rv
Volledig scherm
PREMIUM
© rv

Woonexpert tipt vijf energiezuinige woningen die nu te koop staan: vanaf 260.950 euro heb je al een buitenkansje

Uit cijfers van Statistiek Vlaanderen blijkt dat begin dit jaar slechts één procent van de bestaande woningen – nieuwbouw dus niet meegerekend - energielabel A behaalde. Onze woonexpert Björn Cocquyt ging op zoek naar vijf woningen die tot die ene percent behoren, en dus een beduidend lagere energiefactuur met zich meebrengen.

 1. Urban wineries in België: deze 3 producenten maken gewoon wijn in de stad. Hoe kan dat? En welke invloed heeft dit op de smaak en prijs?
  PREMIUM

  Urban wineries in België: deze 3 producen­ten maken gewoon wijn in de stad. Hoe kan dat? En welke invloed heeft dit op de smaak en prijs?

  Wie aan wijn denkt, denkt meteen aan wijngaarden op het land, maar tegenwoordig is er een nieuwe generatie wijnmakers die haar wijnen binnen de stadsmuren maakt. Hoe komt een wijn tot stand in de stad? Hoe beïnvloedt dat de smaak en de prijs? En waar kan je dit in ons land al proeven? Sommeliers Joachim Boudens (Hertog Jan at Botanic Sanctuary**) en Tom Leven (Hof van Cleve***) zijn alvast fan. “Deze wijn staat veel dichter bij de consument.”
 2. “In mijn huis van stro hoef ik amper te verwarmen”: Matthias (67) bouwde zelf een energiezuinige woning
  PREMIUM

  “In mijn huis van stro hoef ik amper te verwarmen”: Matthias (67) bouwde zelf een energiezui­ni­ge woning

  Matthias (67) bouwde een groot deel van zijn huis zelf en als we hem mogen geloven, was dat niet eens zo moeilijk. Het bestaat uit op elkaar gestapelde strobalen met als blikvanger een zelfdragende boog. Al dat stro isoleert zo goed dat hij nauwelijks hoeft te verwarmen. “Ik ben blij dat ik heb kunnen bouwen met een minimale impact op het milieu. Hopelijk overtuigt dit andere mensen om hetzelfde én zelfs beter te doen.” Onze woonexpert Björn Cocquyt bezocht Matthias in 2018 om te zien hoe hij dit heeft aangepakt.