Welke spaarrekeningen leveren wél iets op?
SparenHet lijstje met spaarrekeningen die niets meer bieden dan de wettelijke minimumrente wordt steeds langer. Toch bestaan er spaarrekeningen die meer bieden dan die schamele 0,11%. Spaargids.be zocht en vond de banken met de hoogste spaarrente.
Ga je niet actief op zoek naar een spaarrekening met een hogere spaarrente? Dan is de kans groot dat je intussen opgescheept zit met een spaarrekening die een rentevergoeding biedt van amper 0,11%. Dat is meteen ook het wettelijke minimum dat een gereglementeerde spaarrekening moet bieden. Dat is geen vetpot. Spaarders die op zo’n rekening 25.000 euro plaatsen, krijgen na een jaar een rentevergoeding van amper 27,5 euro.
Toch zijn er nog altijd spaarrekeningen die een hogere rente bieden. De prijsbreker is Aion Bank, dat met de Extended-rekening een basisrente van 0,1% combineert met een getrouwheidsrekening van 0,9%. Daarmee komt de totale rente uit op 1%. Dat is zowat negen keer meer dan het wettelijke minimum. Plaats je 25.000 euro op die rekening, dan levert dat na een jaar een rentevergoeding op van 250 euro.
Voorwaarden
Aan de hoogste spaarrentes in de markt zijn doorgaans voorwaarden gekoppeld. Zo werkt Aion Bank met abonnementsformules. Om lid te zijn, betaal je afhankelijk van de gekozen formule 3,9 euro of 19 euro per maand.
Andere spaarrekeningen hanteren een maximuminlage, een maximaal bedrag dat op de spaarrekening mag worden gestort. De Maandsparen Max-formule van MeDirect biedt een totaalrente van 0,7%, maar hanteert wel een maximuminlage van 5.000 euro per maand. De Cocoon-spaarrekening van bpost bank (met een totale rente van 0,55 %) hanteert een maximuminlage van 500 euro per maand én een leeftijdsgrens (de rekeninghouder mag niet ouder zijn dan 39 jaar).
De Vision+-spaarrekening van Santander Consumer Bank biedt een totaalrente van 0,6%. Het is momenteel de hoogste spaarrente waar helemaal geen voorwaarden aan verbonden zijn.
Inflatie
Spaarders hebben er alle belang bij om te kiezen voor een spaarrekening die meer biedt dan het wettelijke minimum. Dat komt omdat ook de inflatie de voorbije maanden is gestegen. Zo bedroeg de inflatie in april 2,1%. Concreet: tegenover een jaar eerder is het leven 2,1% duurder geworden. Dat heeft ook gevolgen voor je spaarcenten. Want als het rendement van je spaarcenten amper 0,11% bedraagt terwijl de prijzen 2,1% stijgen, dan is het reële rendement van je spaarrekening negatief. Immers, je spaarcenten worden minder waard omdat je er minder mee kunt kopen.
Momenteel biedt geen enkele spaarrekening een rentevergoeding die de inflatie verslaat, waardoor het er vooral op aankomt om de schade zo goed mogelijk te beperken. Een andere optie is om het gedeelte van het vermogen dat je voor langere tijd kan missen te beleggen, bijvoorbeeld via beleggingsfondsen- of plannen. Daar zijn dan wel hogere risico’s aan verbonden.
Lees ook:
Bron: Spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Het ontdekken van een oogtumor is vaak een toevalstreffer”: hoe herken je zo’n tumor en hoe wordt die behandeld?
-
PREMIUMVideo
Dit zijn de drie eenvoudige oefeningen die Jennifer Aniston (54) topfit houden
Op haar 54ste kan Jennifer Aniston nog altijd met een indrukwekkend lichaam uitpakken. In een filmpje dat de Amerikaanse Friends-actrice met de wereld deelde, etaleert ze enkele ‘low-impact workouts’ die daarvoor zorgen. Personal trainer Yanni Van de Steen legt stap voor stap uit hoe je die oefeningen precies uitvoert en welke spieren je zo traint: “Je hebt er eigenlijk niets voor nodig en je kunt de oefeningen perfect thuis doen.” -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
Voor je denkt aan de plaatsing van een airco of omgekeerde warmtepomp, kijk je best eerst eens naar wat je zelf al kan doen. Met deze negen tips van bouwsite Livios kan je je huis ook koelen: want door de warmte buiten te houden tijdens zonnige dagen, laat je de temperatuur in je woning een aantal graden zakken. -
-
PREMIUM
6 op de 10 mensen slaapt minder dan 7 uur per nacht. Wat kan je helpen om beter te slapen?
-
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
Krokodil krijgt jong zonder mannetje: is zo’n ‘onbevlekte ontvangenis’ wel goed voor een dier? En kan dit ook bij mensen?
Wetenschappers hebben voor het eerst een ‘maagdelijke geboorte’ vastgesteld bij een krokodil. In Costa Rica legde een vrouwelijke krokodil eieren zonder dat daar een mannetje aan te pas kwam. Een interessante ontdekking voor de wetenschap, maar is het voor de dieren zelf goed of slecht nieuws? En kan het ook bij de mens, zo’n onbevlekte ontvangenis? Bioloog Sterrin Smalbrugge licht toe. “Net dankzij de mix met een mannetje met andere genen zijn jongen goed bestand tegen allerlei ziekten.” -
Jobat
Heb jij je vakantiegeld al ontvangen? Dit mag je er niet over missen