Welke spaarrekeningen leveren wél iets op?
SparenHet lijstje met spaarrekeningen die niets meer bieden dan de wettelijke minimumrente wordt steeds langer. Toch bestaan er spaarrekeningen die meer bieden dan die schamele 0,11%. Spaargids.be zocht en vond de banken met de hoogste spaarrente.
Ga je niet actief op zoek naar een spaarrekening met een hogere spaarrente? Dan is de kans groot dat je intussen opgescheept zit met een spaarrekening die een rentevergoeding biedt van amper 0,11%. Dat is meteen ook het wettelijke minimum dat een gereglementeerde spaarrekening moet bieden. Dat is geen vetpot. Spaarders die op zo’n rekening 25.000 euro plaatsen, krijgen na een jaar een rentevergoeding van amper 27,5 euro.
Toch zijn er nog altijd spaarrekeningen die een hogere rente bieden. De prijsbreker is Aion Bank, dat met de Extended-rekening een basisrente van 0,1% combineert met een getrouwheidsrekening van 0,9%. Daarmee komt de totale rente uit op 1%. Dat is zowat negen keer meer dan het wettelijke minimum. Plaats je 25.000 euro op die rekening, dan levert dat na een jaar een rentevergoeding op van 250 euro.
Voorwaarden
Aan de hoogste spaarrentes in de markt zijn doorgaans voorwaarden gekoppeld. Zo werkt Aion Bank met abonnementsformules. Om lid te zijn, betaal je afhankelijk van de gekozen formule 3,9 euro of 19 euro per maand.
Andere spaarrekeningen hanteren een maximuminlage, een maximaal bedrag dat op de spaarrekening mag worden gestort. De Maandsparen Max-formule van MeDirect biedt een totaalrente van 0,7%, maar hanteert wel een maximuminlage van 5.000 euro per maand. De Cocoon-spaarrekening van bpost bank (met een totale rente van 0,55 %) hanteert een maximuminlage van 500 euro per maand én een leeftijdsgrens (de rekeninghouder mag niet ouder zijn dan 39 jaar).
De Vision+-spaarrekening van Santander Consumer Bank biedt een totaalrente van 0,6%. Het is momenteel de hoogste spaarrente waar helemaal geen voorwaarden aan verbonden zijn.
Inflatie
Spaarders hebben er alle belang bij om te kiezen voor een spaarrekening die meer biedt dan het wettelijke minimum. Dat komt omdat ook de inflatie de voorbije maanden is gestegen. Zo bedroeg de inflatie in april 2,1%. Concreet: tegenover een jaar eerder is het leven 2,1% duurder geworden. Dat heeft ook gevolgen voor je spaarcenten. Want als het rendement van je spaarcenten amper 0,11% bedraagt terwijl de prijzen 2,1% stijgen, dan is het reële rendement van je spaarrekening negatief. Immers, je spaarcenten worden minder waard omdat je er minder mee kunt kopen.
Momenteel biedt geen enkele spaarrekening een rentevergoeding die de inflatie verslaat, waardoor het er vooral op aankomt om de schade zo goed mogelijk te beperken. Een andere optie is om het gedeelte van het vermogen dat je voor langere tijd kan missen te beleggen, bijvoorbeeld via beleggingsfondsen- of plannen. Daar zijn dan wel hogere risico’s aan verbonden.
Lees ook:
Bron: Spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
Aftellen naar ‘Love Island’ met exclusieve reünie-afleveringen op Streamz
Nog elf dagen wachten en dan gaat het nieuwe seizoen van ‘Love Island’ van start op Streamz. Tijd voor een terugblik, moet de streamingdienst gedacht hebben. Vanaf donderdag is er dan ook ‘Love Island: Rewind’, een reeks van vijf exclusieve reünie-afleveringen. -
PREMIUM
Waar eet acteur en presentator Andy Peelman? “Moest ik niet zo ver wonen, zou ik elke dag in dit Italiaanse restaurant komen eten”
-
Livios
Vijf tips van groenexpert om je tuin te beschermen tegen droogte: “Te veel water geven, maakt je gras lui”
-
-
Livios
Stop met schrobben in je badkamer: zo richt je je badkamer onderhoudsvriendelijk in
Vuile voegen, vlekken rond je kranen, kalkaanslag in de douche… Er komt heel wat kijken bij het proper houden van je badkamer. Maar sla je liever niet elke dag aan het poetsen? Interieurarchitect Ingrid Nelissen verklapt haar tips voor een onderhoudsvriendelijke badkamer aan bouwsite Livios. -
Jobat
Eén op de vijf werknemers ging al op workation: mag dat zomaar?
Blijven telewerken, maar dan vanop je vakantiebestemming: almaar meer Belgen zien heil in workation. Dat kan en dat mag, maar daarover vooraf de werkgever inlichten en goede afspraken maken, is belangrijk. Jobat.be vertelt wat je moet weten. -
“Binnen 5 jaar zal de productie nog maar een week in beslag nemen”: specialist bespreekt technieken voor knieprothesen en de ‘nieuwe knie op maat’
Een ‘nieuwe’ knie op maat is geen toekomstmuziek meer: ze worden in ons land zelfs al geheel of gedeeltelijk terugbetaald. “Een welkome oplossing voor heel specifieke vormafwijkingen”, zegt prof. dr. Peter Verdonk. “Maar voor het merendeel van de patiënten volstaan een routineprothese en het vakmanschap van de chirurg.” En nee: “die knieprotheses op maat rollen voorlopig nog niet uit een 3D-printer.” -
PREMIUM
Van stress tot levensstijl: dit is de reden waarom jij slecht slaapt en hoe je het kan verhelpen
Stress, lichtvervuiling of onregelmatige werkuren: het zijn allemaal mogelijke oorzaken van de slapeloosheid waar bijna de helft van de bevolking aan lijdt. Toch zijn er eenvoudige manieren om slaapproblemen aan te pakken. In ‘2 minuten tot je slaapt’ achterhaalt de Britse psycholoog Corinne Sweet niet alleen de oorzaken van slapeloosheid, maar geeft ze ook makkelijke oefeningen en inzichten om het beste uit de nacht te halen.