KBC kondigde vorige week aan dat hun Plusrekening 30% duurder wordt. “Veel klanten zal ze daardoor waarschijnlijk niet verliezen, want de Belg wisselt zelden van bank”, aldus financieel expert Pascal Paepen.
Volledig scherm
PREMIUM
KBC kondigde vorige week aan dat hun Plusrekening 30% duurder wordt. “Veel klanten zal ze daardoor waarschijnlijk niet verliezen, want de Belg wisselt zelden van bank”, aldus financieel expert Pascal Paepen. © Hollandse Hoogte / Peter Hilz / Steven Richardson

“Wisselen van bank is makkelijk en gratis, maar Belgen doen het zelden”: onze geldexpert legt uit waarom en hoe je de overstap beter wel maakt

Belgen zijn bankzitters. Eenmaal klant van een bank blijf je er. Het lijkt wel alsof we met onze bank zijn getrouwd. We ondergaan zelfs gedwee de prijsverhogingen die ze aankondigen. Waarom toch? Onze financieel expert Pascal Paepen licht ons gedrag toe en helpt je op weg als je toch van bank wil veranderen.

20 reacties

 • Ronald Van Roy

  1 dag geleden
  Gemakkelijk ja watte ! Bijna een jaar duurde het voor al de domiciliëringen werkten zoals het moest !!
 • Anne Onsia

  1 dag geleden
  Jaja, gratis, tot je verandert van bank en plots het tarief op jouw hypothecair krediet omhooggaat omdat je geen rekening bij de bank meer hebt waarop jouw salaris gestort wordt... 0,1% omhoog is elke maand veel geld hoor. Plus alle rompslomp overal elders waar ze je bankgegevens nodig hebben.
 • dirk claeys

  2 dagen geleden
  De virtuele euro komt eraan, dus centen verdwijnen binnen 20 jaar en ook alle banken!,
 • Ludo Hermans

  2 dagen geleden
  Wisselen van bank is ook wisselen van politieker. De ene heerst hier, de andere elders!
 • Sjonny Martero

  2 dagen geleden
  Eens je een bank hebt lijkt het vanaf dat moment een monopolie. De rompslomp zien de mensen niet zitten en banken profiteren er van.
 1. Van bijna failliet tot beste bank van 2020: hoe komt het dat KBC plots zo succesvol is?
  PREMIUM

  Van bijna failliet tot beste bank van 2020: hoe komt het dat KBC plots zo succesvol is?

  KBC mag zich de ‘bank van het jaar 2020’ noemen, dat blijkt uit de jaarlijkse enquête die Spaargids.be organiseert. En dat mag gerust verrassend genoemd worden. Tijdens de financiële crisis tien jaar geleden moest de bank immers nog een beroep moest doen op overheidssteun. Hoe komt het dat KBC het plots zo goed doet? En zal ze dit ongekende succes kunnen blijven aanhouden? Financieel expert Pascal Paepen legt uit.
 2. Hoe ingrijpend heeft corona onze economie en gedrag veranderd? En hoe zullen wij dat voelen? Onze geldexperte blikt vooruit
  PREMIUM

  Hoe ingrijpend heeft corona onze economie en gedrag veranderd? En hoe zullen wij dat voelen? Onze geldexper­te blikt vooruit

  Oudejaar vierden we in onze bubbel en digitaal, meetings houden we via Zoom of Skype, pakjes werden nog nooit zo vaak online besteld en reizen doen we vooral in eigen land: de digitalisering nam nog nooit zo’n grote stappen vooruit. En dat heeft vérstrekkende gevolgen op onze economie. Wie zullen de grote verliezers en winnaars zijn? En hoe zullen wij dat voelen? Onze geldexperte Véronique Goossens legt uit. “Nu al worden de ‘roaring twenties 2.0' voorspeld, een periode van losbandigheid en rijkdom. Dat lijkt zeker mogelijk. Maar die zure appel, daar zijn we nog niet door.”
 1. Joris (29) nam ontslag en startte een bedrijf in duurzame poetsproducten: “Ik teer op mijn spaargeld, maar ik ben nu veel gelukkiger”
  PREMIUM
  Zoveel verdien ik

  Joris (29) nam ontslag en startte een bedrijf in duurzame poetspro­duc­ten: “Ik teer op mijn spaargeld, maar ik ben nu veel gelukkiger”

  Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Deze week: Joris Jansen (29). Hij gaf zijn job op voor zijn passie en stopte zijn spaarcenten in een eigen bedrijf van reinigingsproducten op basis van probiotica. “Ik hoop mezelf straks een basisloon van 1.500 euro uit te keren, maar dat gaat momenteel nog niet. Met wat er overblijft van mijn spaargeld, zo’n 30.000 euro, kan ik in het slechtste geval nog enkele jaren verder.” Hij vertelt hoe hij elke maand de eindjes aan elkaar knoopt.
 2. “Bankiers doen er alles aan om je naar hun app te lokken”: zijn fysieke bankkantoren met uitsterven bedreigd?
  PREMIUM

  “Bankiers doen er alles aan om je naar hun app te lokken”: zijn fysieke bankkanto­ren met uitsterven bedreigd?

  Er zijn nog mensen die langsgaan in hun bankkantoor voor een overschrijving. Maar ze worden zeldzaam. De banken willen tegenwoordig dat je zelf je zaakjes regelt, via het internet, met je computer of smartphone. Die trend is al even aan de gang en zal nog versterken, zegt geldexpert Pascal Paepen. Hoe komt dat? En hoelang zullen de lokale kantoren nog overleven? “Corona is hét excuus. Maar er is meer aan de hand.”
 1. Vertederend: panda's dollen in de sneeuw
  Play

  Vertede­rend: panda's dollen in de sneeuw

 2. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter