Pascal Paepen.
Volledig scherm
PREMIUM
Pascal Paepen. © Getty Images/Steven Richardson

"Wie wil speculeren op nog hogere gasprijzen, dient zijn beleggingen goed op te volgen": onze geldexpert geeft advies

De forse stijging van de energieprijs leidt tot een hogere energiefactuur voor gezinnen en bedrijven. Niet goed dus. Of toch? Zoals altijd zijn er ook bedrijven die goed verdienen aan hogere olie- en gasprijzen. Een goed belegger gaat op zoek naar de winnaars en probeert er zijn voordeel bij te doen. Maar over welke bedrijven spreken we dan? Onze geldexpert Pascal Paepen zocht het voor ons uit en zegt welke aandelen je zou kunnen kopen en welke je maar beter links laat liggen.

 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. Noorwegen voert gasleveringen aan Europa op, maar is het genoeg om prijsstijgingen halt toe te roepen?

  Noorwegen voert gasleverin­gen aan Europa op, maar is het genoeg om prijsstij­gin­gen halt toe te roepen?

  Noorwegen, de op één na grootste leverancier van aardgas aan Europa, trekt de productiebeperkingen voor twee gasvelden op, in een poging om de grote energiecrisis in Europa te verzachten. De Noorse energiereus Equinor heeft maandag laten weten dat de productie van Troll, de grootste gasontginningssite van Noorwegen, vanaf 1 oktober gedurende twaalf maanden met 3 procent verhoogd kan worden, onder nieuwe goedgekeurde vergunningen. Eenzelfde extra productie wordt ook mogelijk gemaakt voor het gasveld Oseberg.