. Waarom grijpt ze niet in?”, vraagt ze zich af. Margot Cloet van Zorgnet-Icuro treedt haar bij. “Een psycholoog moet veel toegankelijker worden.”
 3. “We zetten ons schrap voor lange nasleep met een tsunami van depressies, psychosen en beroertes”
  PREMIUM

  “We zetten ons schrap voor lange nasleep met een tsunami van depressies, psychosen en beroertes”

  De universiteit van Oxford komt met een weinig opbeurende studie waaruit blijkt dat liefst 1 op 3 mensen die met Covid-19 besmet raakten binnen de zes maanden aan een neurologische of psychiatrische aandoening lijdt. Dat gaat van beroertes en geheugenverlies tot depressies en angstaanvallen. De impact van corona op ons brein en zenuwstelsel bleef lang onderbelicht, en dat betreurt zowel professor neurologie Paul Boon (UGent) als professor psychiatrie Manuel Morrens (UAntwerpen). “We moeten ons, eens de acute infecties bedwongen zijn, schrap zetten voor een lange nasleep met een tsunami van patiënten met hersenaandoeningen en psychiatrische problemen.”
 1. Waar kwam dat vandaan? Bliksem slaat in op klaarlichte dag
  Play

  Waar kwam dat vandaan? Bliksem slaat in op klaarlich­te dag

 2. Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken
  Play

  Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken