Welke spaarrekeningen leveren wél iets op?
SparenHet lijstje met spaarrekeningen die niets meer bieden dan de wettelijke minimumrente wordt steeds langer. Toch bestaan er spaarrekeningen die meer bieden dan die schamele 0,11%. Spaargids.be zocht en vond de banken met de hoogste spaarrente.
Ga je niet actief op zoek naar een spaarrekening met een hogere spaarrente? Dan is de kans groot dat je intussen opgescheept zit met een spaarrekening die een rentevergoeding biedt van amper 0,11%. Dat is meteen ook het wettelijke minimum dat een gereglementeerde spaarrekening moet bieden. Dat is geen vetpot. Spaarders die op zo’n rekening 25.000 euro plaatsen, krijgen na een jaar een rentevergoeding van amper 27,5 euro.
Toch zijn er nog altijd spaarrekeningen die een hogere rente bieden. De prijsbreker is Aion Bank, dat met de Extended-rekening een basisrente van 0,1% combineert met een getrouwheidsrekening van 0,9%. Daarmee komt de totale rente uit op 1%. Dat is zowat negen keer meer dan het wettelijke minimum. Plaats je 25.000 euro op die rekening, dan levert dat na een jaar een rentevergoeding op van 250 euro.
Voorwaarden
Aan de hoogste spaarrentes in de markt zijn doorgaans voorwaarden gekoppeld. Zo werkt Aion Bank met abonnementsformules. Om lid te zijn, betaal je afhankelijk van de gekozen formule 3,9 euro of 19 euro per maand.
Andere spaarrekeningen hanteren een maximuminlage, een maximaal bedrag dat op de spaarrekening mag worden gestort. De Maandsparen Max-formule van MeDirect biedt een totaalrente van 0,7%, maar hanteert wel een maximuminlage van 5.000 euro per maand. De Cocoon-spaarrekening van bpost bank (met een totale rente van 0,55 %) hanteert een maximuminlage van 500 euro per maand én een leeftijdsgrens (de rekeninghouder mag niet ouder zijn dan 39 jaar).
De Vision+-spaarrekening van Santander Consumer Bank biedt een totaalrente van 0,6%. Het is momenteel de hoogste spaarrente waar helemaal geen voorwaarden aan verbonden zijn.
Inflatie
Spaarders hebben er alle belang bij om te kiezen voor een spaarrekening die meer biedt dan het wettelijke minimum. Dat komt omdat ook de inflatie de voorbije maanden is gestegen. Zo bedroeg de inflatie in april 2,1%. Concreet: tegenover een jaar eerder is het leven 2,1% duurder geworden. Dat heeft ook gevolgen voor je spaarcenten. Want als het rendement van je spaarcenten amper 0,11% bedraagt terwijl de prijzen 2,1% stijgen, dan is het reële rendement van je spaarrekening negatief. Immers, je spaarcenten worden minder waard omdat je er minder mee kunt kopen.
Momenteel biedt geen enkele spaarrekening een rentevergoeding die de inflatie verslaat, waardoor het er vooral op aankomt om de schade zo goed mogelijk te beperken. Een andere optie is om het gedeelte van het vermogen dat je voor langere tijd kan missen te beleggen, bijvoorbeeld via beleggingsfondsen- of plannen. Daar zijn dan wel hogere risico’s aan verbonden.
Lees ook:
Bron: Spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Veel mensen maken aardappelen verkeerd klaar”: chef tipt hoe je aardappelen altijd perfect én snel gaar krijgt
42 procent van de Belgen eet nog dagelijks tot wekelijks gekookte aardappelen, volgens cijfers van VLAM uit 2022. Aardappelen koken lijkt makkelijk, maar toch zijn er veel misverstanden rond het gaarproces. Start je met koud of kokend water? En schil je de aardappelen beter of niet? Chef-kok Francesca Sterckx van restaurant Mistinguett zet de meest gemaakte fouten op een rijtje en zorgt ervoor dat je ze nooit meer maakt. -
Hoe komt het dat we blozen na een paar glazen alcohol? “Kan 1 tot 1,5 uur zichtbaar blijven”
Blozen: de een doet het zelden, terwijl de ander bij het minste een hoofd zo rood als een boei krijgt. In veel gevallen zijn schaamtevolle situaties en pikant eten ervoor verantwoordelijk, maar speelt een glaasje alcohol ook mee? Waarom zien we zo rood wanneer we een glas wijn of een pintje drinken? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters legt uit. -
Livios
De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is. -
-
Tweakers
Toptelevisies voor een beperkt budget: deze vijf toestellen koop je voor nog geen 700 euro
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan 700 euro kosten. -
PREMIUM
Hogwarts Legacy: waarom de magie van Harry Potter na een kwarteeuw nog betovert
De Harry Potter-franchise is nog springlevend. 25 jaar nadat ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ in ons land verscheen, komt op 10 februari de veelbesproken game Hogwarts Legacy uit. Het spel is nog gehuld in best wat mysterie, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Hogwarts Legacy staat ook al weken bovenaan de lijst met bestverkochte games op Steam. Hoe komt het dat JK Rowling’s magische universum de dreuzelwereld al zo lang weet te beroeren? -
40 procent van de Vlamingen bestelt twee snacks in de frituur: dit zijn de populairste frituursnacks
40 procent van de Vlamingen bestelt bij een doorsnee frituurbezoek twee frituursnacks bij de frietjes. Van een frikandel of een viandel heb je ongetwijfeld al gehoord, maar ken je ook de fricabel? En wat kan je verwachten van een ragouzi of een loempidel? Hieronder vind je een handig frituursnackoverzicht zodat je vanaf nu altijd weet welke lekkernij achter welke naam verborgen zit én welke tien snacks de populairste in Vlaanderen zijn. -
FILM
STREAMINGTIP. ‘And Just Like That... The Documentary’: Carrie Bradshaw blijft fascineren
Na succesreeks ‘Insecure’ - met de geweldige Issa Rae in een glansrol - krijgt ook ‘And Just Like That…’ een eigen documentaire. Die blikt niet alleen terug op de geschiedenis en impact van HBO-reeks ‘Sex and the City’ - waar ‘And Just Like That’ uit voortvloeide -, maar laat de kijker eveneens ontdekken hoe die sequel nu precies tot stand kwam.