"Je denkt: dat kan niet dat dat hele kleine stipje mij aan het steken is? Maar ja hoor, dat is een knijt.”
Volledig scherm
PREMIUM
"Je denkt: dat kan niet dat dat hele kleine stipje mij aan het steken is? Maar ja hoor, dat is een knijt.” © Shutterstock / Cassandra Madsen

“Ze gaan eerst met zijn allen op je hoofd zitten en steken dan allemaal tegelijk”: waar komen knijten vandaan en wat kan je eraan doen?

Ze zijn amper te zien, maar in de buurt van grote rivieren vallen ze bij valavond soms met honderden uit de lucht om in groepsverband aan te vallen. Bewoners van Schellebelle en Kastel kunnen bij dit mooie weer soms amper in hun tuin of op het terras zitten omdat knijten, minuscule steekmugjes, hen massaal aanvallen. Wat zijn dat voor beestjes, en wat kan je eraan doen? 

 1. Waarom zijn er zoveel muggen en wat kunnen we ertegen doen? “Insectenspray is pas de laatste verdediging”
  PREMIUM

  Waarom zijn er zoveel muggen en wat kunnen we ertegen doen? “Insecten­spray is pas de laatste verdedi­ging”

  Niets zo vervelend als wakker liggen van het gezoem van muggen. En stilaan zijn ze er ook weer. “Dat heeft te maken met het warme en vochtige weer”, zegt bioloog Bart Knols, auteur van het boek ‘Mug’. ‘We letten maar beter op, want elk jaar sterven er wereldwijd één miljoen mensen door een muggenbeet.” HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters deelt ook zijn advies voor wie last heeft van muggenbeten.
 2. Budget voor sigaretten beleggen in plaats van oproken? Dat levert je na 30 jaar ruim 100.000 euro op
  Spaargids.be

  Budget voor sigaretten beleggen in plaats van oproken? Dat levert je na 30 jaar ruim 100.000 euro op

  Stoppen met roken biedt niet alleen voordelen voor je gezondheid, het is ook een opsteker voor je portemonnee. Je bespaart op de kostprijs van sigaretten en behaalt met je niet-uitgegeven centen mogelijk een mooi beleggings- en spaarrendement. Bovendien dwing je bij de bank een goedkopere schuldsaldoverzekering af. Spaargids.be rekent uit hoeveel geld stoppen met roken je precies kan opleveren.