Wim Lybaert verklapt hoe je een weelderige kruidentuin aanlegt: “Iedere soort vraagt een eigen verzorging”
HLN ShopNiets lekkerder dan huisbereide voorjaarsgerechten, op smaak gebracht met kruiden uit eigen hof. Een kruidentuin waar je je favoriete kruiden maar uit te plukken hebt, is niet alleen handig, het is ook helemaal niet moeilijk om te realiseren. Staan jouw plantjes er verpieterd bij, is dat buiten de tips van Wim Lybaert gerekend. De moestuinexpert bezorgde HLN Shop een handvol raad waarmee je zelf een kruidentuin aanlegt én in topvorm houdt.
De gekende televisiemaker en plantenexpert bracht zopas een vierde boek uit: ‘In de moestuin met Wim Lybaert’. Met deze nieuwe publicatie staat Lybaert zowel gevorderden als beginners bij met een hoop praktische tips. Hij voorziet een uitgebreide handleiding bij meer dan 50 groentesoorten en besteedt eveneens aandacht aan het telen van fruit en kruiden.
Kriebelen jouw groene vingers? Bekijk hier deze nieuwe moestuinbijbel op HLN Shop
1. De juiste aanpak
Wim Lybaert: “Over het algemeen kan je kruiden opdelen in twee soorten, die elk om een aparte verzorging vragen. Enerzijds zijn er de groene kruiden, zoals peterselie, bieslook, basilicum en koriander, en anderzijds heb je de houtachtige of mediterrane kruiden. Denk aan tijm, rozemarijn, oregano en salie. De groene kruiden hebben een vruchtbare grond nodig, waar mediterrane kruiden een armere, droge bodem verkiezen. Die laatste hebben niet veel water nodig en je krijgt ze bijna niet kapot. Ze overwinteren en groeien het jaar nadien gewoon weer verder.”
2. Véél zonlicht
“Beide soorten kruiden houden echter van zonlicht. Net zoals groenten veel uren zon nodig hebben om goed te groeien, zullen je kruiden het ook beter doen naarmate ze meer zonlicht vangen.”
Zoals een paard een andere verzorging behoeft dan een hond, vragen de meeste planten ook om een specifieke behandeling
3. Kweken in potten
“Zoals in de dierenwereld een paard bijvoorbeeld een andere verzorging behoeft dan een hond, vragen de meeste planten ook om een specifieke behandeling. De groenten en kruiden die we eten komen ook van overal ter wereld en hebben zich in de loop der tijden aangepast aan uiteenlopende klimaattypes. Voor alle kruiden geldt echter dat je ze gemakkelijk in potten kan houden. In sommige gevallen geniet dit zelfs de voorkeur. Tijm kan in kleigrond bijvoorbeeld verzuipen, waar dit in een pot met een gat in de bodem onmogelijk zal zijn.”
“Ook munt raad ik aan in pot te kweken, want in volle grond verlies je al snel de controle en groeit er na een paar jaar overal munt in je tuin. Het is een geval apart. In de winter sterft de muntplant af, maar de wortel overleeft en groeit onder de grond door om in de lente weer op te schieten. Je hebt trouwens enorm veel soorten munt. Voor culinaire doeleinden, gaat er naar mijn mening niets boven Marokkaanse munt.”
4. Regelmatig knippen
“Dé truc voor een geslaagde kruidentuin is de planten veel te knippen. Hoe meer je oogst, hoe meer de planten zullen groeien! Een plantje dat je veel bijknipt, zal de hele zomer blijven geven. De meeste kruiden knip je bij de stengel af, maar bij tijm zit dat bijvoorbeeld weer anders. Daar mag je niet te diep knippen, er moeten nog blaadjes aan de takken blijven, of ze sterven af.”
Ik maak veel pesto met mijn basilicumoogst in de zomer, die ik dan invries zodat ik er ook in de winter nog van kan genieten.
5. Gebruik plantjes van de supermarkt
“Veel kruiden kan je gemakkelijk zelf zaaien. Met tropische soorten zoals basilicum moet je wel nog wachten tot begin mei, want die kunnen niet tegen de kou. Maar wil je deze stap overslaan, kan je gerust ook een kruidentuin aanleggen met plantjes die je koopt in de winkel. Verpot ze dan wel onmiddellijk als je thuiskomt. Trek de wortels een beetje uit elkaar en geef ze een grotere pot met een diameter van 20 à 25 cm.”
“Peterselie en bieslook zijn gemakkelijke kruiden die je het hele jaar buiten kunt laten staan. Bieslook verdwijnt in de winter maar komt ieder jaar terug op. Ook tijm en rozemarijn zijn heel simpel en gaan jaren mee. Ik heb een rozemarijn die al twee verhuizen heeft meegemaakt. Maar ook oregano, salie, marjolein, dragon en munt heb ik altijd staan en zijn echte aanraders.”
6. Benut je vriezer
“Basilicum verdraagt enkel in de zomer de Belgische buitentemperaturen. Gedurende de overige acht maanden gedijt het echter perfect in de keuken. Kweek je zelf kruiden, kan ook een vriezer zijn nut bewijzen. Ik maak bijvoorbeeld altijd veel pesto met mijn basilicumoogst in de zomer, die ik dan invries zodat ik er ook in de winter nog van kan genieten. De kaas laat je dan best achterwege en voeg je bij gebruik pas toe.”
Meer advies nodig van Wim? Alle info voor het succesvol kweken van groenten en kruiden vind je in het boek ‘In de Moestuin’.
Lees ook:
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling van DPG Media en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Wim Lybaert vertelt hoe je zelf erwten kweekt: “Er zijn geen gemakkelijkere groenten om te zaaien”
“Dat groenten kweken simpel is, daar ben ik meer van overtuigd dan vroeger ”, aldus Wim Lybaert. In zijn boek ‘In de moestuin’ legt de televisiemaker uit hoe je tuinieren in de vingers krijgt. Vandaag vertelt hij aan HLN Shop hoe je zelf erwten kweekt. -
PREMIUM
“Door een legertje goede darmbacteriën te transplanteren is je lichaam weer klaar voor de strijd”: de voordelen én risico’s van stoelgangtransplantatie
-
Woon.17
Bouw heeft weinig vertrouwen in toekomst
Het bouwverlof is in de meeste regio’s afgelopen en dus gaan de bouwbedrijven weer aan de slag. Maar dat doen ze met weinig vertrouwen, zo blijkt uit de Bouwbarometer van Bouwunie. Enkel in het eerste kwartaal van 2020 – het begin van de coronacrisis – deed de Barometer het nog slechter dan in het tweede kwartaal van dit jaar. “Bouwers kijken de kat uit de boom en dat tast het vertrouwen van de bedrijven aan”, klinkt het. -
-
HLN Shop
Belg drinkt gemiddeld 2,2 kopjes koffie per dag: welk van de vijf types koffiedrinker ben jij?
De Belg gemiddeld 2,2 kopjes koffie per dag En dat is helemaal niet ongezond. In lage dosissen zou cafeïne het risico op hart- en vaatziekten, Alzheimer en huidkanker verminderen. Met zijn allen aan de koffie dan maar! Je kan het veelzijdige goedje op talloze manieren serveren en ook de zetwijze heeft een grote invloed op de smaak. Hoe bereid jij je favoriete kopje? HLN Shop zocht voor ieder type koffieslurper een bijpassend koffiezetapparaat. -
Gouden 112
Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden. -
Jobat
Goed verdienen maar hard werken: dit zijn de 6 best betaalde arbeiders
Is een hele dag stilzitten niets voor jou? Voor wie graag fysiek in de weer is, heeft een arbeidersjob tal van troeven. De vrees dat je met een arbeidersstatuut minder goed verdient, is in veel gevallen ook ongegrond. Jobat.be belicht enkele van de best betaalde arbeidersbanen. -
Tweakers
Deze drie laptops kan je nu nog aan een soldenprijs kopen
De soldenperiode mag dan wel voorbij zijn, op vlak van technologie zijn er nu nog heel wat koopjes te doen. Wil je nog een laptop in de uitverkoop scoren? Expert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers legt uit waar je op moet letten en welke modellen de moeite waard zijn.