Zet je maandelijks 100 euro op een spaarrekening? Zo verrassend laag is de opbrengst na tien jaar
Spaargids.beMet de stijging van de inflatie verliest het geld op je spaarboekje voortdurend aan koopkracht. Toch parkeren veel Belgen hun centen nog altijd op een klassiek spaarboekje. Wat brengt die spaarijver nog op na één, vijf, tien en twintig jaar? En loont het om je toevlucht te zoeken tot alternatieven? Spaargids.be zocht het uit.
Spaargeld versus inflatie
De inflatie steeg in november van 4,16 naar 5,64%. Daarmee bereikte ze het hoogste niveau sinds juli 2008. Voor dezelfde korf goederen die je vorig jaar met 100 euro kon kopen, moet je nu dus 105,64 euro neertellen. Hoewel de lonen en uitkeringen al gestegen zijn of dat binnenkort zullen doen, weegt de inflatie op de koopkracht van de burger.
Zelfs als de inflatie zou slinken naar het door de Europese Centrale Bank (ECB) beoogde percentage van 2%, slaagt geen enkele spaarrekening erin het inflatie-effect te compenseren. De meeste banken beperken zich voor hun spaarboekjes tot de wettelijke minimumrente van 0,11% (0,01% basisrente + 0,10% getrouwheidspremie). Dat is 5,53 procentpunt minder dan het huidige Belgische inflatiecijfer of 1,89 procentpunt minder dan het door de ECB beoogde inflatiepeil.
Maandelijks 100 euro storten = 67 euro intrest na tien jaar
Maar wat brengen je centen dan wel nog op? Wie vanaf nu maandelijks 100 euro op een spaarboekje stort, strijkt op een termijn van tien jaar amper 67 euro intrest op. Door de spaarmarkt af te speuren, vind je nog spaarboekjes die dat rendement stevig opschroeven. Santander Consumer Bank afficheert met de spaarrekening Vision+ een intrest van 0,60% (0,05% + 0,55%). Bij de maandelijkse storting van 100 euro dikt de intrest na tien jaar aan tot 337,72 euro. Een mooie verbetering dus, maar nog altijd niet voldoende om de inflatie het hoofd te bieden. Bekijk hier alle Belgische spaarrekeningen met de hoogste rente.
Zichtrekening: 0 euro intrest
Omwille van de lage intrest op spaarboekjes laten veel Belgen hun centen onaangeroerd op hun zichtrekening staan. Dat brengt al helemaal geen intrest op. Bovendien gaat de zichtrekening mogelijk ook nog gepaard met jaarlijkse kosten.
Wat met aandelen?
Sinds het begin van de Bel-20-index, dertig jaar geleden, bedroeg het geannualiseerde rendement 7,64% (inclusief herbelegde dividenden). Dat blijkt uit berekeningen van Euronext. Mocht de beurs op hetzelfde elan verder gaan, dan ontvangt wie maandelijks 100 euro belegt in de Bel-20-index na tien jaar een rendement van 5.789 euro. Na twintig jaar bedraagt de winst zelfs meer dan 30.000 euro. Dat het rendement zo hoog oploopt, valt toe te schrijven aan het kapitalisatie-effect: de opbrengsten van je beleggingen brengen op hun beurt opnieuw een rendement op.
Let wel, de simulatie baseert zich op historische rendementen en biedt dus geen garantie voor de toekomst. Zelfs een negatief rendement behoort altijd tot de mogelijkheden. Bovendien betaal je zowel voor aandelen als aandelenfondsen ook kosten. Voor de spaarrekeningen vormt een ongewijzigde rentevoet het uitgangspunt, maar bestaat de kans dat de banken waar dat nog niet het geval is de intrest de volgende jaren terugschroeven tot de wettelijke minimumrente.
Lees ook op Spaargids.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Bron: Spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Spaarboekjes blijven ondanks lage rendement populair: wat zijn de voordelen?
-
PREMIUM
Ine (23) moest haar paard laten inslapen nadat het brood van passanten kreeg: “Ik kende Twister al van toen ik kind was”
“Ze was familie, en ik heb op geen cent gekeken om haar te redden.” Maar helaas. Nadat ze haar merrie na een pijnlijke doodsstrijd moest laten inslapen, deed Ine Verstraeten (23) in Dag Allemaal een emotionele oproep. “Boos ben ik niet. Dat haalt niets uit. Maar gaan mensen nu éindelijk begrijpen dat ze een paard niet zomaar mogen voederen?” -
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
-
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
-
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
Zin om de week in te zetten met een portie onvervalst tienerdrama? Dan bent u bij VRT MAX aan het juiste adres. Zij brengen met ‘More Than This’ een uitstekende Australische reeks in stelling, waarbij het gevoelsleven van vijf adolescenten centraal staat. -
vtwonen
Gebruik kattenbakkorrels en koffieprut: met deze tips vermijd je een stinkende vuilnisbak in de keuken
Het is misschien wel één van de minst favoriete spullen in huis: de vuilnisbak. Vaak een doorn in het oog, maar wel essentieel en onmisbaar in de keuken. Nog vervelender wordt het als de vuilnisbak gaat stinken. De inhoud is al geen pretje, maar al helemaal niet als de geur zich door huis verspreidt… bah! Dit kun je doen tegen een stinkende vuilnisbak volgens vtwonen.be. -
PREMIUM
Je vet behandelen met geluidsgolven: een goed idee? “Je kan dezelfde dag nog naar een feestje”