Zeg niet te snel 'airco' tegen een aircooler: er zijn wel degelijk verschillen
HLN ShopOnze zomers worden steeds heter. De traditionele ventilator, die bij hoge temperaturen de warme lucht gewoon verspreidt, voldoet niet meer. Steeds meer mensen gaan daarom op zoek naar een aircooler of installeren airconditioning. Maar wat is nu het verschil tussen beide? Hoe bepaal je je keuze? En wat zijn de prijsverschillen? HLN Shop zoekt het uit.
Aircooler of airconditioning, wat is het verschil?
Aircoolers zijn aan een serieuze opmars bezig. Deze verplaatsbare toestellen werken op basis van koud water. De warme lucht verplaatst zich in de aircooler langs een koelelement of membraan en wordt zo afgekoeld en bevochtigd. Wanneer die koude lucht in de ruimte wordt geblazen, krijg je een kleine temperatuurdaling. Vaak is het mogelijk om de ventilatiesnelheid aan te passen. Bij sommige toestellen kan je ook de lucht zuiveren.
Een airconditioning, mobiel of vast geplaatst in de ruimte, werkt op basis van een koelmiddel. De warme lucht in de ruimte wordt aangezogen en afgevoerd naar buiten via een afvoerslang. Tegelijk wordt koude lucht verspreid in de ruimte. Airconditioning is effectiever dan een aircooler om de temperatuur te doen dalen.
De hitte het hoofd bieden met airconditioning? Shop hier de TechnoLife Mobiele Airco aan halve prijs
Hoe bepaal je je keuze?
Beide systemen hebben voor- en nadelen. Stel jezelf dus enkele vragen:
• Wil je een grote of een kleine temperatuurdaling?
Bij een aircooler zal de temperatuurdaling gering zijn, zo’n 3°C. Bij airconditioning kan je rekenen op een daling tot wel 10°C.
• Heb je het budget en de mogelijkheden om een afvoerslang te voorzien?
Bij airconditioning wordt de warme lucht afgevoerd naar buiten via een afvoerslang. Hiervoor is een gat in de muur nodig. Om die reden ben je in principe ook bij een mobiele airco gebonden aan die bepaalde ruimte. Eventueel kan je de afvoerslang langs het raam naar buiten hangen, maar door het geopende raam is je airco dan uiteraard minder effectief.
Heb je geen mogelijkheid om luchtafvoer naar buiten te voorzien, dan kies je dus maar beter voor een aircooler. Let wel, een aircooler werkt het best in een geventileerde ruimte.
Tip: Bekijk deze compacte design aircooler en deze aircooler met afstandsbediening in de HLN Shop.
• Wil je de lucht ook ontvochtigen of net niet?
Een airconditioning verkoelt niet alleen de lucht, maar ontvochtigt de lucht ook. Dat is handig in een vochtige ruimte, maar minder geschikt als je snel last hebt van verkoudheden, allergieën of droge ogen. De aircooler daarentegen bevochtigt net de lucht.
• Wil je het toestel in meerdere ruimtes gebruiken?
De aircooler is meestal mobieler dan een airco. Aangezien je voor een airco een afvoerslang nodig hebt die je bij voorkeur door de muur laat lopen, is het verplaatsen van een airco minder voor de hand liggend.
• Wat is je budget?
Aircoolers zijn gemiddeld goedkoper dan airconditioning. De prijzen gaan van nog geen 40 euro voor een compact model tot 400 euro voor wie alles erop en eraan wilt. Voor mobiele airconditioning variëren de prijzen tussen 250 en 1.000 euro. Wil je een vast airconditioningtoestel laten plaatsen, dan kan dat vanaf 1.200 euro.
Informeer je goed
Wees je ervan bewust dat goedkoop soms duurkoop kan zijn: goedkopere modellen gebruiken soms veel meer stroom dan de duurdere modellen. Laat je dus goed adviseren en bekijk nauwgezet alle specificaties.
Heb je een bepaald model op het oog? Bekijk dan zeker ook eens de online reviews van klanten die je voorgingen. Daar kan je vaak opmerkingen vinden over bijvoorbeeld het geluidsniveau of het lekken van water. Zo kan je volledig geïnformeerd de juiste beslissing nemen die jou een koele zomer garandeert.
Airco of mobiele airco kopen? Bekijk hier de ‘koele’ aanbiedingen van HLN Shop.
Lees ook:
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling van DPG Media en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
PREMIUM
Rudi kocht zijn huis voor amper 12.500 euro: “Vandaag is zijn woning zeker twintig keer meer waard door de renovatie”
-
-
Independer
9 tips om je woning te beschermen tegen inbrekers in de vakantie
De komende weken gaan we weer massaal op vakantie. Een uitgelezen periode voor inbrekers, want inbraken komen volgens de officiële cijfers vooral voor in de vakantieperiode. Woningen waar niemand thuis is, trekken nu eenmaal de aandacht. Hoe laat je je woning dus best achter als je dieven wil vermijden? Independer.be deelt 9 praktische tips. -
PREMIUM
“Als je slimmer inkoopt, stijgt de levensduurte voor jou minder”: onze expert legt uit hoe je de hoge inflatie van 9,6% kunt tegengaan
-
Jobat
Laag diploma, hoog loon: deze jobs maken dat mogelijk
Nee, je hoeft niet per se een diploma hoger onderwijs te hebben om goed je brood te verdienen. Voor bepaalde functies die geen bachelor- of universiteitsdiploma vereisen, krijg je toch meer dan behoorlijk betaald. Een diploma is dan minder belangrijk dan zeldzaam talent, ervaring of een zekere mate van onverschrokkenheid. Jobat.be belicht de opportuniteiten. -
PREMIUM
Morgen laatste dag voor papieren belastingaangifte. Onze geldexpert geeft advies: “Ook beleggen in bitcoins heeft fiscale gevolgen”